4 Δεκεμβρίου 2021
Share

Ιάσων – μέρος 1

Post Views: 0

Έφτασε στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι εξαιρετικά ευχαριστημένος αφού ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Κένυα. Είχε καταφέρει μέσα σε εκείνη την εβδομάδα να κάνει τις συναντήσεις και τις συμφωνίες που χρειαζόταν και να υπογράψει και τα συμβόλαια. Δούλεψε με πάθος και με πυρετώδεις ρυθμούς για να εξασφαλίσει τις ποσότητες που χρειαζόταν. Το αντικείμενο των εισαγωγών αφορά το Sisal και σαν πρώτη ύλη και σαν έτοιμο προϊόν όπως σχοινί. Η τάση για minimal αισθητική επιβάλλει τη χρήση του συγκεκριμένου υλικού και όσο απλουστεύει η εσωτερική διακόσμηση τόσο αυξάνεται η ζήτηση. Ο Ιάσωνας δικαιολογημένα αισθάνεται χαρούμενος γιατί έχει το γενικό πρόσταγμα σε μια εταιρία με συνεχή ανοδική πορεία και ανέλπιστα υψηλό τζίρο.

Χαμογελάει καθώς βαδίζει προς τον έλεγχο των διαβατηρίων ενώ κρατάει στα χέρια του το First class εισιτήριο. Η αλήθεια είναι ότι το σκίσιμο στο σακάκι του φαίνεται και ντρέπεται λίγο, αλλά δεν μπορεί προς το παρόν να κάνει κάτι γι’ αυτό. Δεν μπορεί να μη φέρνει στο νου του τη στιγμή εκείνη και να μην αναρωτιέται. Αυτό που συνέβη πριν στο ξενοδοχείο, τη στιγμή που ταχτοποιούσε το λογαριασμό στην ρεσεψιόν. Εκεί που ξαφνικά έπεσε πάνω του με δύναμη ένας περίεργος τύπος. Εκεί έχασε την ισορροπία του και πέφτοντας έγδαρε το αριστερό του χέρι και έσκισε και το σακάκι του. Δεν πρόλαβε να αντιδράσει, ο άγνωστος έφυγε τρέχοντας και δεν μπόρεσε και να αλλάξει σακάκι γιατί οι αποσκευές του είχαν ήδη φύγει. Έτσι αναγκαστικά είναι τώρα με σκισμένο σακάκι. Τα περίεργα όμως δεν έχουν τελειώσει ακόμα, τώρα δυο ένστολοι τον πλησίασαν απότομα και τον έβγαλαν εκτός σειράς. Τον ακινητοποίησαν και του έκαναν σωματική έρευνα.

Ο Ιάσωνας δεν καταλάβαινε τίποτα, πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που ταξίδευε συνέβαινε κάτι τέτοιο. Εκεί που έμεινε άναυδος ήταν όταν αντίκρισε ένα σακουλάκι με ακριβή ναρκωτική ουσία να το βγάζουν από την εσωτερική τσέπη του σακακιού του.

Η συνεχεία γινόταν όλο και πιο τραγική, τον συνέλαβαν και του απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα. Αυτός φοβόταν ότι θα καταρρεύσει, τα γόνατα του μόλις που τον κρατούσαν. Αν και ένιωθε ότι από στιγμή σε στιγμή θα σωριαστεί έκανε απεγνωσμένες προσπάθειες για να τους εξηγήσει ότι δεν είχε σχέση με ναρκωτικά, ότι κάποιος άλλος ήθελε να τον ενοχοποιήσει. Άδικος ο κόπος, αυτοί δε φαινόταν να του δίνουν καμιά σημασία.

Μετά από μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να τους πείσει να του επιτρέψουν να μιλήσει και με το δικηγόρο του και με το Ελληνικό προξενείο. Είχε απηυδήσει, μονολογούσε επαναλαμβάνοντας την ίδια φράση: ‘’Ποιος μπορεί να θέλει να μου κάνει κακό;’’ Έφερνε τα γεγονότα καρέ καρέ στο μυαλό του και τα ξανάφερνε και ήταν σίγουρος ότι δεν έχει συμβεί τίποτα αρνητικό εκτός από το περιστατικό στη ρεσεψιόν. Αντίθετα με το προηγούμενο ταξίδι, που σε εκείνη τη συνάντηση με τον έμπορο και την κόρη του, τότε ναι, τα πράγματα είχαν πάρει άλλη τροπή. Πριν από πέντε μήνες ακριβώς! Η κόρη του έμπορου ήταν μια πανέμορφη μιγάδα από Γαλλίδα μητέρα και τον πατέρα Κενυάτη. Ο Ιάσωνας γνωστός καρδιοκατακτητής είχε ξελογιάσει τη νεαρή και είχε περάσει μια υπεροχή βραδιά μαζί της στο ξενοδοχείο του. Ο έμπορος δεν είχε καταλάβει τίποτα και όλα είχαν κυλίσει ομαλά, ή τουλάχιστον έτσι πίστευε εκείνος.

Βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα φυλακισμένος χωρίς να γνωρίζει την πραγματική αιτία. Είναι δε σίγουρος ότι ο δράστης των ναρκωτικών είναι ο άντρας που τον έσπρωξε στη ρεσεψιόν. Είναι πολύ πιθανό να μάθει τι συμβαίνει τώρα που οι φρουροί τον ενημερώνουν ότι έχει επισκεπτήριο. Το σοκ αυτή την φορά είναι δυνατότερο για τον Ιάσωνα, όταν μπροστά του εμφανίζονται ο έμπορος με την σύζυγο και την κόρη. Αρχίζει κρύος ιδρώτας και τον περιλούζει όταν ακούει ότι η κοπέλα είναι έγκυος από αυτόν και διανύει τον πέμπτο μήνα. Ο πατέρας του κοριτσιού έχει έρθει για να του δώσει τελεσίγραφο ότι θα τον εγκαταλείψει στη φυλακή εάν δεν παντρευτεί την κόρη του και δεν αποκαταστήσει την τιμή της.

Σε θέση χειρότερη από αυτή δεν θα μπορούσε να βρεθεί ο Ιάσωνας. Ο έμπορος δεν ξέρει ότι είναι ήδη παντρεμένος. Του έχει προκύψει ό,τι μισούσε πιο πολύ στη ζωή, του βρίσκεται σε αδιέξοδο. Πάλι καλά που του επέτρεψαν να επικοινωνήσει τα νέα και να εξηγήσει την κατάσταση στο δικηγόρο και φίλο του στην Ελλάδα. Εκείνος βρήκε τη λύση, ανορθόδοξη βέβαια, αλλά σίγουρα λύση. Έξυπνος και ψύχραιμος ο δικηγόρος σκέφτηκε με τρόπο διπλωματικό. Η λύση ήταν να υιοθετήσει την νεαρή μιγάδα αφού είναι αδύνατο να την παντρευτεί. Θα γίνονταν όλα νομότυπα: θα έπαιρνε μαζί του το κορίτσι στην Ελλάδα, θα το φρόντιζε και όταν θα γεννούσε θα πρόσεχε και το μωρό. Όλα θα τα ταχτοποιούσε έτσι ώστε ο έμπορος να μην έχει λόγο να ανησυχεί. Αν και για τον πατέρα της νεαρής αυτό δεν ήταν και ό,τι ακριβώς περίμενε, εν τούτοις δέχτηκε την πρόταση.

Κανόνισε με τις αρχές την αποφυλάκιση και τακτοποίησε και το ζήτημα της υιοθεσίας. Ο Ιάσωνας θα επέστρεφε πίσω με τη μιγάδα και χωρίς κανένα λογικό επιχείρημα. Τι θα εξηγούσε στην γυναίκα του; Ποια άραγε θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη; Θα μπορούσε τον συγχωρήσει ή θα τον εγκατέλειπε;

Παρασκευή Φωτοπούλου

Post Views: 0

About Παρασκευή Φωτοπούλου

Αγαπώ να διαβάζω και ειδικά Ελληνική Μυθολογία όταν έχω ελεύθερο χρόνο ασχολούμαι με την συγγραφή κειμένων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει