Η απλότητα οδηγός για μια όμορφη ατομική και συλλογική διαδρομή

 

Χαίρετε. Καθεμία ιστορική περίοδος παρουσιάζει ορισμένα χαρακτηριστικά. Αν έπρεπε να διαλέξω για τη δική μας εποχή τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά, αυτά θα ήταν η ταχύτητα και η συσσώρευση. Οι ρυθμοί της εποχής μας είναι ιλιγγιώδεις. Η τεχνολογία, το πολιτικό-οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, οι πληροφορίες, οι ειδήσεις, οι γνώσεις και η καθημερινότητα κινούνται σε ρυθμούς πρωτόγνωρους για την ανθρωπότητα. Η συσσώρευση είναι το άλλο κυρίαρχο χαρακτηριστικό. Το υλικό και πνευματικό κεφάλαιο, τα δεδομένα και οι γνώσεις, οι απαιτήσεις και οι ανάγκες συσσωρεύονται σε κλίμακα επίσης πρωτόγνωρη για τα ανθρώπινα δεδομένα.

Προς τι αυτή η εισαγωγή; Πολύ απλά προσπαθώ να δείξω την ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα βασανιστική πρόκληση να ζήσεις μια γεμάτη και ουσιαστική ζωή με αισθήματα και περιεχόμενο, έχοντας να αντιμετωπίσεις την ταχύτητα και τη συσσώρευση. Θεωρώ ότι μια από τις πολλές παραδοξότητες της εποχής μας είναι η ταυτόχρονη αύξηση των ευκαιριών και των περιορισμών που αντιμετωπίζουμε. Σκεφτείτε το. Οι ευκαιρίες που έχουμε να κάνουμε τη ζωή που θέλουμε είναι περισσότερες από ποτέ άλλοτε. Ταυτόχρονα όμως και τα δεσμά μας στην καθημερινή μας ζωή μέρα με την μέρα πληθαίνουν. Ποιο είναι το κλειδί λοιπόν για να κάνουμε την ζωή που θέλουμε δεδομένων των περιορισμών που έχουμε; Για μένα, είναι η απλότητα.

Είμαστε αναζητητές της ομορφιάς. Την ψάχνουμε στη φύση, στην τέχνη, στα πρόσωπα, στις ιδέες και στα συναισθήματα που μας περιβάλλουν. Ο λόγος της αναζήτησης είναι ότι η ομορφιά είναι το αντάλλαγμα για το βάρος της ύπαρξης μας και τη νομοτέλεια του θανάτου. Που μπορούμε να την βρούμε την ομορφιά; Στην απλότητα. Στην ανόθευτη, καθάρια ματιά σου στη ζωή σου και στην ανεπιτήδευτη συμπεριφορά σου στους ανθρώπους. Το απλό ύφος και ήθος χαρακτηρίζεται από εσωτερική αρμονία και ρυθμό σε συνδυασμό με εξωτερική χάρη και κομψότητα. Είναι όσα στοιχεία χρειάζονται για την ομορφιά. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Όπως εύστοχα το διατύπωσε ο αμερικάνος αρχιτέκτονας Φρανκ Λόυντ Ράιτ «Η απλότητα είναι η τέλεια αρμονία ανάμεσα στο ωραίο, το χρήσιμο και το ακριβές.».

Απλότητα είναι η απόλαυση της ανατολής και του ηλιοβασιλέματος μόνος ή με συντροφιά, γνωρίζοντας ότι στο μεσοδιάστημα θα έρθουν δύσκολες ώρες υποχρεώσεων και ρουτίνας. Απλή είναι η ζωή όταν ξέρεις να δέχεσαι και να δίνεις, έχοντας επίγνωση ότι θα υπάρξουν φορές που θα προδώσεις και θα προδοθείς. Αγαπάς τη ζωή περισσότερο όταν η ομορφιά της δοκιμάζεται και το πρόσωπο της σκάβεται από τις ρυτίδες του χρόνου και του πόνου. Όπως και συμβαίνει και στο ταίρι σου. Γιατί ακόμα και αν δεν το ξέρεις στην αρχή, σίγουρα θα το μάθεις στην πορεία ότι η απλότητα δεν χαρίζεται. Αποκτιέται με πόνο, κόπο, γνώσεις και εμπειρίες. Αν την επιζητάς πραγματικά θα κοπιάσεις. Είναι μια ακόμη παραδοξότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Σε αλλοτινούς καιρούς οι αλχημιστές πειραματίζονταν με μέταλλα και μεθόδους για ν’ ανακαλύψουν τη φιλοσοφική λίθο που θα τους χάριζε άφθονο χρυσό και αιώνια ζωή. Στους δικούς μας καιρούς που πειραματιζόμαστε με τα πάντα ψάχνοντας την ομορφιά και το νόημα της ζωής ας δοκιμάσουμε την απλότητα. Ποιος ξέρει αλήθεια; Ίσως και να πιάσει.

Τα σέβη μου.

Λουκάς Αναγνωστόπουλος

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *