2 Ιανουαρίου 2021
Share

Απολογισμός

Καλωσορίζεις τη νέα χρονιά, αλλά σε μια άκρη του μυαλού σου παραμένουν στοιβαγμένες σκέψεις από το παρελθόν που περιμένουν να διερευνηθούν. Το ερώτημα που επιμένει να απαντηθεί είναι: «τι έκανα όλον αυτό τον καιρό». Ο χρόνος, αν και αδυσώπητος στάθηκε επιεικής μαζί σου και σε άφησε να φτάσεις έως εδώ, αλλά εσύ νιώθεις ότι δεν είναι αρκετό. Γνωρίζεις ότι χρόνισαν κάποιες καταστάσεις, κατασπαταληθήκαν οι στιγμές, χασομέρισσες στις αποφάσεις. Αντιλαμβάνεσαι μετρώντας με τον πήχη της ζωής ότι δεν έζησες όσο έπρεπε και αναζητάς επίμονα πού και πότε έχασες τον έλεγχο.

Έψαχνες πάντα άλλες αξίες γιατί πίστευες αυτό που έλεγαν όλοι οι άλλοι, ότι δηλαδή πρέπει να γίνεις κάποιος. Δούλευες σκληρά για να αποκτήσεις περισσότερα αγαθά και μεγαλύτερη αναγνώριση γιατί αυτά αποτελούσαν τα συστατικά της ποιότητας ζωής. Στο περιβάλλον σου φώναζαν και επέμεναν ότι ο χρόνος είναι χρήμα και εσύ θυσίαζες το χρόνο στο βωμό του χρήματος. Δεν αντιλαμβανόσουν τι ήταν αυτό που συνέβαινε, ο χρόνος έφευγε στην αρχή της ζωής σου αργά, και μετά ολοένα και πιο γρήγορα. Ίσως αυτή τη μετατροπή της ταχύτητας δεν κατάφερες να την αντιληφθείς.

Σημαντική παράλειψη ήταν ότι δεν κατάφερες να αποτιμήσεις την αξία του χρόνου από το κλάσμα ενός δευτερόλεπτου έως την ημέρα, το μήνα και τα χρόνια. Κανένας δε σε προετοίμασε γι’ αυτό, κανένας δε σε αφύπνισε, κανένας δε σου είπε ότι ο χρόνος είναι ο μεγάλος αφέντης. Αυτός σε έχει στη δούλεψή του και εσύ νομίζεις ότι με τα αγαθά που σε πληρώνει καταφέρνεις και τον ξεγελάς. Έρχεται όμως η στιγμή του απολογισμού και βλέπεις ότι κανένα από τα αγαθά που απέκτησες δεν αναπληρώνει το χαμένο χρόνο. Ό,τι σου φέρνει χαμόγελο στα χείλη είναι οι μέρες τις ξεγνοιασιάς,. Τότε που ήσουν παιδί, που δεν ήξερες τίποτα για το χαμένο χρόνο. Αργότερα πείστηκες ότι πρέπει να μη χάνεις το χρόνο σου για να ευτυχίσεις. Εσύ παλεύεις και προσπαθείς, αλλά κανένα περιουσιακό στοιχείο, καμιά δόξα και αναγνώριση δεν έθρεψε την ψυχή σου όσο λίγος χρόνος κάτω από τον ήλιο, δίπλα στη θάλασσα.

Εάν σκεφτείς διεξοδικά θα απογοητευτείς και θα νιώσεις θλίψη, γιατί η στιγμή του απολογισμού είναι σκληρή. Τα καλά νέα είναι ότι σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή για τον καθένα μας, η ζωή ανακατεύει την τράπουλα και ξαναμοιράζει. Σε αυτήν τη δεύτερη μοιρασιά, στη δεύτερη ευκαιρία, να θυμάσαι ότι εσύ επιλεγείς να είσαι αυτό που θες. Θυμήσου να επιλέξεις να γίνεις εσύ ο αφέντης και παραμέρισε στο μέτρο του δυνατού την ύλη για τη χαρά.

Μην ξεχνάς ότι τα ομορφότερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν. Χάρισε στον εαυτό σου το πολύτιμο δώρο του χρόνου! Ξεκουράσου και απόλαυσε! Ό,τι αξίζει πραγματικά στη ζωή σου είσαι εσύ κι ας μην στο έχουν πει.

Παρασκευή Φωτοπούλου

About Παρασκευή Φωτοπούλου

Αγαπώ να διαβάζω και ειδικά Ελληνική Μυθολογία όταν έχω ελεύθερο χρόνο ασχολούμαι με την συγγραφή κειμένων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει