12 Νοεμβρίου 2022
Share

Δε φταις εσύ

Πόση θλίψη προκαλεί η συναναστροφή με τον άνθρωπο που πασκίζει να συντρίψει την προσωπικότητά μας. Εκείνον που διαθέτει αυτόν τον μοναδικό μηχανισμό δράσης και χωρίς ενδοιασμούς καταφέρνει να λεκιάσει την ανυποψίαστη ψυχή. Ξέρει να κρύβεται επιδέξια γι’ αυτό ούτε στο πρόσωπο ούτε και στο βλέμμα του θα μπορέσεις να διακρίνεις την πρόθεση του. Ξεκινά χαμογελώντας και τάχα με μια αθώα ερώτηση σε παρασύρει στην παγίδα του. Εσύ αφελώς εγκαταλείπεις τις άμυνες σου και εγκάρδια ανοίγεσαι να συζητήσεις μαζί του και τότε εκείνος απρόσμενα σε μαστιγώνει με τις λέξεις του. Χαιρέκακα απολαμβάνει τα χτυπήματα χωρίς να χάσει ούτε λεπτό το γέλιο του. Ειρωνικός και προσβλητικός με το ύφος εκατό καρδιναλίων θα σε συντρίψει. Τέτοιου είδους περιστατικά δεν αποτελούν μια έντιμη διαφωνία ούτε μια τίμια ανταλλαγή απόψεων είναι ξεκάθαρα μια καλυμμένη ύπουλα λεκτική κακοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα εκείνων των αδίστακτων κακόβουλων που απολαμβάνουν να μειώνουν τους άλλους.

Εσύ έχοντας δεχτεί ένα τόσο ισχυρό χτύπημα θα απομείνεις αποσβολωμένος και ανίκανος να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Φυσικά ούτε λόγος για να ανταποδώσεις αφού είσαι απροετοίμαστος για να αποκρούσεις. Θα αισθανθείς μια θύελλα από συναισθήματα κατωτερότητας. Μέσα στην αβάσταχτη αίσθηση της μετριότητας θα οικτίρεις τον εαυτό σου για την παραδοχή της ήττας γιατί ήταν μια μάχη με νικητές και ηττημένους και εσύ νικήθηκες. Δεν αντιλήφτηκες την πρόθεση του και δεν αντέδρασες όπως του άξιζε και γι αυτό κάθε φορά που θα θυμάσαι το περιστατικό θα νοιώθεις δυσφορία. Είναι αναγκαίο να ξεμπερδέψεις το ζήτημα της ευθύνης για τον εαυτό σου και της ανεξέλεγκτης ‘’παραχώρησης δικαιωμάτων’’ στους άλλους. Με τον καιρό θα μάθεις να είσαι πάνοπλος και προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο. Δε θα ξεχάσεις όμως ποτέ τον πόνο που προκαλεί η υποτίμηση και η προσβολή.

Ο εγωπαθής μετά την μάχη και με ταϊσμένο τον δράκο μέσα του θα αποχωρήσει θριαμβευτής. Ο ίδιος θα συνεχίζει να απολαμβάνει την ικανότητα του να πληγώνει χωρίς ενδοιασμούς και χωρίς τύψεις. Παράλληλα θα προσπαθεί να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά μαθαίνοντας αυτά που οι άλλοι θέλουν να κρατούν ως προσωπικά δεδομένα. Έτσι θα μπορεί να έχει γεμάτη την φαρέτρα του με δηλητηριασμένα βέλη. Το πιθανότερο είναι να μην αντιληφτεί το σοβαρό ψυχολογικό του πρόβλημα παρά αντίθετα να θεωρεί τον εαυτό του πολύ έξυπνο και ετοιμόλογο. Δεν θα αναζητήσει θεραπεία και έως το τέλος της ζωής του θα πιστεύει ότι ο κόσμος είναι ένα πεδίο μάχης όπου ισχύει το ‘’φάε πριν σε φάνε’’. Θα προσπαθεί πάντα να δίνει καίρια χτυπήματα και να εξοντώνει χωρίς καθόλου οίκτο. Θα κρυφογελάει ειρωνικά με όλους εκείνους τους ανόητους «τα πρόβατα» που είναι ασήμαντοι και κλάσεις κατώτεροι από τον ίδιο.

Στην πραγματικότητα αυτό που ισχύει είναι το εξής: Εκείνος που σας προκαλεί πόνο είναι πολύ δυστυχισμένος άνθρωπος και εσείς δεν φταίτε γι’ αυτό.

Παρασκευή Φωτοπούλου

 

 

About Παρασκευή Φωτοπούλου

Αγαπώ να διαβάζω και ειδικά Ελληνική Μυθολογία όταν έχω ελεύθερο χρόνο ασχολούμαι με την συγγραφή κειμένων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει