27 Απριλίου 2019
Share

Τι γιορτάζουμε, αλήθεια, την Κυριακή του Πάσχα;

Κυριακή του Πάσχα.

Η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας μας. Η μέρα που κάθε χρόνο γιορτάζουμε την Ανάσταση Του Ιησού Χριστού ύστερα από την εβδομάδα των παθών, τον Γολγοθά και την Σταύρωσή Του.

Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Ματθαίο, τα χαράματα της Κυριακής έγινε ένας μεγάλος σεισμός κοντά στον τάφο Του Ιησού όπου ένας Άγγελος κύλησε την πέτρα που τον έφραζε και κάθισε επάνω της. Τότε απευθυνόμενος στις Μυροφόρες και την Παναγία που στέκονταν εκεί, είπε ότι ο Ιησούς είχε αναστηθεί και τους ζήτησε να πάνε και να ενημερώσουν τους μαθητές Του για το χαρμόσυνο γεγονός και αυτοί με τη σειρά τους να μεταφέρουν το μήνυμα σε όλη την Γαλιλαία.

Οι στρατιώτες που φύλαγαν τον τάφο ενημέρωσαν τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους ότι ο Ιησούς αναστήθηκε και εκείνοι τυφλωμένοι από το μίσος τους για Εκείνον δωροδόκησαν τους στρατιώτες ώστε να πουν ψέματα πως το σώμα Του εκλάπη από τους μαθητές Του.

Στη Γαλιλαία εμφανίστηκε στους μαθητές Του ο Ιησούς και τους ζήτησε να διδάξουν παντού όλα όσα τους δίδαξε και να βαπτίζουν στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος όποιον πιστεύει σε Αυτόν.

Τι είναι, λοιπόν, το Πάσχα για τους Χριστιανούς; Σίγουρα όχι μια ευκαιρία για φαγοπότι και γλέντι άνευ ορίων. Η μέρα του Πάσχα είναι – λανθασμένα – συνυφασμένη με ξεφάντωμα και κρεπάλη. Λες και την εβδομάδα των παθών στερηθήκαμε σε τέτοιο μεγάλο βαθμό τις γήινες απολαύσεις που θα πρέπει μέσα σε μια μέρα να τις υπερκαλύψουμε. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Η απότομη μετάβαση  από τον θρήνο σε ένα τεράστιο, ξέφρενο πανηγύρι μου φαίνεται σχήμα οξύμωρο. Από την κατάνυξη και την λύπη στον κορεσμό από τις απολαύσεις, μεγάλη η διαφορά. Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω τη σεμνοτυφία, σίγουρα όμως τη σεμνότητα και την εγκράτεια.

Η μέρα του Πάσχα είναι μέρα χαράς και ευδαιμονίας. Μέρα ανάτασης της ψυχής μας. Αξίζει, σίγουρα, μια προσπάθεια να συλλάβουμε το βαθύτερο νόημα και τον συμβολισμό της.
Χριστός Ανέστη εκ’νεκρών για εμάς. Ας ετοιμάσουμε λοιπόν και εμείς τους εαυτούς μας ώστε να τον υποδεχθούμε σιγανά και ταπεινά, δίνοντάς Του τη βαρύτητα που Του αξίζει εντός μας.

Ανάσταση, ανάταση, άνθισμα ψυχής εύχομαι σε όλους τούτο το Πάσχα! Χρόνια πολλά. 

Εύα Κοτσίκου

About Εύα Κοτσίκου

Είμαι η Εύα και ζω στον δικό μου ονειρόκοσμο ο οποίος αποτελείται από χαρτιά, μολύβια και λέξεις. Μεγαλωμένη στην πιο μποέμ συνοικία της Αθήνας, τα Πετράλωνα, δεν θα μπορούσα παρά να είμαι λάτρης του Κέντρου. Αγαπώ να βολτάρω στα Αθηναϊκά στενά, τους καλλιτέχνες και την ποίηση του δρόμου, την ποίηση γενικότερα, τη σοκολάτα και τα χαμόγελα στα χείλη των ανθρώπων.
Δηλώνω αιώνιο παιδί και πιστεύω ότι η ευγένεια, η θετικότητα και η καλοσύνη μπορούν να μαλακώσουν και την πιο σκληρή καρδιά. Γελάω δυνατά και συγκινούμαι εύκολα. Γράφω παντού, όπου βρω, ακόμα και σε χαρτάκια για τσιγάρα και ας μην καπνίζω. Μπορώ να εμπνευστώ ακόμα και από έναν κόκκο άμμου. Λατρεύω τα τραγούδια και τα ταξίδια, ειδικά αυτά που κάνω πάνω σε χάρτινα καράβια... Είμαι η Εύα και στόχος μου είναι να σας πάρω μαζί μου στα ταξίδια αυτά...

Μπορεί επίσης να σας αρέσει