Από πότε χρεώνονται οι καλές κουβέντες;

Τι παίζει λοιπόν με την καλοσύνη; Μήπως μας άφησε χρόνους ή έχει γίνει είδος προς εξαφάνιση, κάτι σαν την καρέτα – καρέτα ας πούμε; Πού πήγαν οι καλές κουβέντες; Μήπως τις έφαγε η μαρμάγκα; Λες και φορολογούνται κι αυτές ξαφνικά!

Μήπως χρειάζεται ώρες – ώρες να κάνεις κάποιο τάμα για ν’ ακούσεις ένα ευχαριστώ, ένα μπράβο, ένα συγχαρητήρια, βρε αδερφέ; Πόση συναισθηματική τσιγκουνιά, Θεέ μου! Είναι στιγμές που αναρωτιέμαι με πόση ευκολία οι άνθρωποι τείνουν προς το κακό, εν αντιθέσει με το καλό που ολοένα και λιγοστεύει στις μέρες μας. Βλέπεις, το «καλά να πάθει» βγαίνει αβίαστα σε σχέση με το «δες πόσα έχει καταφέρει!».

Πόσο θαυμάζω τους καλοπροαίρετους ανθρώπους! Ευγενικές φυσιογνωμίες, μελιστάλαχτα πρόσωπα γεμάτα αγάπη για το συνάνθρωπο. Θα σ’ ακουμπήσουν στον ώμο τρυφερά, θα φυλάξουν για σένα ένα χαμόγελο ζεστό, θα σου πουν κάτι όμορφο και τσουπ, η μέρα σου θ’ αποκτήσει άλλο νόημα! Γιατί να στερούμε απ’ τους γύρω μας μια τέτοια χαρά; Γιατί να μη γίνουμε εμείς η αιτία ν’ αλλάξει η διάθεση κάποιου σήμερα; Τόσο ακριβά θα μας κοστίσει δηλαδή;

Στο να ξεσπάμε ο ένας πάνω στον άλλον είμαστε πρώτοι, στο να είμαστε όμως ωφέλιμοι και ευεργετικοί όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για τους άλλους, αυτό το ξεχνάμε! Γιατί τόση απέχθεια στο καλό; Έχουμε αφήσει το κακό να μας κυριεύσει. Όλοι είναι τόσο βυθισμένοι στις σκέψεις τους, τόσο βουτηγμένοι με το κεφάλι μέσα στα προβλήματα και ταυτόχρονα τόσο θυμωμένοι που ξεχνούν τους στοιχειώδεις κανόνες της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Δεν μπορεί να μην αναγνωρίζουν έστω και ένα όμορφο στοιχείο στον απέναντί τους! Γιατί να μην το εξωτερικεύσεις, γιατί να θεωρείς τα πάντα αυτονόητα και δεδομένα;

Ο κόσμος μας αποτελείται από αυταρχικούς ανθρώπους και ανθρώπους που παλεύουν ν΄ αποδείξουν πως αξίζουν κάτι κι αυτοί! Αποζητούν το «μπράβο». Έχουν ανάγκη κάποιος να τους προσέξει, κάποιος να τους επιβραβεύσει για τους κόπους τους. Δώστε κίνητρα και ώθηση στους ανθρώπους. Μην κρατάτε μέσα σας το καλό! Αφήστε το να ταξιδεύσει και να είστε σίγουροι πως θα επιστρέψει πάλι πίσω σε σας.

Σολάκη Μοσχούλα

About Solaki Mosxoula

Μπορεί επίσης να σας αρέσει