Εκείνη η μαύρη πέτρα, που ρίχνουμε πίσω μας!

Στην καθημερινότητα μας, ακούμε συχνά την φράση: «έριξε μαύρη πέτρα πίσω του».

Γνωστή παροιμία που συνηθίζει να λέει ο λαός μας. Τι σημαίνει όμως η συγκεκριμένη φράση και πότε ρίχνουμε τελικά αυτή την πέτρα;

 

Η ιστορία αυτή ξεκινά από τα χρόνια των αρχαίων μας προγόνων και την χρησιμοποιούμε όταν κάποιος φεύγει οριστικά από κάπου, με άσχημη αφορμή.

Θεωρείται δε, η πιο σκληρή τιμωρία για αυτόν που μένει.

 

Συνήθως, όταν έρχεται η ώρα να πράξουμε κάτι τέτοιο, έχουμε εξαντλήσει προηγουμένως όλα τα περιθώρια, έχοντας δώσει όλες τις ευκαιρίες μας στους ανθρώπους που σκοπεύουμε να εγκαταλείψουμε οριστικά, αντίστοιχα.

Αν και συμβολική, η φράση πάντα υποδηλώνει το οριστικό τέλος!

 

Στον αντίποδα, έχουμε συναντήσει ανθρώπους που το ‘χουν τολμήσει, να αναθεωρούν, δίνοντας ακόμα μια ευκαιρία.

Είναι καλό τελικά να διαγράφουμε ανθρώπους και στιγμές από την ζωή μας ακόμα και στο πολύ βάθος δεν το πιστεύουμε;

 

Όταν καταφεύγουμε σε αυτή την «λύση» σημαίνει πως έχουμε πληγωθεί ανεπανόρθωτα. Έτσι, αποφασίζουμε να ζήσουμε μια διαφορετική καθημερινότητα, προσπαθώντας να μας διαφυλάξουμε!

 

Υπάρχουν και εκείνοι που δεν δίνουν δεύτερη ευκαιρία και με την πρώτη «στραβοτιμονιά» του συνανθρώπου τους, αλλάζουν πορεία.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι, που ενώ έχουν μετανιώσει για την πράξη τους, ο εγωισμός τους κρατάει πίσω.

 

Η μόνη περίπτωση, που η «ρίψη» της πέτρας είναι αποδεκτή, είναι όταν προσπαθούμε να απαγκιστρωθούμε από ανθρώπους  που κάνουν κακό στον ψυχισμό και κατά συνέπεια στην υγεία μας.

Βάζουμε τον εαυτό μας στην δυσάρεστη θέση να αναρωτιέται πως θα ήταν «αν», θέτοντάς του ένα σωρό ερωτήματα, αντί να αποχωρήσουμε αξιοπρεπώς.

Είναι από τις λίγες φορές, που δεν θα βρεθούμε υπόλογοι για τα κίνητρα μας αν ότι κάνουμε, το κάνουμε έχοντας πλήρη επίγνωση της πράξης μας.

 

Επειδή όπως προανέφερα, η κίνηση αυτή, σηματοδοτεί πάντα το οριστικό τέλος μιας συναναστροφής, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί από πριν.

Αν λάβουμε υπόψη, την ανθρώπινη φύση και συμπεριφορά, ενδεχομένως να το σκεφτούμε καλύτερα.

Αλλά ακόμα και αν αλλάξουμε γνώμη μελλοντικά, ας μην αφήσουμε τον εγωισμό να μας νικήσει.

 

Όποια και αν είναι η απόφαση μας, δεν έχουμε παρά να την υποστηρίξουμε. Άλλωστε, η ζωή έρχεται πάντα να μας δείξει τι πράξαμε λάθος.

Εκείνο που προέχει πάντα, είναι η διαφύλαξη της προσωπικής μας ηρεμίας, είτε επιλέξουμε να σηκώσουμε το χέρι και να ρίξουμε την πέτρα, είτε το αντίθετο.

 

Δεν είναι κακό να κλείνεις κύκλους νωρίτερα από το αναμενόμενο, αν μπορείς με αισιοδοξία να ατενίσεις την επόμενη ημέρα.

Μαρία Βουζουνεράκη

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *