Ψυχική ανθεκτικότητα

Ως ψυχική ανθεκτικότητα αναφέρεται η ικανότητα που έχει κάποιος να «βγαίνει» από μια δύσκολη κατάσταση. Δεν είναι έμφυτη ικανότητα, αλλά χτίζεται. Αυτό σημαίνει πως όλοι μας μπορούμε να την αποκτήσουμε και όλοι μας έχουμε δικαίωμα στο να είμαστε πιο ανθεκτικοί ψυχικά, με μοναδική προϋπόθεση να το θέλουμε.

Ο κόσμος λέει συνήθως ότι όσο πιο πολλές δυσκολίες περνάει, τόσο πιο δυνατός γίνεται και δεν έχει άδικο, αρκεί βέβαια να μπορεί να «βγαίνει» από τις δυσκολίες και να βρίσκει τρόπους να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες. Να τις αντέχει. Σε αυτή την περίπτωση ο άνθρωπος εκπαιδεύεται και την επόμενη φορά θα είναι πιο ανθεκτικός. Θα είναι πιο έμπειρος, πιο έτοιμος για να αντιμετωπίσει μια δυσκολία. Το μυστικό λοιπόν για να αποκτήσει κανείς ψυχική ανθεκτικότητα είναι να μη φοβάται να έρθει αντιμέτωπος με το πρόβλημά του. Πρέπει να το υποδεχόμαστε και να το αποδεχόμαστε. Να το αντιμετωπίζουμε με θετικότητα και ετοιμότητα, γιατί αν μπαίνουμε σε άρνηση, αν φοβόμαστε και αν δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό που μας συμβαίνει, τότε το ίδιο το πρόβλημα μας κουκουλώνει, μας παίρνει μαζί του και μας καταπίνει, με αποτέλεσμα να μην έχουμε το σθένος να παλέψουμε πια γι’ αυτό.

Η κάθε δυσκολία, έρχεται να μας αλλάξει. Να μας πάει ένα βήμα παρακάτω. Να μας εκπαιδεύσει, να μας δωρίσει εμπειρία και σοφία. Πρέπει να την αντιμετωπίζουμε λοιπόν, ως μια δύσκολη φάση που θα περάσει και πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για να την παρατηρήσουμε και να μην την αντιμετωπίζουμε ως μια κατάσταση που ήρθε για να μείνει. Άρα η αναγνώριση-αποδοχή και έπειτα η στρατηγική αντιμετώπισης, θα βοηθήσουν τελικά στο να την ξεπεράσουμε και να βγούμε με υγιή τρόπο από τη δυσκολία μας.

Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε πως η θετική προσέγγιση είναι πολύ σημαντική σ’ αυτή τη διαδικασία. Προσεγγίζουμε πάντα με αγάπη, με ευγνωμοσύνη τη δυσκολία μας και με θετικότητα. Τα παραπάνω είναι βοηθητικά συναισθήματα προκειμένου να χτιστεί η ψυχική ανθεκτικότητα μιας και λειτουργούν ως ασπίδα μας, και φυσικά δεν αναβάλλουμε την επίλυση του προβλήματος μας για αργότερα. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας, μερικοί απ’ αυτούς είναι η καθοδήγηση από κάποιον ειδικό (ψυχοθεραπεία), οι δραστηριότητες που μας κάνουν χαρούμενους, ο διαλογισμός και η επικοινωνία με ανθρώπους που αγαπάμε. Να θυμάσαι πάντα ότι πρέπει να αντιμετωπίζεις το πρόβλημα σου στο ΤΩΡΑ.

Μαρία Χαρίτου

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *