16 Φεβρουαρίου 2019
Share

Οι λέξεις δεν είναι απλώς ..λέξεις.

Οι λέξεις έχουν δύναμη και δυναμική! Έχουν ενέργεια και δονήσεις! Οι λέξεις, χτίζουν ή γκρεμίζουν, διαμορφώνουν χαρακτήρες ή τους καταστρέφουν. Έχουμε ευθύνη όταν χρησιμοποιούμε τέτοια όπλα όπως είναι οι λέξεις, γιατί όταν τις ξεστομίζουμε, δημιουργούμε εικόνες στο μυαλό του άλλου. Μάλιστα, κατά κάποιον τρόπο, παρακινούμε τη ζωή του βάσει της εικόνας που του δείχνουμε ότι έχουμε γι’αυτόν(υποτίμηση ή εκτίμηση).

Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε σε μια πρόταση, είναι σαν να δημιουργούμε ενα (δυνατό ή πιο αδύναμο, ανάλογα με την πρόθεσή μας)ενεργειακό πεδίο, το οποίο το εκτοξεύουμε πάνω στον άλλον, με σκοπό να του πυροδοτήσουμε εικόνες και συναισθήματα. Ανάλογα λοιπόν με το τι λέμε, οι λέξεις δονούνται μέσα μας δημιουργώντας μια πραγματικότητα.

Οι λέξεις, φορτίζονται από τις σκέψεις γιαυτό και όταν ειπωθούν επηρεάζουν τόσο πολύ τον αποδέκτη τους. Πρέπει να έχουμε συνειδητότητα για το πως χρησιμοποιούμε τις λέξεις. Να έχουμε ευθύνη, ενσυναίσθηση. Να τις χρωματίζουμε, να τις τραγουδάμε με τον σωστό τρόπο, για να δίνουμε ακριβώς το νόημα που θέλουμε, είτε είναι θετικό, είτε είναι αρνητικό, γιατί πρώτο ρόλο παίζει ο τρόπος που θα μιλήσουμε.

Ο απρόσεκτος λόγος, εκτός του ότι δημιουργεί λανθασμενη εικόνα για εμάς τους ίδιους στο συνομιλητή μας, μπορεί να φέρει και σημαντικές φθορές στις σχέσεις μας με ανθρώπους που μας είναι σημαντικοί και δεν θέλαμε να πληγώσουμε. Μια καλή συμβουλή, θα ήταν να βάλουμε στη ζωή μας περισσότερη εσωτερική σιωπή, με σκοπό την αναγνώριση, τόσο του νοήματος μιας λέξης, όσο και τη «ζημιά» που προκαλεί στον αποδέκτη της.

Μαρία Χαρίτου

About Μαρία Χαρίτου

Από πολύ μικρή, έμαθα να υπάρχω μέσα από τις τέχνες! Τραγουδάω τις χαρές μου, χορεύω tango τις λύπες μου, εκφράζομαι μέσα από τη μουσική μου και γεννάω εικόνες με την πένα μου! Μη με ρωτήσετε ποτέ ποια από όλες αγαπώ περισσότερο γιατί δεν έχω απάντηση! Όλα τα παραπάνω, συν το ελεύθερο και αδάμαστο πνεύμα μου, φτιάχνουν εμένα! Πηγή έμπνευσής μου είναι ο άνθρωπος, μια και μου αρέσει να τον παρατηρώ μέσα από τις λεπτομέρειες! Το τελείωμα του πρώτου μου βιβλίου με τίτλο «παλεύοντας το σκοτάδι μου», είναι η απόδειξη. Τέλος, οφείλω να σας προειδοποιήσω ότι λατρεύω να δημιουργώ εικόνες και συναισθήματα στο μυαλό και την καρδιά σας!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει