Συναισθηματικό φαγητό και εγκλεισμός

Σε περιόδους όπως αυτή που ζούμε τον τελευταίο καιρό, που το άγχος, η πίεση και η συναισθηματική φόρτιση παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας, πολλοί από εμάς κάνουμε συναισθηματικό φαγητό. Τι σημαίνει όμως αυτό; Θα έχετε παρατηρήσει τις χιουμοριστικές εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα, αναφερόμενες στο φαγητό τις μέρες του εγκλεισμού μας, ή ακόμα και πως τα stories και οι φωτογραφίες που φτιάχνουμε γλυκά και φαγητά, έχουν πάρει φωτιά.

Πολλές φορές, ο άνθρωπος «ξεσπά» στο φαγητό. «Ταΐζει» το συναίσθημά του προσπαθώντας να βρει παρηγοριά. Να νιώσει ανακούφιση. Και ενώ μοιάζει απόλυτα λογικό εν όψει των άσχημων ημερών που αντιμετωπίζουμε, είναι ωστόσο καταστροφικό για την μετέπειτα πορεία μας σε ατομικό επίπεδο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το ποτέ καταφεύγουμε σε συναισθηματικό φαγητό και να το σταματήσουμε, διότι αυξάνοντας το σωματικό βάρος μας, καταλήγουμε παχύσαρκοι, να αντιμετωπίζουμε πλέον προβλήματα με την αυτοεικόνα μας.

Είναι σημαντικό, αρχικά να αναγνωρίσουμε αν η ανάγκη μας για τροφή είναι αληθινή ή πρόκειται για πείνα του «μυαλού» μας. Μερικοί τρόποι για να το κάνουμε, είναι αρχικά να παρατηρήσουμε, τη στιγμή που αποζητούμε το φαγητό, αν όντως πεινάμε. Αν δηλαδή πεινάει το στομάχι μας και όχι το μυαλό μας. Κάποια εύκολα ερωτήματα προς τον εαυτό μας είναι τα ακόλουθα: «πεινάω πραγματικά; Ποιο συναίσθημα μου με κάνει να θέλω να καταναλώσω τώρα φαγητό»; Από τη στιγμή λοιπόν που αναγνωρίσουμε ότι η πραγματική μας ανάγκη πίσω απ’ την πείνα είναι η θεραπεία κάποιου μας συναισθήματος, δρούμε.

Όταν αναγνωρίζουμε πως πρόκειται για συναισθηματική πείνα, παίρνουμε αμέσως το μυαλό μας από εκείνη την κατάσταση. Ξεκινάμε να κάνουμε μια δουλειά μέσα στο σπίτι. Τραγουδάμε, χορεύουμε, κάνουμε ήπια σωματική άσκηση, μιλάμε στο τηλέφωνο με κάποιον που αγαπάμε. Γενικά προσπαθούμε να κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί ώσπου να ξεχαστεί η ανάγκη μας για φαγητό. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που δεν μπορούμε με τίποτα να αντισταθούμε στο φαγητό, επιλέγουμε υγιεινές τροφές όπως φρούτα και λαχανικά.

Κάνουμε γενικά, μια προσπάθεια «αραιώνοντας» συνειδητά το κακό φαγητό και αντικαθιστώντας το με κάτι πιο υγιεινό. Πολλές φορές, για το συναισθηματικό φαγητό ευθύνονται βαθύτερα αίτια. Αν λοιπόν ανήκετε στους ανθρώπους που καταφεύγουν στο φαγητό ως ανακούφιση για την κακή ψυχολογική τους κατάσταση, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ώστε να διερευνηθούν τα αιτία που σας οδηγούν σε αυτού του είδους το «ξέσπασμα» και να σας βοηθήσει να αλλάξετε τρόπο σκέψης.

Μαρία Χαρίτου, Νοσηλεύτρια

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *