Το φλερτ σαν μέσο προσέγγισης τότε και τώρα

Ας μην πάμε στην εποχή του «δε το θέλω, θα τον πάρεις» ή τότε που το πρώτο φιλί δινόταν την ημέρα του γάμου!
Ας πάμε λίγο πιο κοντά, κάνα δύο δεκαετίες πριν , στα μαθητικά / εφηβικά μας χρόνια, τότε που όλα ήταν πιο αγνά και αυθόρμητα.
Συχνά, ακούμε τις γυναίκες να παραπονιούνται ότι δεν υπάρχουν άνδρες σήμερα και τους άνδρες να λένε πως δεν «υπάρχουν γυναίκες για σπίτι!»
Τι άλλαξε;
Σίγουρα χάθηκε το φλερτ από τις ζωές μας, εκείνο το απλό, που σε έκανε να προσμένεις, να ονειρεύεσαι, να επιθυμείς.

Όλοι αναγνωρίζουμε την καθοριστική σημασία του φλερτ στο ξεκίνημα και στη διατήρηση της σχέσης, αλλά… καθόμαστε στα αβγά μας!
Πουθενά χρόνος, πουθενά τόλμη, πουθενά όνειρο. Μα τι διαφορετικό κάναμε τα προηγούμενα χρόνια;

Ένα είναι το σίγουρο, πως από όποια πλευρά και αν ξεκινήσει, ακόμα και στις μέρες μας, το φλερτ ήταν και είναι ένεση αυτοπεποίθησης!

Ας δούμε με απλά λόγια πως φλερτάραμε τότε και σήμερα:

Τότε, το φλερτ ξεκινούσε σχεδόν πάντα από την πλευρά του άνδρα.
Εκείνος λοιπόν, φρόντιζε να μάθει τα πάντα για σένα.
Έστελνε τη φίλη σου να σε ρωτήσει αν θες να βγείτε ή αν θες να τα φτιάξετε!
Έστελνε ραβασάκια όπου εκθείαζε το ενδιαφέρον του.
Έστελνε λουλούδια στο σπίτι σου.
Επιδίωκε να σε συναντήσει «εντελώς τυχαία.»
Μάθαινε το τηλέφωνο σου και καλούσε με την ψυχή στο στόμα φοβούμενος ότι θα απαντήσει ο πατέρας σου.
Ερχόταν σχεδόν πάντα με ένα μικρό δωράκι στο πρώτο ραντεβού.
Εκθείαζε την εξωτερική σου εμφάνιση.
Αποφάσιζε για τον τόπο του ραντεβού και πλήρωνε πάντα τον λογαριασμό.
Ακόμα και αν συναινούσες, δε σταματούσε να σε διεκδικεί.

Σήμερα, ελάχιστα από τα παραπάνω παραμένουν και τα ραβασάκια αντικαταστάθηκαν από τις οθόνες και τα πληκτρολόγια. Αν και συνεχίζονται οι γνωριμίες μέσω φίλων / γνωστών, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Άνδρες και γυναίκες φοβούνται την απόρριψη και κρύβονται πίσω από την ασφάλεια του υπολογιστή.
Η προσέγγιση λοιπόν, γίνεται μέσα από τα social media.
Το ραβασάκι μέσω φίλης, αντικαταστάθηκε με το add.
Τα μικρά δωράκια / λουλούδια στο πρώτο ραντεβού, αντικαταστάθηκαν από τα emoji.
Το «μου αρέσεις», εκφράζεται με like ή καρδούλες!
Το «θέλω να βρεθούμε» με τις καλημέρες ή τα διάφορα σχόλια στο messenger.

Είναι τραγικό, αλλά οι σχέσεις πλέον είτε συνάπτονται, είτε εδραιώνονται μέσω διαδικτύου. Ξέχασαν να φλερτάρουν οι άνθρωποι, δεν έχουν χρόνο για «περιττές» επαφές. Για αυτό οι σχέσεις, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε βαρεμάρα, αδιέξοδο, χωρισμό, αφού κυριαρχεί η αίσθηση του ανικανοποίητου.
Και πώς να «νιώσεις» δηλαδή όταν τα πάντα είναι γνωστά; Όταν δε δίνεις στον σύντροφο σου το χρόνο που απαιτείται; όταν όλα θεωρούνται «δεδομένα;»

Το φλερτ λοιπόν, είναι ένας τρόπος να εκφράσουμε το ενδιαφέρον μας . Είναι η έναρξη επαφής δυο ανθρώπων. Φλερτάροντας, οριοθετούμε τον εαυτό μας απέναντι στους άλλους. Βοηθάει να αναπτύξουμε τη γλώσσα του σώματος ενώ εμείς απλά ξεχνάμε να τη χρησιμοποιήσουμε.

Χιλιάδες σχετικά άρθρα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, εγώ κράτησα ένα απόσπασμα ενός από αυτά, που φέρει την υπογραφή διάσημου σεξολόγου:

«…Το φλερτ είναι ένα άκρως ερωτικό παιγνίδι που τονώνει την λίμπιντο και αυξάνει την ερωτική επιθυμία. Μάλιστα, θα μπορούσε να θεωρηθεί «το παιγνίδι των ενηλίκων». Ένα παιγνίδι που ξεκινά από τη στιγμή που χαμογελάς σε κάποιον και αρχίζεις να τον κοιτάς, περνώντας στο επόμενο στάδιο όπου οι ματιές και τα βλέμματα δίνουν τη θέση τους στις αισθησιακές φαντασιώσεις. Πώς να μυρίζει άραγε; Τι γεύση να έχει το φιλί του; Πώς να είναι το κορμί του; Όλα τα πιθανά σενάρια καλλιεργούνται στο μυαλό και των δύο. Στη φάση αυτή τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλα είναι χωρίς σκοπό. Ο ένας απολαμβάνει την παρουσία του άλλου δείχνοντάς του ότι αρέσκεται στο να είναι κοντά.

Το φλερτ κινείται περισσότερο μεταξύ φαντασίωσης κι πραγματικότητας και δε συνεπάγεται απαραίτητα σεξουαλική επαφή. Προσφέρει το χρόνο που χρειάζεται για να γνωρίσεις κάποιον επιτείνοντας την ερωτική έλξη. Ακόμη, μπορεί να συμβαίνει προτού καν εκφραστεί ρητά η επιθυμία για κάτι περισσότερο.

Στην ουσία πρόκειται για μια ένδειξη υγείας, αφού ο άνθρωπος που φλερτάρει σημαίνει ότι διατίθεται με ερωτικό τρόπο απέναντι στη ζωή. Είναι πιθανό να μην απευθύνεται αποκλειστικά σε ένα πρόσωπο με το οποίο θέλει να συνευρεθεί και σεξουαλικά, αλλά να αποτελεί έναν τρόπο να υπάρχει κανείς.»

Νομίζω πως είναι πλέον αναγκαίο να ανασύρουμε από το γνωστό χρονοντούλαπο κάποιες τακτικές που θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε εμάς, τους άλλους και να επιβεβαιώσουμε το λόγο ύπαρξης μας!
Το φλερτ, όσο και αν μοιάζει παλαιομοδίτικο, είναι ο προθάλαμος για μια υγιή σχέση!

Μαρία Βουζουνεράκη

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *