Με ποιους τρόπους ο Κορωνοϊός απειλεί την ψυχική μας υγεία και τι μπορούμε να κάνουμε για να τη διαφυλάξουμε.
Ο Κορωνοϊός μας χτύπησε την πόρτα. Ένας αόρατος εχθρός. Μία απειλή σοβαρότατη για τον πληθυσμό μας. Η παρουσία του δυστυχώς πέρα από τα άλλα απειλεί και την ψυχική μας υγεία. Προκαλεί θέματα ψυχικής ισορροπίας και υγείας σε διάφορες διαβαθμίσεις σε όλους τους πληθυσμούς.
Παραθέτω παρακάτω τους τρόπους που επιδρά στην ψυχολογία μας:
Αρχικά η λειτουργία και η νοοτροπία του εγκεφάλου μεταβάλλεται από τη «διαβίωση» στην «επιβίωση». Ο εγκέφαλος δηλαδή λειτουργεί και τρέχει προγράμματα που εξυπηρετούν την αντιμετώπιση μιας συνεχόμενης απειλής. Είναι διαρκώς σε εγρήγορση.
Αυξάνεται το άγχος όσον αφορά την υγεία μας. Υπάρχουν άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας που δυσκολεύονται πια πρακτικά να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται. Και οι υγιείς όμως κινδυνεύουν να νοσήσουν πέραν του Κορωνοϊού καθώς η άμυνα του οργανισμού εξασθενεί και καθώς και η ψυχή νοσεί.
Βιώνουμε έντονα το αίσθημα της απόγνωσης και της απελπισίας διότι δε γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε αυτήν την αόρατη απειλή του Κορονωϊού.
Απομονωνόμαστε κοινωνικά καθώς είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Υπάρχει η τεχνολογία και το διαδίκτυο και μπορούμε να επικοινωνούμε μέσω αυτών. Όμως μην ξεχνάμε ότι υπάρχει κάποια μερίδα πληθυσμού που δεν έχει αυτή την ευχέρεια όπως π.χ. η τρίτη ηλικία ή οι οικονομικά αδύναμοι κ.λ.π. Πέραν τούτου, η πραγματικότητα είναι ότι η φυσική ανθρώπινη επαφή είναι αναντικατάστατη και απαραίτητη σε όλους τους ανθρώπους και μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αναγκαζόμαστε να την στερούμαστε αυτήν την περίοδο.
Βιώνουμε έντονα πολλοί από εμάς το αίσθημα της μοναξιάς.
Ζούμε με τη συνεχόμενη απειλή και το φόβο μη νοσήσει και «χάσουμε» κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο.
Βιώνουμε έντονη οικονομική ανασφάλεια. Τα αποθέματα, όσοι έχουμε, κάποια στιγμή τελειώνουν. Υπάρχει αβεβαιότητα και ανασφάλεια όσον αφορά τον επαγγελματικό τομέα και την παγκόσμια οικονομία. Ορισμένα επαγγέλματα δε, πλήττονται σοβαρότατα.
Τέλος το να βρισκόμαστε σε καραντίνα καθιστά πολύ πιο δύσκολο για εμάς να καταφέρουμε να διαχειριστούμε τα ήδη υπάρχοντα ψυχικά θέματα υγείας μας.
Συνεπώς, ο Κορωνοϊός δεν απειλεί μόνο τη σωματική μας υγεία αλλά και την ψυχική μας υγεία. Είναι απαραίτητο να φροντίσουμε γι’ αυτήν. Ο πιο σημαντικός τρόπος είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό του χώρου της ψυχικής υγείας για να μας προσφέρει την κατάλληλη υποστήριξη. Επιπλέον, ωφέλιμο είναι το να εντάξουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα την άσκηση στο σπίτι, να κάνουμε ασκήσεις χαλάρωσης για να διώχνουμε την ένταση, το να ασχοληθούμε με το διαλογισμό, το να κάνουμε προσευχή, ευχές, το να καταγράφουμε τις σκέψεις μας σε ένα ημερολόγιο κ.α.
Ζωή Δελιακίδου, Ψυχολόγος
Πολυ χρησιμο πρεπει να δραπετευσουμε..απο την πραγματικοτητα