Το ταξίδι αλλιώς

Ξεκίνησες με την έξαψη του μαθητευομένου ταξιδευτή για να ανακαλύψεις τον κόσμο και τον εαυτό σου. Σε ενδιέφερε ο πλατύς ορίζοντας που ανοιγόταν μπροστά σου φωτεινός και ελπιδοφόρος. Θυμάσαι εκείνα τα πρωινά που ένιωθες ότι ζούσες τη ζωή σαν μια περιπέτεια με την ψυχή και το νου. Αποζητούσες να αποκτήσεις τις δικές σου εμπειρίες, να ζήσεις από κοντά τους τόπους και τα έργα. Όλα εκείνα τα σπουδαία που άφησαν το στίγμα τους στον πολιτισμό. Η αφετηρία σου ήταν ο άνθρωπος, το πιο θαυμαστό πλάσμα στη γη. Με κάθε ευκαιρία εμβάθυνες όσο σου επέτρεπαν οι συνθήκες στις προσωπικότητες των ανθρώπων. Ήταν για εσένα υποκριτικό να θαυμάζεις την τέχνη σε ένα υπέροχο άγαλμα ή σε ένα εκπληκτικό κτίσμα ενώ υποτιμάς τον άνθρωπο.

Είχες τόσα να θαυμάσεις στον κόσμο, πράγματα εκπληκτικά και σπουδαία. Η διαφορετική κουλτούρα, η ιδιαιτερότητα των πολιτισμών οι προχωρημένες νοοτροπίες. Κατανοούσες τη συνεισφορά όλων για την εξέλιξη και τη διατήρηση της ζωής. Διαφορετικοί τόποι, συνθήκες και ροή γεγονότων και καταστάσεων που εναλλάσσονταν και διαφοροποιούνταν. Προχωρώντας έβλεπες ότι και η προσαρμογή στις αλλαγές προκαλούσε αναστάτωση και χρειαζόταν κουράγιο για να γίνει αποδεκτή. Ειδικά όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το τρομακτικό άγνωστο. Στην συνέχεια της ζωής, η μνήμη αυτό το αποτινάζει όπως ακριβώς ο άνεμος τη στάχτη. Ό,τι αντίκριζες στην τέχνη, στην επιστήμη, στην τεχνολογία ήταν αξιοθαύμαστο όμως οι άνθρωποι δεν είχαν να επιδείξουν μόνο πολιτισμό.

Εκείνο που υπήρξε συνοδοιπόρος της ύπαρξης και δεν εγκαταλείφτηκε ποτέ από τους ανθρώπους ήταν η βαναυσότητα. Βρέθηκες να αντικρίζεις αυτό που δηλητηριάζει και μολύνει τη ζωή με κάθε της μορφή, τη βία. Ενυπάρχει από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας των κοινωνιών για να αμαυρώνει κάθε όμορφο επίτευγμα και να ευτελίζει την ανθρωπινή διανόηση.

Εσύ διατήρησε την πίστη στο μεγαλείο της ζωής αλλά εάν είναι εφικτό γίνε ασπίδα προστασίας των αδυνάτων. Εσύ ο ταξιδιώτης που σκύβει πάνω από τα θαύματα της γης και νιώθει συγκίνηση με ό,τι μπορεί να δει και να αγγίξει. Με το ένστικτο και τη σοφία που ενυπάρχει καταγεγραμμένη στα κύτταρα σου. Εσύ που έχεις πυξίδα την «ιδανική πολιτεία» των προγόνων σου. Εσύ που εάν πάντα προσανατολίζεσαι προς τα ‘κει θα αποκτάς μια στερεότερη για εσένα υπόληψη. Θα γίνεσαι ο προορισμός του ταξιδιού και η μεγαλύτερη αλήθεια με την πείρα, τη γνώση και την πρόθεση. Εσύ που εάν αναμετρηθείς με το θλιβερό τοπίο γύρω σου φρόντισε να είσαι ολάκερος. Μην επιτρέψεις να έχεις ένα κατακερματισμένο και άθλιο εαυτό!

Παρασκευή Φωτοπούλου

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *