Η αξία της αυτοφροντίδας και ο ρόλος στην επίτευξη ενός ομορφότερου κόσμου

Η αυτοφροντίδα δεν είναι κάτι περιττό αλλά μια μέγιστη ανάγκη. Ο εαυτός μας είναι ένα πρόσωπο εκλεκτό, ακριβό και το μόνο που έχουμε στην πραγματικότητα από τη γέννηση μέχρι το θάνατό μας. Του αξίζει αγάπη και καλόπιασμα πού και πού. Του αξίζει σεβασμός και χρόνος. Χρόνος να αναθεωρεί, να σκέφτεται, να ανασαίνει. Δίχως άλλους ανθρώπους, συγγενείς, φίλους, συντρόφους. Του αξίζουν στιγμές παύσης και σιωπής ώστε να προσδιοριστεί ξανά. Ένα καλό βιβλίο, ένας καφές σε όμορφο φλιτζάνι, μια μεγάλη βόλτα. Λίγο άρωμα στους καρπούς, καλή μουσική, μια προσεγμένη εμφάνιση. Αρχοντιά, περιποίηση και ίσως και λίγη πολυτέλεια. 
 
Μη μας τρομάζει η λέξη «πολυτέλεια». Όταν αναφερόμαστε σε αυτήν δεν εννοούμε απαραίτητα το ξόδεμα χρημάτων σε ακριβά πράγματα. Η πολυτέλεια είναι στάση ζωής. Πολυτέλεια στο λόγο μας, στη συμπεριφορά μας, στην αντιμετώπιση των συνθηκών με αξιοπρέπεια. Η απουσία γκρίνιας και η έλλειψη κακομοιριάς. Η επιλογή να ασχολούμαστε με ανθρώπους και καταστάσεις που μας απογειώνουν σαν ένα μεγάλο μπουκέτο μπαλόνια με ήλιον και όχι με οτιδήποτε μας τραβάει στον πάτο σαν βαριά άγκυρα. Η πεποίθηση ότι της ψυχή μας αξίζει να ευφραίνεται από αγάπη όπως «οίνος ευφραίνει καρδίαν». Και δη όταν η αγάπη είναι ο πιο ακριβός οίνος όλων.
 
Ζούμε μία δύσκολη περίοδο. Και πότε δε ζούσαμε άλλωστε; Μέσα σε όλο αυτό όμως έχουμε την επιλογή να αφεθούμε στην ασχήμια των καιρών παραμελώντας τον εαυτό μας και δη τον εσωτερικό ή να δημιουργούμε μικρές οάσεις ομορφιάς. Πρακτικής και ψυχικής. Συναισθηματικής και πνευματικής. Και αυτό θα επιτευχθεί πρωτίστως με την αυτοφροντίδα.
 
Εύα Κοτσίκου 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *