Τζίντου Κρισναμούρτι: ένας σύγχρονος φιλόσοφος
O Τζίντου Κρισναμούρτι (J.Krishnamurti) ήταν Ινδαμερικανός διανοητής και ποιητής. Γεννήθηκε 11 Μαΐου 1895 και πέθανε 17 Φεβρουαρίου 1986. Γεννήθηκε στην Μαντάναπαλ της Ινδίας. Ήταν ορφανός από μητέρα και υιοθετήθηκε μαζί με τον αδελφό του από την Άνι Μεζάρτ. Ο Κρισναμούρτι δεν ανήκε σε καμιά θρησκευτική οργάνωση, αίρεση η χώρα. Ούτε ήταν μέλος σε κάποια σχολή πολίτικης ή ιδεολογικής σκέψης. Αντιθέτως, ισχυρίστηκε ότι αυτοί ήταν οι παράγοντες που διαιρούν τα ανθρώπινα όντα κι επιφέρουν σύγκρουση και πόλεμο.
Θεωρείται παγκοσμίως ως ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές όλων των εποχών. Δεν ανέπτυξε καμιά φιλοσοφία ή θρησκεία, αντιθέτως μίλησε για πράγματα που αφορούν όλους εμάς στην καθημερινή μας ζωή. Τα προβλήματα της ζωής στη σύγχρονη κοινωνία με τη βία και τη διαφθορά της. Για τα άτομα που αναζητούν ασφάλεια κι ευτυχία και την ανάγκη της ανθρωπότητας να απελευθερώσει τον εαυτό της από τα εσώτερα φορτία του φόβου, του θυμού, της πληγής και της θλίψης. Εξήγησε με μεγάλη ακρίβεια τις λεπτές λειτουργίες του ανθρώπινου νου και επισήμανε την ανάγκη να επιφέρουμε στην καθημερινή μας ζωή μια βαθιά πνευματική ποιότητα. Υπενθύμισε αμέτρητες φορές στους ακροατές του ότι όλοι είμαστε πρώτα ανθρώπινα όντα και μετά θρησκευόμενοι. Τόνισε ότι δεν είμαστε διαφορετικοί ο ένας απ’ τον άλλον. Ζήτησε να βαδίζουμε ελαφρά πάνω στη γη δίχως να καταστρέφουμε τους εαυτούς μας και το περιβάλλον. Ο Κρισναμούρτι μίλησε όχι σαν γκουρού, αλλά σαν ένας φίλος και οι ομιλίες και συζητήσεις του δεν βασίζονται στην παράδοση-γνώση αλλά στις δικές του ενοράσεις .
Ο Κρισναμούρτι προοριζόταν για παγκόσμιος δάσκαλος. Η Άνι Μεζάρτ που τον υιοθέτησε ήταν πρόεδρος της Θεοσοφικής Εταιρείας. Αυτή και τα υπόλοιπα μέλη είχαν ιδρύσει μια παγκόσμια οργάνωση το Τάγμα του Αστέρος. Το 1929 ο Κρισναμούρτι αποποιήθηκε τον ρόλο του θρησκευτικού ηγέτη και διέλυσε το Τάγμα με τους οπαδούς. Επέστρεψε όλα τα χρήματα και τις ιδιοκτησίες από τις δωρεές κι έκτοτε, για περίπου εξήντα χρόνια μέχρι το θάνατο του, ταξίδεψε όλο τον κόσμο. Μιλούσε και άκουγε τους ανθρώπους και πήγαινε όπου τον καλούσαν. Μίλησε σε μεγάλα ακροατήρια και σε άτομα για την ανάγκη μιας ριζικής αλλαγής στην ανθρωπότητα. Άφησε έναν τεράστιο κορμό λογοτεχνίας υπό μορφή δημοσίων ομιλιών, γραπτών συζητήσεων με δάσκαλους και μαθητές, με επιστήμονες και θρησκευτικές μορφές. Υπάρχουν συνομιλίες σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, γραπτά κείμενα και επιστολές. Αυτό που έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στη δική μου ψυχή, είναι το γεγονός ότι ο Κρισναμούρτι δεν πίστευε στις αυθεντίες. Τα γνωστότερα βιβλία του είναι: Ο κόσμος είστε εσείς, Εις εαυτόν, Το πέταγμα του αετού, Το δίχτυ της σκέψης, Η αναζήτηση της αλήθειας, Μιλώντας για τον Θεό και Γράμματα σε μια νεαρή φίλη.
Φωτοπούλου Παρασκευή