Μητέρα, μανούλα, μαμά

Υπάρχει μια λέξη στον κόσμο αυτόν τόσο απλή, μα συνάμα τόσο δυνατή. Αξίζει το σεβασμό όλων μας και δεν είναι άλλη από αυτή της μητρότητας. Είναι η αρχή όλων. Όλοι μας ξεκινήσαμε μέσα από τη μήτρα, για να καταλήξουμε σε αυτό που είμαστε σήμερα. Η έννοια της μητέρας, για κάθε έναν από εμάς, μπορεί να οριστεί διαφορετικά.

Δε λογίζεται μητέρα απαραίτητα μόνο αυτή, που κυοφορεί ένα έμβρυο για εννέα μήνες. Μαμά είναι εκείνη, που δεν κατάφερε να κυοφορήσει ένα μωρό, μα αποφάσισε να υιοθετήσει και να σταθεί δίπλα του. Μαμά είναι η γιαγιά, που καλείται σε πολλές περιπτώσεις, να φροντίσει τα εγγόνια της και ξέρουμε πολύ καλά όλοι μας, πως θα το κάνει με ακόμα μεγαλύτερη φροντίδα. Δεν είναι διόλου τυχαίο το ρητό « του παιδιού μου το παιδί, είναι δύο φορές παιδί μου».

Μαμά είναι κάθε γυναίκα, η οποία έχει σταθεί βράχος δίπλα σε ένα παιδί, το νοιάζεται και φροντίζει να του χαρίζει μια μεγάλη αγκαλιά, όταν αυτό τη χρειάζεται. Είναι παρούσα στη ζωή του, για να το συμβουλεύσει, να του χαρίζει ένα φιλί και να το βοηθήσει να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα. Αυτή που θα πιστέψει πρώτη στο παιδί της και θα το ενθαρρύνει να φτάσει στο άπιαστο. Εκείνη που θα του πει «είμαι εδώ για ‘σένα, μπορείς να τα καταφέρεις» και θα το καμαρώνει για μια ζωή.

Η μανούλα είναι εκείνη, που αγαπάει τα παιδιά της με όλη της την καρδιά. Μπορεί να την ακούσεις πολλές φορές να γκρινιάζει για τον εξαντλητικό αυτό ρόλο, που έχει κληθεί να φέρει εις πέρας, θα προσφέρει πάντα απλόχερα ό,τι κι αν της ζητηθεί. Είναι εκείνη που θα σε φροντίσει με μόνο αντάλλαγμα κάποια στιγμή ν’ ακούσει το «σ’ αγαπώ μαμά».

Η μητέρα δε χρειάζεται συγκεκριμένη ημέρα γιορτής. Είναι το Α και το Ω του κόσμου αυτού, άρα δεν αρκεί μια μέρα και μόνο για να αποδώσεις σε αυτή φόρο τιμής. Δεν αρκεί μια και μόνο μέρα για να πεις ευχαριστώ σε αυτή που σε έφερε στον κόσμο. Δεν είναι μόνο μια μέρα εκείνη, την οποία όσοι έχουν χάσει τη μητέρα τους θα τη θυμηθούν. Δεν αρκεί μια μέρα μόνο για να της πεις «ευχαριστώ», αρκεί να της το λες κάθε μέρα και να το εννοείς. Όποια μέρα, ότι ώρα κι αν είναι, να μην ξεχνάς να λες ευχαριστώ σε αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο της ζωής σου!

Ελισάβετ Ηλιούδη

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *