Μην περιμένεις επιστροφή όταν χαρίζεις κάτι με την καρδιά σου

“Τα έδωσα όλα και δεν πήρα τίποτα”, λες με έντονο ύφος δεξιά και αριστερά. Και ποιος σου είπε να τα δώσεις όλα; Και στην τελική, αν δίνεις, ας το δίνεις με την καρδιά σου. Δίχως να περιμένεις αντάλλαγμα. Με το ζόρι δε σου ζήτησε κανείς να είσαι τόσο δοτικός. Μα και αν κάποιος σου το απαιτήσει, στο δικό σου χέρι είναι να αποφασίσεις ποια είναι τα όριά σου ή οι δυνάμεις σου.

Πάνω απ ‘ όλα να κοιτάς να είσαι εσύ καλά και αν θέλεις να προσφέρεις είτε τον χρόνο σου, είτε την αγάπη σου, είτε οτιδήποτε θεωρείς εσύ πολύτιμο χάρισέ το απλόχερα. Να μη σκέφτεσαι όμως πότε θα σ’ το ανταποδώσουν. Ίσως και ποτέ. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι φτιαγμένοι από την ίδια πάστα, όμως αυτό δε σημαίνει πως κάποιοι δεν εκτιμούν τις πράξεις σου ή τα συναισθήματά σου. Απλά δεν το έχουν από τη φύση τους να ανταποδίδουν στον ίδιο βαθμό που λαμβάνουν κάτι. Αν και πουθενά δεν υπάρχει γραμμένο πως ότι χαρίζεται επιβάλλεται να επιστρέφεται.

Γι’ αυτό, μη σε ξανακούσω να παραπονιέσαι. Θες να δώσεις; Δώσε! Και μία και δύο και εκατό φορές. Να είσαι χαρούμενος όμως όταν το κάνεις. Καμία άσχημη σκέψη να μην αφήνεις να περνά από το νου σου. Και αν δεν σ’ εκτιμήσουν, πάλι να είσαι χαρούμενος. Χαρούμενος γιατί πρόσφερες ανθρωπιά. Ξεδίψασες με την αγάπη σου ψυχές που είχαν την ανάγκη σου.

Είναι πολύ όμορφο να διαφέρει κανείς. Στους δύσκολους καιρούς ειδικά που διανύουμε, είναι υπέροχο να συναντάς άνθρωπο που έχει διαμαντένια καρδιά. Γι’ αυτό σου λέω, πρόσφερε όποτε το επιθυμείς. Μην ξεχνάς όμως πως δεν είναι αγοραπωλησία τα συναισθήματα. Χαρίζονται με χαρά και με χαμόγελο. Ό,τι και να κάνεις, κάνε το με απέραντη ταπεινότητα και αγάπη.

Εύη Π. Γουργιώτη 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *