31 Μαρτίου 2020
Share

Σαν κακόγουστο πρωταπριλιάτικο αστείο

Post Views: 2

Πρωταπριλιά, η μέρα που με τα καλοπροαίρετα αστεία και πλάκες, έχει καθιερωθεί ως μέρα χαράς, ένα σπάσιμο ρουτίνας που μας γεμίζει με θετική διάθεση. Οι εκδοχές από πού προέρχεται είναι δύο. Η πρώτη βασίζεται στους Κέλτες, μία εθνότητα της Βορείου Ευρώπης, οι οποίοι είχαν ως κύρια ασχολία τους το ψάρεμα που ξεκίναγε την 1η Απρίλη. Επειδή συνήθιζαν να υπερβάλουν ως προς τα κατορθώματα τους και το μέγεθος της ψαριάς τους, καθιερώθηκε ως η ημέρα του ψέματος. Η πιο βάσιμη εκδοχή όμως είναι πως προέρχεται από τη Γαλλία. Οι Γάλλοι συνήθιζαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την 1η του Απρίλη μέχρι το 1564, ωστόσο, όταν αυτό άλλαξε και η πρωτοχρονιά μεταφέρθηκε την 1η Ιανουαρίου, κάποιοι αντιδραστικοί συνέχισαν να τη γιορτάζουν με την παλιά ημερομηνία, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Στην Ελλάδα το έθιμο πήρε μία διαφορετική χροιά. Θεωρούσαν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλον, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες χώρες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Γενικότερα πίστευαν ότι ο «θύτης» θα είχε την τύχη με το μέρος του και πως το «θύμα» πως θα είχε γρουσουζιά.

Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο “ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή” όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για το Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα “αντίμετρα” (αλεξίκανα μέτρα).

Επίσης, και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας, συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη “ψευδολογία” παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από το λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.

Φέτος η πρωταπριλιά έχει μία ιδιαιτερότητα. Μοιάζει σαν ένα κακόγουστο ψέμα. Σαν να είμαστε πρωταγωνιστές σε ένα χολιγουντιανό σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ένας εφιάλτης που θα ανοίξουμε τα μάτια μας και θα έχει τελειώσει.

Πριν μερικούς μήνες υποδεχτήκαμε το 2020 με χαρά. Ωστόσο, κατάφερε να μας πάει πολλά χρόνια πίσω, να μας εγκλωβίσει. Πόσο ιδανικό θα ήταν όλη αυτή η κατάσταση να ήταν ένα κακόγουστο πρωταπριλιάτικο αστείο που θα τελείωνε με την έλευση αυτής της ημέρας και κάποιος θα μας έλεγε με χαζό ύφος “χαμογελάστε, ήταν απλά μία πλάκα”;

Αυτήν την πρωταπριλιά όλοι νιώθουμε πως ζούμε ένα ψέμα. Θα ξυπνήσουμε και όλα θα είναι όπως πριν. Ας κοιτάξουμε να ελαφρύνουμε την κατάσταση κάνοντας έξυπνες και καλοπροαίρετες πλάκες. Με οδηγό το χιούμορ μας ας ξορκίσουμε το κακό, ή όπως θα έλεγαν οι λαογράφοι μας, η πρωταπριλιάτικη ψευδολογία να παραπλανήσει το κακό, έλκοντας το.

Καλή Πρωταπριλιά με θετική ενέργεια και σκέψεις.
*Με πληροφορίες από το wikipedia

Νίκος Μιχαλόπουλος

Post Views: 2

About Νίκος Μιχαλόπουλος

Γεννημένος το 1983 στην Αθήνα, έχω σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας τον τελευταίο χρόνο, έχοντας αποκτήσει εμπειρία 8 ετών ως εργαζόμενος στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα. Το γράψιμο για μένα είναι αποφόρτιση συναισθημάτων που συντελεί στην ψυχική ηρεμία! Μια μορφή ψυχοθεραπείας, μια προσπάθεια αυτογνωσίας! Όλα τα κείμενα στο «μεταξύ μας» είναι απλά, μιλώντας στην ψυχή του αναγνώστη, δεν είναι απρόσωπα και ο καθένας μπορεί να τα νιώσει, όλα αυτά το κάνουν να ξεχωρίζει από τους παρεμφερείς ιστότοπους. Μεταξύ μας, σας ευχαριστώ που ήρθα στην υπέροχη παρέα σας!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει