19 Σεπτεμβρίου 2020
Share

Η αξία της αυτοφροντίδας και ο ρόλος στην επίτευξη ενός ομορφότερου κόσμου

Η αυτοφροντίδα δεν είναι κάτι περιττό αλλά μια μέγιστη ανάγκη. Ο εαυτός μας είναι ένα πρόσωπο εκλεκτό, ακριβό και το μόνο που έχουμε στην πραγματικότητα από τη γέννηση μέχρι το θάνατό μας. Του αξίζει αγάπη και καλόπιασμα πού και πού. Του αξίζει σεβασμός και χρόνος. Χρόνος να αναθεωρεί, να σκέφτεται, να ανασαίνει. Δίχως άλλους ανθρώπους, συγγενείς, φίλους, συντρόφους. Του αξίζουν στιγμές παύσης και σιωπής ώστε να προσδιοριστεί ξανά. Ένα καλό βιβλίο, ένας καφές σε όμορφο φλιτζάνι, μια μεγάλη βόλτα. Λίγο άρωμα στους καρπούς, καλή μουσική, μια προσεγμένη εμφάνιση. Αρχοντιά, περιποίηση και ίσως και λίγη πολυτέλεια. 
 
Μη μας τρομάζει η λέξη «πολυτέλεια». Όταν αναφερόμαστε σε αυτήν δεν εννοούμε απαραίτητα το ξόδεμα χρημάτων σε ακριβά πράγματα. Η πολυτέλεια είναι στάση ζωής. Πολυτέλεια στο λόγο μας, στη συμπεριφορά μας, στην αντιμετώπιση των συνθηκών με αξιοπρέπεια. Η απουσία γκρίνιας και η έλλειψη κακομοιριάς. Η επιλογή να ασχολούμαστε με ανθρώπους και καταστάσεις που μας απογειώνουν σαν ένα μεγάλο μπουκέτο μπαλόνια με ήλιον και όχι με οτιδήποτε μας τραβάει στον πάτο σαν βαριά άγκυρα. Η πεποίθηση ότι της ψυχή μας αξίζει να ευφραίνεται από αγάπη όπως «οίνος ευφραίνει καρδίαν». Και δη όταν η αγάπη είναι ο πιο ακριβός οίνος όλων.
 
Ζούμε μία δύσκολη περίοδο. Και πότε δε ζούσαμε άλλωστε; Μέσα σε όλο αυτό όμως έχουμε την επιλογή να αφεθούμε στην ασχήμια των καιρών παραμελώντας τον εαυτό μας και δη τον εσωτερικό ή να δημιουργούμε μικρές οάσεις ομορφιάς. Πρακτικής και ψυχικής. Συναισθηματικής και πνευματικής. Και αυτό θα επιτευχθεί πρωτίστως με την αυτοφροντίδα.
 
Εύα Κοτσίκου 

About Εύα Κοτσίκου

Είμαι η Εύα και ζω στον δικό μου ονειρόκοσμο ο οποίος αποτελείται από χαρτιά, μολύβια και λέξεις. Μεγαλωμένη στην πιο μποέμ συνοικία της Αθήνας, τα Πετράλωνα, δεν θα μπορούσα παρά να είμαι λάτρης του Κέντρου. Αγαπώ να βολτάρω στα Αθηναϊκά στενά, τους καλλιτέχνες και την ποίηση του δρόμου, την ποίηση γενικότερα, τη σοκολάτα και τα χαμόγελα στα χείλη των ανθρώπων.
Δηλώνω αιώνιο παιδί και πιστεύω ότι η ευγένεια, η θετικότητα και η καλοσύνη μπορούν να μαλακώσουν και την πιο σκληρή καρδιά. Γελάω δυνατά και συγκινούμαι εύκολα. Γράφω παντού, όπου βρω, ακόμα και σε χαρτάκια για τσιγάρα και ας μην καπνίζω. Μπορώ να εμπνευστώ ακόμα και από έναν κόκκο άμμου. Λατρεύω τα τραγούδια και τα ταξίδια, ειδικά αυτά που κάνω πάνω σε χάρτινα καράβια... Είμαι η Εύα και στόχος μου είναι να σας πάρω μαζί μου στα ταξίδια αυτά...

Μπορεί επίσης να σας αρέσει