Ο πόλεμος της αλήθειας

Η αλήθεια είναι μια μάχη, μια προσπάθεια για την επιβολή της μέσα σε μια σχέση. Ποιος θα υπερισχύσει; Μα φυσικά εκείνος που θα έχει πιο δυνατή «πειθώ». Ποιος θα χάσει; Δυστυχώς εκείνος που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη να πιστέψει. Ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος από στερεότυπα και «πρέπει», κάνοντάς μας δέσμιους μιας κάποιας κοινωνικά αποδέκτης αλήθειας. Εκείνης που μας έχουν φυτέψει και που αν επαναστατήσουμε θεωρούμαστε αποστάτες και ψεύτες. Επειδή όμως οι άνθρωποι αρέσκονται στο να επιβάλλονται αλλά και συνάμα να μην ξεβολεύονται, γίνονται «κεκαλυμμένοι επαναστάτες». Επαναστατούν δηλαδή, φορώντας το μανδύα της κοινωνικά αποδέκτης αλήθειας. Κρατούν διαφορετική θέση από εκείνη που δηλώνουν ότι υποστηρίζουν. Έτσι λοιπόν αυτομάτως δημιουργούνται παραπάνω από μια αλήθειες, οι οποίες μπερδεύουν το άτομο που έχει δεχτεί την αλήθεια του άλλου, το άτομο που έχει αποδεχτεί την ήττα του.
 
Σκέψου το λίγο… ξεκινάει με μια αποδεκτή αλήθεια, στη συνέχεια ανακαλύπτει μια άλλη και συνάμα κουβαλάει και μια τρίτη, μια υποτιμημένη αλήθεια, τη δίκη του αλήθεια που δεν κατάφερε ποτέ να γίνει επιλήψιμη. Που δεν είχε τη δυναμική να υπερισχύσει, με αποτέλεσμα να κλονίζεται η αυτοεικόνα και η αξία του μέσα στη σχέση. Ο καθένας από εμάς έχει μια δίκη του αλήθεια, που τον κάνει να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής βασισμένο σε αυτήν. Δε σημαίνει ότι θέλει να κοροϊδέψει ούτε να εξαπατήσει. Είναι μια μεσοβέζικη προσπάθειά του για να υπάρξει. Χρειάζεται μονάχα κατανόηση. Βέβαια ο ηττημένος και εξαπατημένος πια από την ανακάλυψη της δεύτερης αλήθειας, πολλές φορές δε βαστάει το βάρος της αποκάλυψης και αποχωρεί απογοητευμένος και με χειρότερη αυτοεικόνα από την ήδη κατεστραμμένη του ως τώρα. Κι αν λοιπόν υποθέσουμε πως η δεύτερη αλήθεια του είναι συνειδητή, ίσως και τελικά να τον θαυμάσεις στο τέλος για το θάρρος του.
 
Αν όμως είναι εκείνη η άλλη, η δήθεν, αυτή με τον μανδύα , τότε κάνε απλά πως τον πιστεύεις και σκέψου πως εκείνος έχει περισσότερη ανάγκη το να πιστέψει ο ίδιος, παρά εσύ. Έχεις σκεφτεί ποτέ ποια είναι η διαφορά ενός ψέματος απ την αλήθεια; Η αλήθεια μπορεί να πληγώσει για λίγο ενώ το ψέμα για πολύ.
 
Μαρία Χαρίτου
 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *