Η έννοια της επιτυχίας αλλιώς

Ο λόγος περί επιτυχίας στο κείμενο μου σήμερα. Ορίζεται στο λεξικό και την έχουμε στο μυαλό μας ως την πραγματοποίηση των στόχων μας. Βλέπουμε ανθρώπους να κατακτούν στόχους (να ανεβαίνουν σε κορυφές, να κερδίζουν μετάλλια, να βρίσκονται σε υψηλά εργασιακά αξιώματα, να είναι πλούσιοι, να έχουν παντρευτεί, να έχουν οικογένεια και παιδιά κ.α.), και σκεπτόμαστε ή λέμε (θαμπωμένοι) «αυτός είναι επιτυχημένος», ίσως και να ζηλεύουμε αυτό το άτομο.

Διαφωνώ με τον ορισμό της επιτυχίας και δεν βρίσκω τον λόγο ύπαρξης του συναισθήματος της ζήλιας. Οι άνθρωποι οι οποίοι πετυχαίνουν τους στόχους τους δεν είναι απαραίτητα υγιείς και ευτυχισμένοι και κατά συνέπεια πετυχημένοι. Μπορεί μάλιστα να απέχουν και πολύ από όλα αυτά διότι λόγω της απόλυτης προσήλωσης και αφοσίωσης στους στόχους τους, αμελούν να φροντίσουν άλλα πιο σημαντικά κομμάτια του εαυτού τους. Έτσι λοιπόν πολλές φορές μας συμβαίνει, όταν έχουμε πραγματοποιήσει τον στόχο μας, να μας πλημμυρίζει ένα αίσθημα χαράς και ικανοποίησης στην αρχή αλλά λίγο αργότερα να χάνει το νόημα και την αξία του και ο στόχος και η επίτευξή αυτού αλλά και ό,τι έχουμε αποκομίσει από αυτή την επίτευξη.

Πετυχημένος είναι αυτός ο οποίος καταφέρνει και βρίσκεται σε επαφή και επικοινωνία με τον βαθύτερο εαυτό του και τις ανάγκες του και εργάζεται προς την ικανοποίηση αυτών. Είναι αυτός ο «μάγκας» που παρατηρεί, αναγνωρίζει και δεν λογοκρίνει τα συναισθήματα του (τον θυμό, την θλίψη, την ζήλια, την αγωνία, το άγχος, την έκπληξη, την χαρά τον ενθουσιασμό κ.λ.π.) και τα διαχειρίζεται με δεξιοτεχνία. Είναι αυτός που καταλαβαίνει τις ανάγκες του (ανάγκη για γαλήνη, ανάγκη για ξεκούραση, ανάγκη για τρυφερότητα, για αγάπη, για απομόνωση κ.λ.π.) και φροντίζει καθημερινά να τις ικανοποιεί με όλους τους δυνατούς τρόπους. Είναι αυτός ο οποίος τολμά να είναι ο αληθινός εαυτός του και όχι ό,τι η κοινωνία του έχει υποδείξει να είναι.

Ο άνθρωπος που τολμά λοιπόν να είναι ο εαυτός του, είναι που καταλήγει να είναι ισορροπημένος και υγιής σε όλα τα επίπεδα. Αυτός και μόνον αυτός έχει κατακτήσει την επιτυχία και είναι σε θέση να βάλει τους κατάλληλους και σωστούς στόχους στην ζωή του, οι οποίοι θα τον οδηγήσουν στην εξέλιξη και αυτοπραγμάτωσή του. Για κοίταξε λοιπόν βαθιά μέσα σου και αναλογίσου, είσαι αληθινά επιτυχημένος- η;

Ζωή Δελιακίδου

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *