Covid-19: Κεφάλαιο γάντια και μάσκα

Σήμερα το πρωί βρέθηκα στο σούπερ μάρκετ για να πάρω λίγα πράγματα που μου έλειπαν και όχι όλα τα μακαρόνια που υπήρχαν στο ράφι. Εκεί λοιπόν, με τα νέα δεδομένα υπήρχαν στα ψυγεία με τα προϊόντα κοπής, κολλημένες ταινίες στο πάτωμα που παρότρυναν τον πελάτη να κρατά μια χι απόσταση από τον υπάλληλο για την προστασία και των δυο. Ο υπάλληλος που έκοβε τη φέτα, δε φορούσε μάσκα, έτσι έκοψε τη φέτα μου, μιλώντας παράλληλα από πάνω της, για την εξάπλωση του ιού.

Διασκορπισμένοι στους διαδρόμους, υπάλληλοι φορώντας γάντια, τακτοποιούσαν από τις κούτες στα ράφια τα προϊόντα. Σε μια κοπέλα μάλιστα, κάτι μπήκε στο μάτι της και προσπάθησε να σκουπίσει τα δάκρυά της με το χέρι της, μήπως και σταματήσει το τσούξιμο. Φτάνοντας στο ταμείο, υπήρχαν μπόλικοι άνθρωποι σε απόσταση 2 μέτρων στην ουρά. Άλλοι φορούσαν μάσκα και άλλοι όχι. Άλλοι φορούσαν γάντια και άλλοι όχι. Οι μεν κοίταζαν τους δε επικριτικά.

Επιτέλους ήρθε η σειρά μου και άρχισα να ακουμπάω στον πάγκο τα προϊόντα μου. Η ταμίας φορούσε γάντια. Φορούσε τα ίδια γάντια σε τουλάχιστον 5 πελάτες που ήταν πριν από εμένα, και μια εγώ έξι. Προφανώς θα τα φορούσε από το πρωί μέχρι και το τέλος της βάρδιάς της. Δε φορούσε όμως μάσκα, ενώ μπροστά μου, της προτάθηκε από τη διεύθυνση να τη χρησιμοποιήσει.

Παρατηρήσατε τα λάθη που έγιναν; Τα γάντια και η μάσκα κύριοι, για να προστατεύσουν χρειάζεται και να χρησιμοποιούνται με το σωστό τρόπο. Δεν έχει νόημα να τηρούν τις αποστάσεις, ενώ ο υπάλληλος που θα βάλει τη φέτα (που εσύ θα καταναλώσεις ωμή), μπορεί να μεταδώσει τον ιό μέσω σταγονιδίων. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να πιάσεις τα προϊόντα από την κούτα με γάντια, όταν αμέσως μετά αγγίζεις το πρόσωπο σου! Δεν έχει νόημα να φορά η ταμίας γάντια από τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με 500 πελάτες ημερησίως σε απόσταση όση επιτρέπει ο πάγκος του ταμείου. (Που δεν τον απολυμαίνει κιόλας)! Τα γάντια είναι μέθοδος προστασίας, όμως μόνο όταν αλλάζονται από πελάτη σε πελάτη.

Αν πιάσει τα χρήματα, και είναι μολυσμένα με τον ιό, θα τον μεταφέρει διαμέσου των χρημάτων και σε ό,τι άλλο αγγίξει. (Προϊόντα, σακούλες, τραπεζική κάρτα) Οπότε μερικές οδηγίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τα γάντια είναι οι παρακάτω:

– Αλλάζετε τα γάντια μετά από κάθε πράξη για την οποία τα φορέσατε. ΤΑ ΓΑΝΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ – Μη χρησιμοποιείτε αντισηπτικά πάνω τους. Αλλοιώνει το ίδιο το γάντι.

– Πριν φορέσετε τα γάντια και όταν τα βγάλετε, πλύνετε με νερό και σαπούνι και στεγνώστε καλά τα χέρια σας.

– Προσοχή! Το υγρό εσωτερικό των γαντιών μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά γόνιμο έδαφος για τα βακτηρίδια. (Όταν φοριούνται πολλή ώρα και ιδρώνουν τα χέρια).

– Πολλοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στο λάτεξ και μπορεί να εμφανίσουν αλλεργία φορώντας τα γάντια. Η Λάθος χρήση τους, συμβάλλει επικίνδυνα στη διασπορά των ιών.

– Τέλος, υπάρχουν γάντια νιτριλίου, τα οποία δεν έχουν μέσα ταλκ και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ανθρώπους που έχουν ξηρότητα στο δέρμα τους. Τηρούμε αυστηρά τους κανόνες του ΕΟΔΥ και δεν ξεχνάμε αν παρατηρήσουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα (βήχα, πονόλαιμο, πυρετό, δύσπνοια) επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας. Τηλ. Επικοινωνίας του ΕΟΔΥ :2105212000 ή 1135.

Μαρία Χαρίτου, Νοσηλεύτρια.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *