7 Νοεμβρίου 2020
Share

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου. Μέσα σε αυτούς τους άσχημους καιρούς της αστάθειας, της συναισθηματικής καταπίεσης, της σωματικής καταπόνησης, να τον αγκαλιάζεις και να τον φροντίζεις. Και εκεί που νιώθεις ότι όλα στρέφονται εναντίον σου και ίσως οι καταστάσεις να ξιφομαχούν για την πανηγυρική τους νίκη, εσύ να βρίσκεις τον τρόπο να ανακτάς τη διάθεσή σου. Να μην αφήνεσαι ευάλωτος να σε οδηγήσουν στα αποτελέσματα που αποζητούν.

Να είσαι ευγενικός και να χαμογελάς. Δεν είσαι ο μόνος που η μοίρα δεν του χάρισε απλόχερα αυτό που του άξιζε. Αλλά είσαι από εκείνους που μπορούν να καθορίσουν τη ζωή τους. Να βάλουν τα θεμέλια τους και να τη χτίσουν με βάση τις δικές τους προσδοκίες. Κάθε νέο ξεκίνημα, κάθε καινούργια προσπάθεια, απαιτεί να “ματώσεις”. Δύσκολα θα ξεκινήσεις με αυτό που πραγματικά αποζητάς. Όμως αυτό δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο. Η τριβή και η διαρκής προσπάθεια θα σε οδηγήσουν στο να απομυθοποιείς την εκάστοτε δυσκολία και να δέχεσαι ευπροσάρμοστα τις νέες συνθήκες. Και αν αυτό που επέλεξες σε πνίγει, να φεύγεις! Δεν είσαι δέντρο, δεν έχεις ρίζες. Να είσαι αισιόδοξος και να αναζητάς αυτό που πραγματικά σου αξίζει. Φυσικά, ποτέ να μην ξεχνάς το παρελθόν σου, γιατί είναι ο δάσκαλος του μέλλοντος.

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου, γιατί θα υπάρξουν πολλοί καλοθελητές που θα επιδιώξουν να τον πολεμήσουν, να τον τραυματίσουν και να απορροφήσουν ό,τι περισσότερο μπορούν. Γιατί ο καθένας μας είναι μοναδικός και έχει κάτι που για κάποιους είναι πολυπόθητο και ζηλευτό. Θα υπάρξουν εκείνοι που θα σκοτεινιάσουν τη χαρά σου, τη γλυκιά αφέλειά σου, τη φωτεινή πτυχή της ψυχής σου. Και σε εκείνους όμως, να τους χαρίσεις την αγάπη σου, αλλά γρήγορα να φεύγεις!

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου, γιατί όσο και να θέλεις να πιαστείς από κάποιον για να ανακτήσεις τις αντοχές σου και όλα όσα έχασες σε κάποιον άλλον αγώνα, πάλι χαμένος θα βγεις. Να είσαι κύριος του εαυτού σου, δυνατός και υπομονετικός. Να σφίγγεις τα δόντια και να ξεκινάς από την αρχή. Κάθε μέρα είναι μία διαφορετική ημέρα. Άλλωστε η ζωή είναι ένας κύκλος. Κάποιες φορές θα είσαι στην κορυφή του κύκλου και κάποιες στον πάτο. Και αν νομίζεις ότι δεν μπορείς να φτάσεις πιο χαμηλά, τότε χαμογέλα. Η ανοδική πορεία σε περιμένει. Ή θα μείνεις εκεί που έπεσες, ή θα ξεκινήσεις να ανεβαίνεις τα σκαλοπάτια. Και να θυμάσαι: όσες φορές και να γλιστρήσεις από τη σκάλα, τα σκαλιά θα είναι τα ίδια και εσύ πιο έμπειρος να τα ανέβεις προσεκτικά.

Μαρία Καραδημήτρη

About Μαρία Καραδημήτρη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει