Εσωτερική πάλη με το σκοτάδι

Εσωτερική πάλη με το σκοτάδι

Κατάλαβα το σκοτάδι, όταν γέμισα μέσα μου μαυρίλα. Αντίκρισα εσωτερικές αλήθειες από αυτές που δε χρειάζονται κατανόηση, αλλά θάρρος για να καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει γύρω σου. Και προσπάθησα αρκετές φορές να εξοικειωθώ με το σκοτάδι.  Κάποιες φορές το κατάφερα, κάποιες άλλες όχι, κατάφερε και με λύγισε. Κάπου στο βάθος προσδοκούσα να ανατείλει το εσωτερικό μου φως και να ξαναγεννηθώ από τα σκοτάδια μου.

Μεγάλες προσδοκίες είχα. Κατάλαβα ότι δεν υπήρχαν επιλογές. Ή θα διαλέξω το δύσκολο δρόμο του φωτός ή θα παραμείνω εγκλωβισμένη στο σκοτάδι. Σε εκείνο το σκοτάδι που σου παραλύει τα άκρα και δε σου επιτρέπει να κάνεις την παραμικρή κίνηση. Και ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι τελικά είμαι έτοιμη να πολεμήσω αυτό το ατελείωτο σκοτάδι ακόμα και τη στιγμή που νιώθω την καρδιά μου αδύναμη και την ψυχή μου εγκαταλελειμμένη από τους ανθρώπους που πίστευα ότι ήταν σύμμαχοί μου.

Μα δε δίστασα ούτε λεπτό, να βγω μπροστά. Έπρεπε να κερδίσω αυτό το σκοτάδι της ταπείνωσης και της εξαθλίωσης Έχουν βρωμιά πάνω τους όλοι αυτοί οι σωτήρες της πλάσης, είναι τέρατα. Μα δε θέλω άλλο το σκοτάδι τους, θέλω να αντισταθώ σε αυτή την μπόχα τους.

Το βλέμμα μου πλέον σταμάτησε να είναι φοβισμένο και μεταμορφώθηκε. Έγινε διαπεραστικό και θυμωμένο. Από εκείνα τα αθόρυβα και τα επικίνδυνα που αν μπεις στον κόπο και τα παρατηρήσεις θα σε παραλύσουν στο λεπτό. Τα έκρυβα καλά αυτά όλα μέσα μου. Το βλέμμα μου, το θυμό μου, την αδικία που βίωνα. Μου έτρωγε τα σωθικά το σκοτάδι, μα σταμάτησα πλέον να το φοβάμαι.

Μουρμουρίζω πλέον τα πρωινά ακατανόητα πράγματα για τους άλλους. Όλοι εκείνοι οι λάτρεις του σκοταδιού και της βρωμιάς δεν αντιλαμβάνονται τι λέω. Άλλωστε κανένας ισχυρός δε νοιάστηκε ποτέ για τη μοίρα του αδύναμου, απλά τον προσπερνούσε. Και αυτή η αδιαφορία τους με βοηθούσε να ολοκληρώσω τα σχέδια μου αθόρυβα. Μια ήταν η αποστολή μου πλέον: να αποτυπώσω το σκοτάδι τους, να το φέρω στο φως και να το κάψω, να αποτυπώσω τη φρίκη όπως την έζησα και να μην επιτρέψω σε κανέναν άνθρωπο να βιώσει αυτό που βίωσα εγώ.

Μεταμορφώθηκα σαν πολεμίστρια υπέρ του φωτός.

Μαρύσα Παππά

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *