Ο Ιούδας φορούσε Louis Vuitton

Η προσευχή είναι σιωπή και απέραντη ηρεμία. Δε χρειάζεται πολυελαίους και ακριβές εικόνες ο Χριστός. Ούτε νηστείες χωρίς καθαρή ψυχή. Τι να το κάνουμε εάν το μέσα μας δεν είναι καθαρό, αλλά δεν τρώμε κρέας; Εάν μισούμε, εάν νιώθουμε άσχημα για κάποιον και δεν τον έχουμε συγχωρέσει, τι ωφελούν οι μεγάλοι σταυροί;
 
Αυτήν την εβδομάδα ας μην είμαστε υποκριτές. Ας μην κάνουμε μεγάλους σταυρούς σε μικρές συνειδήσεις.
Ας μην έχουμε χολή μέσα στην ψυχή μας και κατά τα άλλα προσέχουμε μήπως αμαρτήσουμε επειδή το πιρούνι μας ακούμπησε λίγο τυρί από το πιάτο του διπλανού. Πιστεύουμε πως η νηστεία είναι μόνο στοματική και έχει να κάνει με την διατροφική μας συνήθεια; Δηλαδή νηστεύουμε το στομάχι μας και η ψυχή μας ας έχει μέσα ό,τι κακοήθεια είχε και τον υπόλοιπο καιρό;
 
Ας αφήσουμε τα μηνύματα με τα αυγουλάκια, με τα πουλάκια, τα πολύχρωμα αστεράκια που στέλνουμε ο ένας στον άλλον και δεν προλαβαίνουμε να κοιτάξουμε μέσα μας. Αυτά είναι για τα παιδιά, που έχουν καθαρή ψυχή και παίζουν. 
 
Αυτήν την εβδομάδα που δε θα ψωνίσουμε ρούχα για την Ανάσταση, παπούτσια, ζακέτες, πέρλες, που δε θα κοιτάμε στην εκκλησία απ’ έξω ποια φοράει καινούργια ρούχα και ποια τα περσινά, που δε θα σχολιάζουμε πέντε λεπτά πριν το “Δεύτε λάβετε φως” την κοπέλα από πίσω που ήρθε με πρόχειρα ρούχα και πώς είναι έτσι τέλος πάντων… Που δε θα πάμε Μ. Παρασκευή σε κομμωτήριο για να περάσουμε κάτω από τον Επιτάφιο. 
Που δε θα σκάσουμε τρώγοντας λίγο πριν πάμε στην Ανάσταση νηστίσιμα για να γυρίσουμε σε χρόνο αστραπή μετά το “Χριστός Ανέστη”, πίσω στο γιορτινό τραπέζι.
 
Αυτήν την εβδομάδα πιστεύω που θα είμαστε όλοι στον προσωπικό δικό μας Γολγοθά, θα γίνουμε πιο ταπεινοί και πιο σεμνοί. 
 
Ας διαλέξουμε μια γωνία μέσα στο σπίτι να προσευχόμαστε, να ζητάμε συγνώμη για τα κρίματα μας, να εξομολογηθούμε τις κακίες μας και τα μίση μας, αλλά πάνω από όλα να συγχωρέσουμε. Ας φορέσουμε τα ίδια ρούχα, ας μην έχουμε ωραία μαλλιά, ωραία νύχια, αλλά ας πάρουμε τηλέφωνο εκείνη τη φίλη που είχαμε μάθει πως είναι άρρωστη, ας στείλουμε ένα μήνυμα σε ένα φίλο που είχαμε παρεξηγηθεί, ας λυτρωθούμε. Ας λυτρωθούμε από περίσσια βάρη μέσα στην ψυχή μας. 
 
Νηστεύω δε σημαίνει μόνο τρώω βραστές πατάτες και ελιές, νηστεία είναι και η εξιλέωση που θα νοιώσουμε όταν κάτσουμε απέναντι από τον κακό εαυτό μας, προσευχηθούμε και  ζητήσουμε από Εκείνον συγχώρεση. 
 
Προσωπικά είμαι η χειρότερη όλων, ανάξια να δώσω συμβουλές, όπως έλεγε και ο αγαπημένος μου Γέροντας Νεκτάριος “Είμαι ένα σκουπίδι του δρόμου μπροστά Του.” Όμως, ελπίζω και εύχομαι την ώρα που προσεύχομαι να με δει μεγάλη και τρανή στα μάτια Του για να με αξιώσει με τη συγχώρεση Του. 
 
“Ο Ιούδας φορούσε Louis Vuitton” 
Μπέττυ Κούτσιου

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *