Η φιλία είναι κι αυτή έρωτας

Η φιλία είναι η ανάγκη του ανθρώπου να ξεπεράσει τη μοναχικότητα του και να χτίσει μία σχέση αμοιβαίας αγάπης με άλλους ανθρώπους. Ορίζεται ως πλατωνική αγάπη, μιας και από εκείνη απουσιάζει η ερωτική πράξη και η σεξουαλικότητα.

Η φιλία όμως, ακόμα και αν παραμείνει σε πλατωνικό πλαίσιο, δεν μπορεί να θεωρηθεί έρωτας; Η φιλία είναι ένα δυνατό συναίσθημα, έντονα μυθοποιημένο, απαραίτητο για το άνθρωπο και την υγιή συναισθηματική του ανάπτυξη. Έχει διαπιστωθεί πως οι άνθρωποι που έχουν στέρεες φιλίες, είναι πιο χαρούμενοι, πιο αισιόδοξοι και έχουν μεγαλύτερη πίστη πως μπορούν να αντέξουν τις δυσκολίες της ζωής.

Η φιλία δεν υστερεί σε δύναμη από τον έρωτα. Εμπεριέχει μέσα της τη σαγήνη και το θαυμασμό προς το έτερο πρόσωπο, όπως υπάρχει και στον έρωτα. Στη φιλία υπάρχει εξίσου και η ζήλια, με την έννοια του να θέλεις να αισθάνεσαι πως ο άλλος άνθρωπος σε υπολογίζει και σε αγαπάει. Εμφανίζεται η ζήλια όντως, όταν αισθάνεσαι πως ο φίλος/φίλη σου προτιμάει περισσότερο άλλα πρόσωπα, όταν λαχταράς να αισθάνεσαι το ενδιαφέρον των φίλων σου.

Η φιλία είναι δυνατή, επειδή σε αντίθεση με το ερωτικό στοιχείο το οποίο υστερεί λογικής, βασίζεται στην εκτίμηση του χαρακτήρα του άλλου και στο πόσο θεωρούμε αξιόλογο το έτερο άτομο. Δεν είναι λοιπόν, δύσκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι συγχωρούν προδοσίες συντρόφων, αλλά όχι φίλων.

Η φιλία είναι ένας μαγικός δεσμός όταν είναι αληθινή, ένα σπουδαίο δώρο ζωής και ένα από τα μεγαλύτερα ευεργετήματα του ανθρώπου. Να τη ζήσουμε με ολόψυχη αφοσίωση!

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *