17 Ιουλίου 2018
Share

Λιβάδι Ολύμπου: Ένας τόπος με ενέργεια που μαγεύει

Διακοπές… Τι είναι αυτό που επιζητούμε οι περισσότεροι;

Μα φυσικά ηρεμία, χαλάρωση, ανεμελιά, αλλαγή παραστάσεων και να γεμίσουμε με ενέργεια. Να ξεκουραστούμε και να γυρίσουμε στην έδρα μας γεμάτοι από τις όμορφες αναμνήσεις που κερδίσαμε.

Δεν έχει σημασία αν βρεθείς σε βουνό ή θάλασσα, αρκεί το μέρος που θα πας να γαληνεύει την ψυχή σου, προσφέροντας σου καλές στιγμές, να απομακρύνει τα όποια προβλήματα σου από το μυαλό σου! Να σε απελευθερώνει και να σε δυναμώνει.

Ένα τέτοιο μέρος βρίσκεται στην νότια πλαγιά του βουνού τον θεών, στον θρυλικό Όλυμπο, χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1200 μέτρων, σε μία από τις υψηλότερες κορυφές του Τιτάριου όρους, το οποίο διασταυρώνεται με τον Όλυμπο. Βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που γίνεται το σταυροδρόμι τριών νομών, Λαρίσης, Πιερίας και Κοζάνης. Μιλάω για το Λιβάδι Ολύμπου, της επαρχίας της Ελασσόνας.

Τα γραφικά πέτρινα σπίτια με λίθινες στέγες, τα στενά ανηφορικά λιθόστρωτα δρομάκια και η μυρωδιά της φύσης, το δάσος με τα έλατα κάτω από το εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη, στην αρχή της κωμόπολης, Ακόμα και το καλοκαίρι δεν πνίγεσαι από την ζέστη, αποτέλεσμα του υψομέτρου. Τα 1200 μέτρα που είναι χτισμένο προσφέρουν μία μαγική θέα από κάθε πλευρά της κωμόπολης, η θέα είναι οι χαράδρες, το δάσος, η υπέροχη θέα απλώνεται μέχρι απέναντι που φαίνεται το μυθικό βουνό, ο Όλυμπος να στέκει αγέρωχος! Ο Μύτικας… Η ψηλότερη κορυφή του χιονισμένη κάθε εποχή… Δέος βλέποντας όλο αυτό το μεγαλείο της ελληνικής φύσης!

Ανεβαίνεις στα ανηφορικά σοκάκια, φτάνεις στο γραφικό του κέντρο, παντού χαμογελαστοί και φιλόξενοι άνθρωποι, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σου μιλάνε στην τοπική βλάχικη διάλεκτο, ένα κράμα ελληνικών, ρουμανικών και ιταλικών, αν και δεν τα καταλαβαίνεις, είναι πολύ χαριτωμένο να τα ακούς. Τα σπίτια μέσα ζεστά, σε προσκαλούν οι ένοικοι να περάσεις και σε κερνάνε παραδοσιακό ελληνικό καφέ! Αντί για κρεβάτια έχουν κτισμένους άνετους πάγκους με στρώματα που τα χρησιμοποιούν και για καθιστικό και για τον ύπνο, ένα στοιχείο που σε μεταφέρει στις αρχές του αιώνα μας και αισθάνεσαι πως ζεις την περίοδο των βαλκανικών πολέμων! Νιώθεις την ιστορία του τόπου. Αρχοντοχώρι! Ειδικά στο κέντρο δεσπόζουν τα παλιά γραφικά αρχοντικά δίνοντας του μία αίγλη αδιαμφισβήτητη.

Ανεβαίνεις πιο ψηλά και φτάνεις στο ψηλότερο σημείο των ορίων της μικρής πόλης, το σχολείο και τα γήπεδα βρίσκονται εκεί και μετά μπαίνεις στο πευκόδασος που το έχουν οργανώσει σαν φυσική συνέχεια και δημοτικό πάρκο, εκεί που βαδίζεις αντικρίζεις έναν πανέμορφο σκίουρο να ανεβαίνει τρέχοντας και με ευκολία στα δέντρα! Ναι είσαι μέσα στην φύση. Καταλήγει σε ένα καταπράσινο σημείο με παρατηρητήρια και παγκάκια για να μπορεί να αγναντεύει κανείς την θέα!

Ναι εκεί αντιλαμβάνεσαι πόσο ψηλά βρίσκεσαι! Βλέπεις….
Τον κάμπο κάτω, η θέα χάνεται στο βάθος και γυρίζεις ξανά βλέπεις τον Όλυμπο! Αχ βρίσκομαι σε έναν ορεινό παράδεισο.

Γυρνώντας πίσω, περνάς από το άγαλμα του Γεωργάκη Ολύμπιου, ιδρυτικό μέλος της φιλικής εταιρείας που σκοτώθηκε, ανατινάζοντας την μπαρουταποθήκη της μονής Σέκου για να μην πέσει αυτός και οι σύντροφοι του, στα χέρια των Οθωμανών, στο κέντρο της κωμόπολης στέκει αγέρωχο το πατρικό του σπίτι, αρχοντικό της τότε εποχής, αναπαλαιωμένο ως λαογραφικό μουσείο.

Ξαφνική καλοκαιρινή μπόρα, αλλά ευκαιρία να νιώσουμε την φύση, οι μυρωδιές αναβλύζουν, ελευθερώνει την αναπνοή, αισθάνεσαι καλύτερα γεμίζοντας τα πνευμόνια σου με καθαρό οξυγόνο, υγεία… Το τοπίο αποχτά μία μυστήρια ομορφιά, τα σύννεφα διασχίζουν το μέρος και φαντάζει παραμυθένιο! Το απαθανατίζεις στην μνήμη της καρδίας σου, κάθε φορά που νιώθεις στα κάτω σου, ταξιδεύεις νοητά σε εκείνη την στιγμή. Η Ενέργεια του μέρους σε αφυπνίζει!

Απογευματάκι στον αιωνόβιο πλάτανο στην κεντρική πλατεία, φυτεύτηκε εκεί το 1788, περήφανος να προσφέρει την δροσιά του σε κατοίκους και επισκέπτες, οι πηγές πολλές με κρύο τρεχούμενο νερό.

Βραδιάζει και κάθεσαι στον γεροπλάτανο από κάτω, τσίπουρα με γλυκάνισο, το άρωμα του από μόνο του σε μεθάει, στο ποτήρι με ένα παγάκι, παίρνοντας αυτό το λευκό χρώμα με την αντίδραση από το νερό, μεζεδάκια τοπικά και κρατικά, παραδοσιακές πίτες με τραγανό φύλλο, ξινοτύρι και πολλά άλλα παραδοσιακά γαλακτοκομικά να συνοδεύουν το γευστικό ποτό.

Επόμενη μέρα, πρωινό ξύπνημα, νιώθεις την ενέργεια, ξυπνάς και νιώθεις την αναζωογόνηση του βουνού.

Το πρόγραμμα έχει πεζοπορία μέχρι το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, ανακαινίστηκε και τέθηκε σε λειτουργία πρόσφατα. Πριν μερικά χρόνια ήταν εγκαταλειμμένο και το συντηρούσε ο νεωκόρος, ο Βασιλάκης όπως τον έλεγαν, ένας άγιος άνθρωπος που παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε κράτησε μόνος του την μονή μέχρι που έφυγε.

Κατηφορίζεις μέσα από την χαράδρα, στο δάσος με τα έλατα, τα μονοπάτια αναδεικνύουν μία ομορφιά που δεν μπορούσες να φανταστείς, μικρά ρυάκια με πεντακάθαρο γάργαρο παγωμένο νερό, και μικροί καταρράκτες, γεφυράκια άλλα ξύλινα και άλλα από πέτρα, ένα τοπίο σκέτο όνειρο, δεν βιάζεσαι να φτάσεις στον προορισμό, κάθεσαι συχνά να χαζέψεις την ομορφιά. Σε μία λιμνούλα νούφαρα και βατραχάκια, γυρίνοι αρκετοί. Για άλλη μια φόρα απελευθερώνεται η αναπνοή σου! Ανεκτίμητο οξυγόνο για όσους ζούμε στις πόλεις! Μήπως τελικά εκεί είναι ο παράδεισος;

Φτάνεις στην Μονή, πλέον περιποιημένη, καμία σχέση με το εγκαταλειμμένο ερείπιο, έχει πάρει ζωή με τις μοναχές και τα ορφανά που μάζεψαν εκεί κάνοντας κοινωνικό έργο.

Ήρθε ο καιρός να αποχωριστείς αυτόν το υπέροχο τόπο, με μία υπόσχεση πως θα ξαναπάς, πήρες θετική ενέργεια, ευεργετήθηκε η ψυχή σου από την απόλυτη θέα, την φύση και τον καθαρό αέρα! Τους φιλόξενους κατοίκους, τις γεύσεις και τις μυρωδιές! Πραγματικά αυτός ο τόπος με την ενέργεια του σε ξεκουράζει, δεν θυμίζει άλλες αντίστοιχες ορεινές κωμοπόλεις, το Λιβάδι έχει τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα που θα μείνει αναλλοίωτος μέσα στους αιώνας και μακριά από την μόδα που καταστρέφει παρόμοιους προορισμούς. Το Λιβάδι είναι μοναδικό ένα κόσμημα της Βορείου Ελλάδας.

Αξίζει να το επισκεφτεί κανείς έστω για τρεις μέρες, δεν λέω ωραία η θάλασσα! Άλλωστε καλοκαίρι δεν μπορείς να την στερηθείς, μπορεί όμως να την συνδυάσει επιλέγοντας, στο τέλος των διακοπών, να αφιερώσει ένα διήμερο και να γνωρίσει ένα μοναδικό μέρος που σίγουρα θα θελήσει να το ξανά επισκεφτεί, γιατί υπάρχουν κάποια μέρη που μιλάνε στην ψυχή σου, μέρη ενεργειακά, που νιώθεις αυτήν την ενέργεια στο σώμα, στο μυαλό και στην ψυχή σου! Αυτά σε χαλαρώνουν! Ένα τέτοιο μέρος είναι και το Λιβάδι Ολύμπου.

Νίκος Μιχαλόπουλος

About Νίκος Μιχαλόπουλος

Γεννημένος το 1983 στην Αθήνα, έχω σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας τον τελευταίο χρόνο, έχοντας αποκτήσει εμπειρία 8 ετών ως εργαζόμενος στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα. Το γράψιμο για μένα είναι αποφόρτιση συναισθημάτων που συντελεί στην ψυχική ηρεμία! Μια μορφή ψυχοθεραπείας, μια προσπάθεια αυτογνωσίας! Όλα τα κείμενα στο «μεταξύ μας» είναι απλά, μιλώντας στην ψυχή του αναγνώστη, δεν είναι απρόσωπα και ο καθένας μπορεί να τα νιώσει, όλα αυτά το κάνουν να ξεχωρίζει από τους παρεμφερείς ιστότοπους. Μεταξύ μας, σας ευχαριστώ που ήρθα στην υπέροχη παρέα σας!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει