Ψευτοανδρισμός. Το σύνδρομο ενός περίπου άνδρα. 

Ψευτοανδρισμό έχει ο δήθεν άντρας, αυτός που διακατέχεται από ένα σύνδρομο ψεύτικης ανωτερότητας σαν άντρας.  Έχει όμως βαθιά άγνοια για το τι σημαίνει πραγματικά να είσαι άντρας. Ο ψευτοάνδρας, συνήθως οδηγάει ακριβά αυτοκίνητα, φοράει ατσαλάκωτα πουκάμισα ξυπνάει στις δώδεκα το μεσημέρι και δεν ξέρει τι σημαίνει δουλειά και παραγωγικότητα.
 
Πουλάει τον εαυτό του πολύ ακριβά σε φτηνά σενάρια ρομάντζου,  φουσκώνει από ωραιοπάθεια και είναι συχνά άκαρδος. Μπορεί όμως και πλασάρει τον εαυτό του για πολύ ευαίσθητο και δείχνει ένα επιτηδευμένο ενδιαφέρον. Ο ψευτοάνδρας συνήθως έχει πολλή ώρα για να ασχοληθεί με τον εαυτό του. Στην ουσία είναι τόσο ερωτευμένος με το ίδιο του το είδωλο, ώστε δεν μπορεί να νιώσει οτιδήποτε για κάποιον άλλον. 
 
Είναι ένας νάρκισσος ανακατεμένος με έναν εγωκεντρικό άντρα που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η βιτρίνα του και τίποτε άλλο. Ο υπέρμετρος εγωισμός του τον τυφλώνει και το μόνο που βλέπει απέναντι του είναι πάντα και μόνο ο εαυτός του.
 
Οι σχέσεις του είναι όλες επιφανειακές, δεν μπορεί να εμβαθύνει ούτε να συναισθανθεί. Δεν είναι ικανός να κρατήσει μια γυναίκα με χαρακτήρα δίπλα του, γιατί το μόνο που τον νοιάζει είναι να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες και όχι της συντρόφου του. Έτσι αργά ή γρήγορα μένει πάλι μόνος του, ρίχνοντας βέβαια όλα τα κρίματα στον άλλον άνθρωπο, ξεκινώντας το ταξίδι του για τα επόμενα θύματα. 
 
Χαρακτηριστικό του ψευτοάντρα, η διπολική συμπεριφορά. Έχει τέτοιες αποκλίσεις στην καθημερινότητα του που δεν μπορείς να τον προβλέψεις. Την μια είναι πολύ γλυκός και τρυφερός και την επόμενη είναι ένας ανεξέλεγκτος ψυχικά διαταραγμένος άντρας, που είναι ικανός να σε βάλει σε κίνδυνο οδηγώντας γρήγορα, φωνάζοντας, βρίζοντας και γενικά να φερθεί ακραία συνοδεύοντας μια γυναίκα. 
 
Αισθάνεται ασφάλεια μόνο ανάμεσα σε θαυμαστές και άτομα που τον εξυψώνουν, ενώ την ίδια στιγμή εσύ αισθάνεσαι σαν να πρωταγωνιστείς σε θρίλερ. Βέβαια ξέρεις πολύ καλά, ότι αυτή είναι μια παράσταση που θα δώσει, μα μόλις σβήσουν τα φώτα θα ξαναγίνει ανεξέλεγκτος και επιθετικός. 
 
Ο ψευτοάνδρας τα ξέρει όλα, γνωρίζει τα πάντα και δεν αφήνει την σύντροφο του να εκφέρει γνώμη. Τις περισσότερες φορές διαλέγει προσεκτικά τα θύματα γυναίκες, οι οποίες ακόμα και εάν δεν είναι τόσο αθώες, είναι διατεθειμένες να τον ανεχθούν ώστε να κάνουν γνωριμίες στους κύκλους του ή μόνο για να περάσουν καλά για όσο κρατήσει. Εκείνος καταφέρνει να τονώνει ακόμα περισσότερο την εγωπάθεια του και εκείνες να τον κοροϊδεύουν, λέγοντας του πόσο ισχυρός είναι.
 
Στην ουσία είναι ανίσχυρος εντελώς, μιας και εάν του αφαιρέσει κάποιος το περιτύλιγμα, μέσα δεν θα βρει τίποτα. Μόνο μία άδεια καρδιά, άδεια ζωή γεμάτη από κόλακες, ψεύτικα λόγια, σάπια χαμόγελα.
 
Οι ψευτοάνδρες δεν έχουν φίλους. Έχουν αυλικούς. Δεν έχουν μπέσα και λόγο, έχουν διπλωματία να πουλάνε και να αγοράζουν. Δεν αγαπάνε, ξεπουλάνε γιατί έτσι έχουνε μάθει. Δεν έχουν ηθική έχουν μόνο μια βλαβερή συμπεριφορά σε όλους. Δεν τους διέπει η εντιμότητα αλλά η απρέπεια.
 
Γενικά η ψευτιά και η ερημιά έχουν φωλιάσει στην καρδιά που κουβαλάνε και τίποτα δεν μπορεί να τους βγάλει από εκεί. Ούτε καν η ίδια τους η συνείδηση, που κι αυτή την έχουν φιμώσει να μην την ακούν. 
 
– Ψευτοανδρισμός. Το σύνδρομο ενός περίπου άνδρα. –
 
Μπέττυ Κούτσιου
 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *