Σκέψεις

Λογικά, το ευκολότερο πράγμα στη ζωή είναι η απελπισία αφού φαίνεται ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων νιώθουν απελπισμένοι. Είναι σίγουροι ότι μόνο εάν αποκτήσουν όλα όσα ονειρεύονται η ζωή τους θα γίνει όμορφη και ενδιαφέρουσα. Μέχρι να γίνουν δικά τους όλα αυτά που με σύνεση ταξινόμησαν στο βιβλίο των αναγκών τους, περιφέρονται γκρινιάζοντας για την ατυχία τους. Ωστόσο, συχνά διαψεύδονται αφού εγκαταλείπουν τα όνειρά τους και γαντζώνονται από το εύκολο που βρίσκεται στο δρόμο τους.

Δικαιολογούν τη στάση τους αυτή σαν μια επιλογή μυαλωμένη και ρεαλιστική. Έτσι καταλήγουν σε έναν «υγιή» συμβιβασμό και σταματούν να «κυνηγούν ανεμόμυλους». Σπάνια και πιθανόν ουδέποτε στην πορεία της ζωής τους αυτά τα οποία επέλεξαν για να πορευτούν θα φανούν αντάξια των προσδοκιών τους. Ότι φαντάζει σημαντικό και επίκαιρο, αστραπιαία σχεδόν αντικαθίσταται από κάτι άλλο σημαντικότερο. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχή μας. Η διαδικασία είναι επαναλαμβανόμενη και θυμίζει περιστρεφόμενη μπάλα σε ρουλέτα. Όσο εστιάζεις στις ελλείψεις τόσο αυξάνεται η αγωνία σου για το παρόν και το μέλλον. Εάν πάλι αφήνεσαι αβασάνιστα στη βιοσοφία της καλοπέρασης ή στην κενή αισθηματολογία, θα ξεπέσεις στην απελπισία από τη στενοκεφαλιά σου.

Εάν δεν κατάφερες να νιώθεις ευτυχισμένος με αυτό που ήδη κατέχεις και που για κάποιον άλλον αυτό είναι στόχος ζωής, ούτε και όταν αποκτήσεις αυτό που επιθυμείς θα ευτυχίσεις. Θα στροβιλίζεσαι διαρκώς μεταξύ της επιθυμίας και της επίτευξης και θα κατασπαταλάς το χρόνο σου. Η πάλη και οι εσωτερικές ασυμφωνίες μεταξύ της συναισθηματικής και λογικής ύπαρξης είναι φανερό ότι πρέπει να συμφιλιωθούν. Όταν φτάνεις η ύπαρξη σου να μην είναι τίποτα περισσότερο από ένα κουβάρι νεύρα, σκέψου εσένα. Δώσε αξία στην ύπαρξή σου και ζήσε τη ζωή σου με λαχτάρα και με πάθος σε αρμονία με τον εαυτό σου και με τη φύση.

Έχεις το δικαίωμα της επιλογής, επίλεξε να μην παραπαίεις ανάμεσα στην πλασματική ευτυχία που έντεχνα σου παρουσιάζεται ως ιδανική. Η ανάγκη να ταιριάζεις δεν είναι τίποτα παραπάνω από το να βλέπεις τον εαυτό σου σε μια άλλη ύπαρξη. Είτε έχεις κοινά στοιχειά με κάποιον ή με πολλούς, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει, είσαι μοναδικός. Η μοναδικότητα δεν είναι κατάρα, είναι απόλυτα συνυφασμένη με την μοναχικότητα και αυτό ας μην αποτελεί αιτία απελπισίας.

Παρασκευή Φωτοπούλου

About Παρασκευή Φωτοπούλου

Αγαπώ να διαβάζω και ειδικά Ελληνική Μυθολογία όταν έχω ελεύθερο χρόνο ασχολούμαι με την συγγραφή κειμένων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει