Γράμμα σε έναν 18αρη στην Κυψέλη

Καλησπέρα. Εάν όλα έχουν πάει καλά, είναι Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 1998 απογευματάκι και ξαπλωμένος στο κρεβάτι της οδού Σκοπέλου 28 στην Κυψέλη με το τσιγάρο μόνιμα αναμμένο, διαβάζεις με περιέργεια αυτό το γράμμα. Μόλις έχεις τελειώσει την πρώτη σου εξεταστική στην ΑΣΟΕΕ και ήδη χρωστάς δυο μαθήματα, Μαθηματικά και Λογιστική. Ξέρω τι σκέφτεσαι. «Θα τα περάσω τον Σεπτέμβρη». Σου έχω νέα. Θα τα περάσεις Σεπτέμβρη αλλά στο τρίτο έτος. Δεν είναι τα μόνα νέα που σου έχω.

            Με δεδομένο ότι το βλέμμα σου μόνιμα είναι στραμμένο στο μέλλον θα σου δώσω τη δυνατότητα να δεις από την κλειδαρότρυπα του χωροχρόνου στιγμές από το μέλλον σου. Απαντάω λοιπόν στις ερωτήσεις που ήδη σχηματίζονται. Ναι, το μαλλί σου θα μακρύνει τόσο που θα σκουπίζεις τα πατώματα, άσχετα αν μεγαλώνοντας θα σου αρέσει το κοντό μαλλί με τη χωριστρούλα στο πλάι. Ναι το ίδιο μαλλί που έκανες αμήν και πως να το ξεφορτωθείς όταν έγινες φοιτητής. Ναι, οι δυόμιση τρίχες που άφησες στο πηγούνι, θα γίνουν κάποτε κανονικό μουσάκι και ναι αυτό δεν το αλλάζεις ποτέ. Όχι, δεν θα μείνεις 75 κιλά, θα περάσεις την κατοστάρα. Γιατί με ρωτάς. Επειδή έκοψες την μπάλα που έπαιζες καθημερινά και άρχισες τα πιτόγυρα.

            Πάμε τώρα στα πιο σοβαρά. Δεν θα γίνεις μεγάλος και τρανός επαναστάτης και ας αφήσουμε καλύτερα το νομπελίστας οικονομολόγος. Δεν άλλαξες τον κόσμο. Για την ακρίβεια η μεγαλύτερη μάχη που δίνεις καθημερινά είναι να μην σε αλλάξει ο κόσμος. Αν το πετυχαίνεις; E, δεν θα στα πω και όλα. Αν σε παρηγορεί πάντως, θα έχεις μια ακαδημαϊκή και υπηρεσιακή πορεία για την οποία δεν θα ντρέπεσαι. Μέχρι εκεί και με πολύ κόπο προσωπικό και θυσίες.

            Σου έχω και άλλα νέα. Υπάρχουν περίοδοι που θα τα σκατώσεις εμφατικά. Ω ναι!! Σε σχέσεις, φιλίες, μαθήματα,  δουλειές και σε χρήματα. Θα ζήσεις κάτι Βατερλό όλο χάρη και φινέτσα. Θα επιστρέφεις όμως κάθε φορά. Θα μετράς πληγές, θα μετράς σημάδια, θα γίνεσαι θύτης και θύμα, αλλά θα επιστρέφεις. Πάμε και στα ευχάριστα. Μεγαλώνοντας, σταματάς να θεωρείς τον χρόνο, τις καταστάσεις και τους ανθρώπους ως αυτονόητα. Εκτιμάς τη ζωή, τους ανθρώπους και τις στιγμές με την ένταση και το πάθος που σου αρμόζει.

            Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά σου ; Άντε μιας και έχεις γενέθλια σήμερα θα σου κάνω την χάρη. Όταν γυρνάς σπίτι στην Αγ. Βαρβάρα (ένα εξωτικό προάστιο στην Δυτική Αττική και ναι εσύ που δεν θα έφευγες ποτέ από την Κυψέλη και τα Εξάρχεια, έχεις μετακομίσει) σε περιμένουν δυο μεγάλες αγκαλιές. Του γιου σου και της γυναίκας σου. Ναι, ναι ξέρω. Εσύ θα ζήσεις μόνο ως μποέμ. Τρίχες σπαστές, όπως το μαλλί σου. Θα γίνεις οικογενειάρχης και αυτές οι δυο αγκαλιές και τα χαμόγελα είναι ό,τι ομορφότερο έχεις ζήσει ποτέ.

            Εν κατακλείδι και για να μην καπνίσεις το τρίτο τσιγάρο χωρίς ανάσα, σπάζοντας το κεφάλι σου, ποιος σου στέλνει αυτό το γράμμα, ο 39αρης εαυτός σου στο στέλνει μικρέ. Χρόνια πολλά και καλά. Θεώρησε την αφεντιά σου τυχερό που το λαβαίνεις με διαφορά 21 ετών. Δεν είχαν όλοι οι φίλοι και γνωστοί την ίδια τύχη. Ώρα να ετοιμαστείς για τα Εξάρχεια, ώρα να πάω στη σκηνή να παίξω με τον Γιώργο. Α, μην το ξεχάσω. Τράβα γερή τζούρα, γιατί θα το κόψεις μαχαίρι στα 34. Ξέρω, ξέρω θα καπνίζεις ως τα βαθιά γεράματα. Μέχρι να ανταμώσουμε στη σκηνή, ζήσε, αγάπα και ονειρέψου.

Αγ. Βάρβαρα 23/2/2019.

Λουκάς Αναγνωστόπουλος

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *