Ένα παλιό νεοκλασικό

Ο Κίμωνας έβλεπε τις ώρες που περνούσαν και φανταζόταν πόσες πιθανότητες υπήρχαν ώστε να γίνει ένα θαύμα. Πραγματικά στην περίπτωση του, μόνο κάτι τέτοιο θα τον έσωζε. Είχε χάσει όλα του τα χρήματα επενδύοντας στην εισαγωγή εμπορευμάτων και μαζί έχανε στον αυριανό πλειστηριασμό και το σπίτι του. Κληρονόμησε αυτό το μικρό παλάτι από τον πατέρα του και αυτός αλλά και όλοι οι προκάτοχοι του, είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν δυσκολίες και να το κρατήσουν. Όλοι, εκτός από τον ίδιο, που αύριο θα έπρεπε να βλέπει να του το παίρνουν για να γλυτώσει τη φυλακή.

Η υπόθεση του πλειστηριασμού του νεοκλασικού της οικογένειας Αγγελίδη προβλημάτιζε πάρα πολύ τη Λουκία. Σκεπτόταν από όταν έφτασε ο φάκελος, την κυρία Ανθή Αγγελίδη, την οικοδέσποινα του σπιτιού και το μοναδικό γιο της τον Κίμωνα. Οι μνήμες της παιδικής ηλικίας ήταν απόλυτα συνδεδεμένες με τους ανθρώπους και το σπίτι στην οδό Ανθέων. Θυμάται τη μητέρα της που δούλευε σαν μαγείρισσα εκεί και τον εαυτό της που συχνά πήγαινε και βοηθούσε. Η κυρία του σπιτιού ήταν τόσο καλή και τόσο γενναιόδωρη που έκανε τη ζωή της πολύ ευτυχισμένη. Έχει κρατήσει τις πιο ζεστές και αγαπημένες αναμνήσεις από εκεί. Γνώριζε ότι ο Κίμωνας είχε ασχοληθεί με τις εισαγωγές, όμως είχε χάσει την επαφή της μαζί του. Η ίδια σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και έκανε και μεταπτυχιακό στο εξωτερικό και τελικά κατέληξε συμβολαιογράφος.

Έτσι έφτασε η υπόθεση του νεοκλασικού στα χέρια της και πρέπει αύριο να δημοπρατήσει. Δεν έχει την παραμικρή ιδέα πως έφτασε ο Κίμωνας να χάνει το σπίτι του, αλλά σημασία έχει γι’ αυτήν να σώσει το σπίτι. Έχει αρχίσει να τηλεφωνεί σε πιθανούς πλειοδότες, να συζητάει, να αναλύει και τελικά να συμφωνεί μαζί τους και η λύση να έχει βρεθεί.

Η κρίσιμη ώρα έχει φτάσει. Ο Κίμωνας εξαντλημένος ψυχικά στέκεται στην αίθουσα και παρακολουθεί τη διαδικασία. Η τιμή εκκίνησης είναι αρκετά χαμηλή και παρ’ ότι περιμένει συνωστισμό πλειοδοτών δε συμβαίνει αυτό. Αφού έχουν περάσει κάποια βασανιστικά λεπτά, βλέπει ένα μοναδικό πλειοδότη να παίρνει τους τίτλους της ιδιοκτησίας, σε αυτήν την εξευτελιστικά χαμηλή τιμή. Τον βλέπει να συζητάει με τη Λουκία, την κόρη της μαγείρισσα τους. “Θεέ και κύριε, τι γυρεύει ‘’η φαρίνα ‘’ εδώ;”, σκέφτεται. Η Λούκια αφού τελειώνει με τα διαδικαστικά έρχεται προς το μέρος του. «Κίμωνα, θα σου τα εξηγήσω όλα αναλυτικά, πήγαινε στο σπίτι σου και περίμενε με, θέλω να ξέρεις πως παραμένεις ο ιδιοκτήτης του σπιτιού.» Τα μάτια του έχουν βουρκώσει, ζει ένα θαύμα!

Παρασκευή Φωτοπούλου

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *