Όχι, δεν είναι όλοι ίδιοι!

Μάθαμε να δημιουργούμε σχέσεις και έπειτα να τις διαλύουμε βασισμένοι στην πιο ανόητη φράση «όλοι ίδιοι είναι- όλες ίδιες είναι». Μόνιμα, κάπου στη μέση της σχέσης υποστηρίζουμε, ότι ο άνθρωπος που είμαστε μαζί του, είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους. Συνηθίζουμε όμως να το υποστηρίζουμε μόνο στη μέση, ούτε στην αρχή, ούτε στο τέλος.

Πήξαμε στις γενικεύσεις  και στριμώχνουμε όλους τους ανθρώπους στο ίδιο σακί. Ε λοιπόν όχι. Ούτε όλοι είναι ίδιοι, ούτε όλες είναι ίδιες. Κάθε άνθρωπος συμπεριφέρεται σύμφωνα με το τι του βγάζουν οι άλλοι.  Κάποιος που σε μένα μπορεί να φέρθηκε σκάρτα, σε σένα μπορεί να συμπεριφέρεται εξαιρετικά και αυτό ξέρεις δεν είναι μόνο ευθύνη του άλλου.

Αν αντιμετωπίζεις κάποιον με σεβασμό, το πιθανότερο είναι να στο ανταποδώσει. Αν δεν το κάνει σημαίνει ότι κάτι άλλο του βγάζεις. Συνήθως βγάζουμε προς τα έξω τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Αν κάποιος δεν σέβεται τον ίδιο του τον εαυτό, δεν είναι δυνατόν να περιμένει να τον σεβαστούν οι υπόλοιποι.

Τα χεις καλά με το μέσα σου, τα χεις καλά και με τους έξω, δεν τα χεις καλά με το μέσα σου; Επινοείς λέξεις όπως   «ο μαλακομαγνήτης» και προσπαθείς να θυματοποιηθείς. Να έχεις το θάρρος ,να παραδέχεσαι ότι έχεις κάνει λάθος επιλογές  και πάψε να τα ρίχνεις στους άλλους.

Έχω γνωρίσει ανθρώπους που είχαν τη ταμπέλα του «ίδιος με όλους» και είδα μέσα τους μια ψυχή σπάνια, ξεχωριστή, που δε σου αφήνει περιθώρια να τη συγκρίνεις. Απ’ την άλλη έχω δει ανθρώπους απ’ αυτούς που αποκαλείς «τα καλύτερα παιδιά » να έχουν μέσα τους σάπια ψυχή.

Σταμάτα να κρίνεις πριν γνωρίσεις τον άλλον και μάθε πως κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Ο καθένας πρέπει να κοιτάξει πρώτα τον εαυτό του, να μάθει να τον διαχειρίζεται, να μάθει να τα χει καλά μαζί του και να κάνει την αυτοκριτική του. Οι γενικεύσεις δεν οδηγούν πουθενά, το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν, είναι λόγους να δειλιάσεις να κάνεις  κίνηση,για να γνωρίσεις τον άλλον. Άσε τον εαυτό σου ελεύθερο να επιλέξει κάποιον που σε γεμίζει και θα δεις μπροστά στα μάτια σου να καταρρίπτεται το «όλοι ίδιοι είναι». Κάνε εσύ κάποιον, να σου δείξει πόσο διαφορετικός είναι.

Βαλέρια Γιώτη

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *