17 Απριλίου 2020
Share

Η φετινή Ανάσταση, θα είναι η συμβολικότερη όλων

Η λέξη Πάσχα στα αραμαϊκά σημαίνει πέρασμα. Το Πάσχα λοιπόν, γιορτάζουμε το πέρασμα του Χριστού στη γη, στο θάνατο και έπειτα στην ανάσταση. Η Ελληνική λέξη που χρησιμοποιούμε είναι “Λαμπρή.” Με αυτή τη λέξη περιγράφεται η λαμπρότητα της γιορτής αυτής, για το γεγονός ότι ο άνθρωπος νίκησε το θάνατο.

Δεν έχω καμία πρόθεση να εισβάλω στα πιστεύω σας και να αντικρούσω τις απόψεις σας από θρησκευτικής άποψης. Σκοπός μου είναι να παραμείνω στο συμβολικό κομμάτι και στη μυστηριώδη σχέση ζωής και θανάτου, που τελικά καταλήγει στην αναγέννηση. Σε μια νέα δηλαδή ζωή, πιο ουσιώδη και πνευματικά εξελιγμένη.

Ο Χριστός μέσα από το τρίπτυχο Θνητότητα – Θάνατο – Ανάσταση, μας διδάσκει την αγάπη και τη συγχώρεση, μέσα από την απλότητα της ζωής Του και την ταπεινότητα. Μας διδάσκει πως αν διατηρήσουμε την πίστη και την ελπίδα μας, μετά τη σταύρωση, θα επέλθει ανάσταση. Μετά από κάθε κακό, έρχεται κάτι καλό. Πολλές φορές συμβαίνει και σ’ εμάς να βιώνουμε μικρούς θανάτους μέσα από κάποια δύσκολη περίοδο ή ένα γεγονός που μας έκανε να πιάσουμε πάτο, να χάσουμε κάθε ελπίδα.

Όπως Εκείνος, έτσι κι εμείς, πρέπει να βρίσκουμε τη δύναμη να συνεχίζουμε και να ξανασηκωνόμαστε. Να βιώνουμε δηλαδή τη δίκη μας ανάσταση, που θα μας οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή. Φέτος θα είναι η πιο συμβολική Ανάσταση όλων, γιατί θα είναι προσαρμοσμένη στην πανδημία που έχει ξεσπάσει. Συνεπώς το φετινό Πάσχα θα είναι όντως μια μετάβαση, ένα πέρασμα και για εμάς.

Με τούτη την πανδημία, αναγκαστήκαμε να ζήσουμε πρωτόγνωρες στιγμές τόσο σε κοινωνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Αναγκαστήκαμε να έρθουμε αντιμέτωποι με το μέσα μας και να αναθεωρήσουμε. Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμασταν. Άσχετα λοιπόν από το αν πιστεύουμε και ποσό, αν ακολουθούμε με ευλάβεια τους κανόνες που επιτάσσει η θρησκεία και τους λόγους που μας παρακινούν να το κάνουμε ή όχι, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο Χριστός μέσα από το δικό Του παράδειγμα, μας δείχνει τον τρόπο για αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες αυτές μέρες. Έτσι και μόνο έτσι, θα βιώσουμε στην ψυχή μας τη λαμπρή, την προσωπική μας ανάσταση. Γιατί Πάσχα για τον καθένα μας σημαίνει κάτι διαφορετικό.

Μαρία Χαρίτου

About Μαρία Χαρίτου

Από πολύ μικρή, έμαθα να υπάρχω μέσα από τις τέχνες! Τραγουδάω τις χαρές μου, χορεύω tango τις λύπες μου, εκφράζομαι μέσα από τη μουσική μου και γεννάω εικόνες με την πένα μου! Μη με ρωτήσετε ποτέ ποια από όλες αγαπώ περισσότερο γιατί δεν έχω απάντηση! Όλα τα παραπάνω, συν το ελεύθερο και αδάμαστο πνεύμα μου, φτιάχνουν εμένα! Πηγή έμπνευσής μου είναι ο άνθρωπος, μια και μου αρέσει να τον παρατηρώ μέσα από τις λεπτομέρειες! Το τελείωμα του πρώτου μου βιβλίου με τίτλο «παλεύοντας το σκοτάδι μου», είναι η απόδειξη. Τέλος, οφείλω να σας προειδοποιήσω ότι λατρεύω να δημιουργώ εικόνες και συναισθήματα στο μυαλό και την καρδιά σας!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει