Μη φοβάσαι να χωρίσεις! Μη φοβάσαι να κάνεις μια νέα αρχή!

Το τέλος μιας σχέσης δεν προϋποθέτει πάντα αρνητικές συνέπειες.

 Ας συμφωνήσουμε ότι ένας  χωρισμός μπορεί  να προκαλέσει θλίψη,  απογοήτευση και πανικό αλλά αυτά συμβαίνουν συνήθως το πρώτο χρονικό διάστημα. Όταν λοιπόν  τα “φαντάσματα” σχετικά με τους πρώην πάρουν τη θέση τους μακριά από  μας, είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα με μεγαλύτερη ευκολία.

Ο χωρισμός δεν σημαίνει μόνο  μαύρες πλερέζες. Το διάστημα που βρίσκεσαι μόνος σου, παλεύεις με δαίμονες και αγγέλους.  Μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς και να επεξεργαστείς τα λάθη που έκανες μέσα στη σχέση σου και έχεις την ευκαιρία να δουλέψεις με τον εαυτό σου, για να βελτιώσεις συμπεριφορές που εκδήλωσες αλλά δεν ταίριαζαν σε σένα.

Παίρνεις μια βαθιά ανάσα και ξεκινάς από την αρχή. Μαζεύεις συντρίμμια,  μαζεύεις δυνάμεις και έχοντας στην πλάτη σου μια ακόμη εμπειρία, είσαι έτοιμος να χωθείς πάλι στη μάχη.  Είσαι κάθε φορά και πιο υποψιασμένος για το τι πρόκειται να συναντήσεις,  έχεις πια συνειδητοποιήσει τα όρια σου και ξέρεις μέχρι  που σε παίρνει.

Όταν δεν έχεις συναισθηματικό δέσιμο με κάποιον άλλον,  είσαι ελεύθερος. Ελεύθερος να αντιμετωπίσεις στα ίσα τον εαυτό σου και εντέλει να κατακτήσεις την προσωπική σου ηρεμία. Το να μην έχεις μια σχέση, σίγουρα δεν συνεπάγεται πάντα ότι  είσαι διαθέσιμος για τους άλλους. Όντας ελεύθερος  απλά παίρνεις αποκλειστικά  τις δικές  σου αποφάσεις και χαράζεις τα δικά σου μονοπάτια.

Και στην τελική έχεις κάποιες φορές και το κεφάλι σου ήσυχο και μπορείς να το  παραδεχτείς χωρίς ενοχές, αφού λογαριασμό δεν έχεις να δώσεις σε κανέναν. Ίσως, λοιπόν, ο φόβος για τον χωρισμό και τη μοναξιά δεν έχει τόσο σημαντική υπόσταση. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να μεγαλοποιούν τα συναισθήματα τους στο μυαλό τους και με ακριβώς τον ίδιο τρόπο μεγαλοποιούνται και οι ανασφάλειες που έχει καθένας. Μήπως τελικά αυτό  είναι και ο χωρισμός; Μία μεγάλη ανασφάλεια; Τα δεδομένα δείχνουν ότι το πρώτο πράγμα που χάνεις όταν χωρίζεις από μια καλή σχέση,  είναι η ασφάλεια. Το θέμα είναι ότι για να νιώσεις ασφαλής δεν σου χρειάζεται καν μια σχέση. Μόνο όταν λυθεί αυτή  η παρεξήγηση, που μόνοι μας δημιουργούμε, θα καταφέρουμε να μην έχουμε τόσο αρνητική στάση απέναντι στον χωρισμό και θα μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας μετά τον ερχομό του.

Βαλέρια Γιώτη

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *