26 Ιανουαρίου 2020
Share

Στα 30+1 όλα μετράνε

Στα 30+1 πια επισήμως, αν και λίγη σημασία έχουν οι αριθμοί, αυτό που είναι το πλέον σημαντικό είναι πως δεν είμαι η ίδια με δύο ή και τρία χρόνια πριν. Κάποιοι την ονομάζουν κρίση των 30, μπορεί και να ισχύει. Περνώντας στη δεκαετία των πρώτων -άντα γνωρίζεις πια τα όρια σου, τι θέλεις και τι δε θέλεις από τη ζωή σου και τους γύρω σου. Τα κοινωνικά πρότυπα με τα οποία μεγάλωσες για χρόνια ολόκληρα, πλέον δεν έχουν σημασία. Σημασία έχουν οι δικές σου επιθυμίες.

Έχεις εμπιστευτεί, έχεις προδοθεί, έχεις σπάσει τα μούτρα σου, έχεις πονέσει, έχεις πέσει μα κι έχεις σηκωθεί αμέτρητες έως τώρα φορές. Έχεις μάθει να ξεχωρίζεις τι σημαίνει ανοχή και τι αντοχή. Έχεις θέσει νέα όρια, που πλέον δεν έχουν την ίδια ελαστικότητα με πρωτύτερα. Αναγνωρίζεις τις δυνάμεις σου, μα κι έχεις γίνει «φίλη» με τις αδυναμίες σου, τις έχεις αποδεχτεί. Έχεις κατανοήσει πως όποιος δεν πληρεί τις προϋποθέσεις της ζωής σου, θα πρέπει να απομακρυνθεί από αυτή με συνοπτικές διαδικασίες. Ζούμε άλλωστε σε μια εποχή, όπου οι προσωπικές μας σχέσεις είναι ούτως ή άλλως δύσκολες.

Για ποιο λόγο να κρατάς στη ζωή σου ανθρώπους που εκπέμπετε σε διαφορετικά μήκη κύματος; Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο κι αν κάποια χρόνια πριν δε το είχες συνειδητοποιήσει, δεν ισχύει το ίδιο πια. Ο χρόνος σου έχει άλλη αξία, γι’ αυτό και τον αφιερώνεις σε όλα όσα ποθείς πραγματικά. Οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω σου έχουν επιλεγεί από σένα προσεκτικά και σίγουρα δεν είναι αυτοί που έτυχε να βρίσκονται στην έως τώρα διαδρομή σου. Είναι εκείνοι που με λόγια, μα κυρίως με πράξεις απέδειξαν πως στέκονται πλάι σου σε κάθε στιγμή της ζωής σου. Άλλωστε σημασία δεν έχει το πλήθος των ανθρώπων που σε περιβάλλουν, μα η ποιότητά τους είναι αυτή που έχει καθορίσει μια θέση στη ζωή σου από ‘δω και πέρα.

Στα 30 πλέον έχεις αρκετή εμπειρία για να μην αγνοείς το ένστικτό σου, όπως μπορεί να έκανες αρκετές φορές έως τώρα. Αν η λογική είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, έφτασε η στιγμή να εμπιστευτείς το ένστικτο σου. Αυτό το εσωτερικό σου «καμπανάκι», που λέγεται διαίσθηση, δεν κάνει λάθος, όσο κι αν σου είναι δύσκολο να το παραδεχτείς. Μην αφήνεις λοιπόν, τίποτα στην τύχη του. Βρες τον τρόπο να κάνεις πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις πραγματικά ευτυχισμένος. Έφτασε η ώρα ν’ αρχίσεις να αγαπάς τον εαυτό σου, όχι εγωιστικά, μα ήρθε ο καιρός να του δείξεις την ίδια αγάπη που τόσα χρόνια είχες μάθει να δίνεις απλόχερα στους γύρω σου. Να σε αγαπάς και να σε εκτιμάς, διότι δε θα το κάνει κανείς για σένα!

Ελισάβετ Ηλιούδη

About Ελισάβετ Ηλιούδη

Είμαι η Ελισάβετ, αν και κατά κύριο λόγο θα ακούσετε να με φωνάζουν Έλσα λατρεύω το όνομα μου ολόκληρο! Έχω σπουδάσει οικονομικά, μα οι λέξεις είναι για μένα τρόπος ζωής. Με βοηθάνε να εκφράσω όλα όσα υπάρχουν στο μυαλό μου, όσα συμβαίνουν σε μένα και στους γύρω μου! Μια λέξη, μια εικόνα, ένα τραγούδι και η ιστορία ξετυλίγεται. Γελάω και μιλάω δυνατά για άλλους καλό, για άλλους πάλι κακό. Απλά έχω μάθει να είμαι ο εαυτός μου και να ζω την κάθε στιγμή έντονα μιας και το μότο μου είναι ένα "δεύτερη ζωή δεν έχει" άρα οφείλουμε να ζήσουμε τα πάντα στο έπακρο.
Πάμε λοιπόν να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο των λέξεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει