Ποτέ δεν θα είσαι έτοιμος

Κανείς δε γεννήθηκε γνώστης και σίγουρα το να γίνεσαι γονιός δε σπουδάζεται σε κάποια σχολή. Ξέρω, θα ήταν το ιδεατό για τους περισσότερους και πιο πολύ για εκείνους που ουσιαστικά ακολούθησαν αυτό που τους πρόσταζε το πρότυπο της ελληνικής οικογένειας.                                                                               

Δυστυχώς όμως τα λάθη που κάνουν είναι τραγικά με συνέπειες άσχημες, αποδέκτης των οποίων είναι εκείνος που τελικά δεν έφταιξε ποτέ σε τίποτα.                                                                         

Σταματήστε να βλέπετε τα παιδιά σας σαν μια μικρογραφία του εαυτού σας. Δεν ήρθαν στον κόσμο αυτό για να κάνουν ό,τι εσείς δεν μπορέσατε. Μάθετε στα παιδιά την έννοια της ανεξαρτησίας και της ελεύθερης βούλησης.

Τα παιδιά σας δεν είναι το αποκούμπι για τα γηρατειά σας, ούτε η προσωπική μελλοντική νοσοκόμα σας. Αν τους έχετε μάθει την αγάπη, με αγάπη θα σας φροντίσουν αργότερα. Αν τους φέρεστε χειριστικά και ουσιαστικά τους περνάτε το μήνυμα πως είναι υποχρεωμένα απέναντι σας, θα καταφέρετε μόνο να σας νοιάζονται γιατί πρέπει και όχι γιατί θέλουν.

Και προς Θεού, αν κάτι δεν πάει καλά μεταξύ σας σαν ζευγάρι, μην επιλέξετε να φύγετε και να κάνετε μια νέα αρχή άμεσα. Για τα παιδιά είστε το πρότυπο της οικογένειας που βασίζεται στον σεβασμό, την αλήθεια και τη δύναμη.                 

Όσο λοιπόν και να μην ήσασταν έτοιμοι, όσο και αν πιεστήκατε να κάνετε οικογένεια και παιδιά, κρατήστε την αξιοπρέπειά σας και σεβαστείτε τα παιδιά σας. Σεβαστείτε. Πήρατε μια απόφαση για τη ζωή κάποιου. Θα έχετε αποτύχει παταγωδώς αν κάποτε ακούσετε από τα παιδιά σας πως αν είχαν το δικαίωμα, θα ήσασταν η τελευταία τους επιλογή.

Ιωάννα Νικολαντωνάκη

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *