7 Αυγούστου 2018
Share

Τα μελτέμια της ψυχής μας και οι βόλτες της ζωής στο αυγουστιάτικο φεγγάρι

Χαίρετε. Μπήκαμε στον Αύγουστο ενός αξέχαστου, για όλους τους λάθους λόγους, καλοκαιριού. Ποτέ δεν πίστεψα ότι τον μήνα αυτό δεν υπάρχουν ειδήσεις όπως έγραφε ο Ουμπέρτο Έκο, το μακρινό 1993. Για πρώτη φορά θέλω να τον πιστέψω τον μακαρίτη. Καμία είδηση δεν θέλουμε. No news, good news σύμφωνα με τους Αγγλοσάξονες ή ελληνιστί κανένα νέο ισούται με καλό νέο. Μόνο το αυγουστιάτικο αεράκι να μας χαϊδεύει το πρόσωπο και η ανάσα από το ταίρι μας την ύπαρξη μας.

Όσοι και όσες είστε σε διακοπές μόνοι ή με ταίρι, με παιδιά, γατιά και σκυλιά απολαύστε όσο μπορείτε τις μέρες αυτές. Είναι οι κατεξοχήν μέρες δημιουργίας και συλλογής ευχάριστων στιγμών. Στιγμές τόσο πολύτιμες όσο και ο ρημάδης ο χρόνος με την αναπόδραστη φθαρτότητα που προκαλεί σε κορμιά και σχέσεις. Αλλά δεν είναι η ώρα για φιλοσοφίες. Μόνοι ή πιασμένοι χέρι –χέρι χαρείτε το λάγνο άγγιγμα της θάλασσας ή την παρηγορητική δροσιά του βουνού.

Για μας που θα μείνουμε στις πόλεις, είναι θέμα οπτικής να περάσουμε καλά. Η αυγουστιάτικη Αθήνα μου θυμίζει το ταίρι μας στις πρώτες διακοπές. Άνετη, χαλαρή, γεμάτη μυστήρια και χάρες που περιμένει υπομονετικά να τις ανακαλύψεις. Γυρνώντας στο κέντρο με τα χέρια στις τσέπες παρατηρώντας κτίρια, δρόμους, μικρές ιστορίες που όλη τη χρονιά βιαστικά προσπερνώ, θυμάμαι για ποιον λόγο την ερωτεύτηκα όντας νέος επαρχιώτης. Αγαπάς ή μισείς τη γυναίκα και την πόλη στην καθημερινότητα σας αλλά την ερωτεύεσαι χαμένος στη σιωπή της κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Δεν ξέρω αν τελικά η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο αλλά έχω πειστεί ότι η απλότητα θα σώσει τις λέξεις. Επεκτείνοντας μια στάλα παραπέρα τη σκέψη, η απλότητα τελικά θα σώσει τις ζωές μας. Ας εκτιμήσουμε λοιπόν την απλότητα και τη σπανιότητα. Ο Αύγουστος μας δίνει αυτή την ευκαιρία. Από μας εξαρτάται αν θα την αρπάξουμε. Την ώρα που το μελτέμι θα χορεύει με την ψυχή σας χαμογελάστε στο ταίρι σας ή τη μοναξιά σας. Ένα χαμόγελο θα σας θάψει κουφάλες δαίμονες της ζωής μας. Ένα χαμόγελο θα θυμίσει ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί. Ακόμα άνθρωποι. Από βάθους καρδίας σας εύχομαι καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και σας υποβάλλω…

Τα σέβη μου.

Λουκάς Αναγνωστόπουλος

About Λουκάς Αναγνωστόπουλος

Μου αρέσει η γραφή και η έννοια της παρέας. Οι στιγμές που μοιράζεσαι, οι λέξεις που γίνονται ιδέες και αισθήματα. Οι άτακτες ερριμμένες σκέψεις μου  μετατρέπονται σε λέξεις με την ελπίδα ότι ιδέες που μοιράζονται δεν πεθαίνουν ποτέ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει