Θηλά-ΖΩ

Αφορμή για το κείμενο αυτό, στάθηκε η συμπλήρωση των 10 χρόνων των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, κάθε πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου των Εθελοντικών ομάδων υποστήριξης θηλασμού και μητρότητας. Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Πάμε να δούμε λοιπόν πώς καθιερώθηκε και στην Ελλάδα και με ποιο σκοπό;

Ο θηλασμός αποτελούσε ένα θέμα ταμπού στην κοινωνία μας για χρόνια ολόκληρα, αφού μέσω της προόδου κατάφεραν να μας πείσουν πως το γάλα της μητέρας δεν επαρκεί για να θρέψει το παιδί. Μιλάμε πάντα για το ίδιο σώμα που έχει τη δύναμη να δημιουργήσει μία νέα ύπαρξη. Μας πρότειναν αγελαδινό γάλα. Γάλα άλλης «μάνας», άλλου «παιδιού». Αποτέλεσμα; Κάτι τόσο φυσιολογικό να είναι ξένο για την κοινωνία.
Σταδιακά όμως, τα ποσοστά του μητρικού θηλασμού άρχισαν να αυξάνονται. Μέχρι που δέκα χρόνια πριν, μια μαμά διαπίστωσε πως η ενημέρωση για το θηλασμό από μαμά σε μαμά ήταν πιο άμεση και ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσει η μία την άλλη. Τη σκέψη της αυτή μοιράστηκε με άλλες μαμάδες και κάπως έτσι η σκέψη αυτή αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για να στηθεί ο Πρώτος Δημόσιος Ταυτόχρονος Θηλασμός. Σύμμαχος σε όλο αυτό ένας ελάχιστος αριθμός μαμάδων και μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Ήταν ο σπόρος που φυτεύτηκε, φύτρωσε κι έγινε ένα δέντρο με κλαδιά που χρόνο με το χρόνο όλο και αυξάνονταν. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το δέντρο της ζωής. Κάθε κλαδί και μια μαμά μαζί με το μωρό της. Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου καθιερώνεται ένας δημόσιος θηλασμός, όπου μαμάδες σε πάνω από 50 πόλεις της Ελλάδας πλέον ανταμώνουν για να χαρίσουν στο δέντρο κι άλλα κλαδιά.

Σκοπός τους δεν είναι, όπως κάποιοι λανθασμένα πιστεύουν, να προκαλέσουν. Καμία θηλάζουσα δε θέλει να προκαλέσει. Κάνει το πιο φυσιολογικό πράγμα, τρέφει το παιδί της με αυτό που απλόχερα η φύση της χάρισε μέσω του σώματος της. Δε χαρακτηρίζεται άλλωστε τυχαία το μητρικό γάλα ως «υγρός χρυσός». Σκοπός αυτού του ανταμώματος είναι να ενημερώσουν η μία την άλλη. Να μοιραστούν τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους. Να βοηθήσουν την κοινωνία να εξοικειωθεί με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας, έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό ακόμα και από τους πιο δύσπιστους πως ο θηλασμός ενός μωρού είναι δικαίωμα του.

Κάθε νέα μαμά με τη σωστή καθοδήγηση μπορεί να θηλάσει, αρκεί να το πιστέψει. Αρκεί το περιβάλλον της να την υποστηρίξει και να ταχθεί στο πλευρό της, δίνοντας της με αυτόν τον τρόπο δύναμη, ακόμα και τις στιγμές που γίνεται ευάλωτη. Ας αναλογιστούμε δυο βασικές παραμέτρους από τις πολλές που υπάρχουν. Η πρώτη παράμετρος είναι τα οφέλη που προσφέρει ο θηλασμός στο πλασματάκι που έχει έρθει στον κόσμο και η δεύτερη παράμετρος είναι πως σε περιόδους κρίσης εξασφαλίζει επισιτιστική ασφάλεια για τα μωρά, μιας και δεν επιβαρύνει καθόλου το οικογενειακό εισόδημα. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, να διευκολύνουμε το θηλασμό! Ας υποστηρίξουμε τον διαρκή αγώνα της δυάδας μητέρας-μωρού! Ας κάνουμε στις νέες γενιές οικεία την εικόνα του θηλασμού, ώστε να τον αντιμετωπίζουν όπως του αρμόζει. Σαν μια φυσιολογική εικόνα της καθημερινότητας.

Για το τέλος σας άφησα τη δική μου εμπειρία θηλασμού, αφού είχα τη χαρά να θηλάσω τα δυο μου παιδιά για συνολικά τεσσεράμισι χρόνια. Δε θα σας πω πως ήταν εύκολο, τουλάχιστον σε ότι αφορούσε το θηλασμό του πρώτου παιδιού μου. Είχα όμως δυο πράγματα που με βοήθησαν να φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πρώτο ήταν το πείσμα. Είχα ταχθεί υπέρ του θηλασμού, ούσα ακόμα έγκυος. Το δεύτερο ήταν η σωστή πληροφόρηση και η ψυχική ενδυνάμωση από άλλες μαμάδες τις στιγμές που οι σωματικές και ψυχικές αντοχές μου εξαντλούνταν. Η βοήθεια τους ήταν πολύτιμη και τα λόγια τους βάλσαμο. Την ίδια βοήθεια προσπαθώ να προσφέρω κι εγώ πλέον σε άλλες μητέρες μέσα από την όμορφη εμπειρία που απέκτησα. Γιατί ο θηλασμός είναι εμπειρία ζωής για τη μαμά και το παιδί.

Ελισάβετ Ηλιούδη

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι από τις δικές μας συμμετοχές στις εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας και η Εθελοντική Ομάδα Θηλασμού Θεσσαλονίκης Πανελλήνιου Δικτύου. Έχουν τραβηχτεί από την ομάδα του Arte Di Tre studio.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *