Το δύσκολο είναι να παραμείνεις άνθρωπος

Τα ζώα, τα άλογα, τα όντα μέσα σε αυτή την πλάση λίγο ή πολύ μπορούν να ζουν μεταξύ τους εναρμονισμένα. Τα βλέπεις και δεν ενοχλούν το ένα το άλλο. Τα μόνα πράγματα για τα οποία θα αγωνιστούν και θα εναντιωθούν είναι η διεκδίκηση της τροφής και η άμυνά τους σε περίπτωση που βρεθούν σε κίνδυνο. Όμως ο άνθρωπος, το θεωρητικά έλλογο ον;

Ε, αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Γιατί είτε από τη μια είτε από την άλλη, θέλει πολύ κόπο για να φανεί αντάξιος της φύσης του. Γιατί η λογική που κατά ευφημισμόν έχει, μπορεί να του δημιουργήσει ένα σωρό προβλήματα στη συνύπαρξή του με τους γύρω του. Αφού είτε καλός είτε κακός είσαι, θα πρέπει να παλέψεις πολύ για να παραμείνεις άνθρωπος.
 
Έτσι, πες πως ο κακός έτσι είναι και δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα. Αν λοιπόν έχει αποδεχτεί τη φύση του χαρακτήρα του δε θα έχει και κανένα πρόβλημα με αυτήν. Τι να κάνει; Έτσι είναι, όταν αναγνωρίζει τα συναισθήματα που τον οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά μέσα στο μικρόκοσμό του, νιώθει εντάξει.
 
Όμως εκείνος ο θεωρητικά καλός της υπόθεσης, πόσο εύκολα θα μπορέσει να διατηρήσει αυτό το χαρακτηριστικό του; Γιατί είναι τόσο αντικειμενικά δύσκολο να διατηρείς την ανωτερότητά σου όσο πονάς και πληγώνεσαι. Κάποια στιγμή μετά από πολλές μαχαιριές θα θυμώσεις και θα αντιδράσεις. Θα φωνάξεις, θα εκνευριστείς και ίσως γίνεις ασυναίσθητα αυτός ο κακός που προαναφέραμε. Δεν το θέλεις ίσως, μα να που αυτή η έλλογη φύση σε ωθεί.
 
Εκείνη που σε κάνει να γίνεις αυτό που σε σκοτείνιαζε και σε πίκραινε. Αυτή η λογική που θα σου επιβεβαιώσει το πιο απλό και δύσκολα αποδεκτό. Εκείνο που λέει πως το πιο δύσκολο είναι να παραμείνεις άνθρωπος.
 
Χριστίνα Ρογκάκου

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *