Έρως και Ψυχή

Κατέβηκα από το αεροπλάνο και κοίταξα την απέραντη ρομαντική πόλη που ξεπρόβαλε μπροστά μου. Αυτό το ταξίδι στο Παρίσι το περίμενα με ανυπομονησία. Επιθυμούσα τόσο να δω τον Πύργο του Άιφελ, την Παναγία των Παρισίων, τον Σηκουάνα, τη Μονμάρτρη που τόσοι ζωγράφοι όπως ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο Ανρί Ματίς και ο Πάμπλο Πικάσο ξεκίνησαν εκεί. Η μεγάλη μου λατρεία όμως ήταν το μουσείο του Λούβρου.
Ξεκίνησα από νωρίς, θέλοντας να έχω το χρόνο να το επισκεφτώ με κάθε λεπτομέρεια. Είδα πάρα πολλά εκθέματα, το καθένα με τη δική του πολυτάραχη ιστορία. Δεν μπορείς να μην νιώσεις ένα δέος όταν είσαι ανάμεσα σε αυτά.

Διασχίζοντας το μουσείο σε μία γωνιά ήταν ένα γλυπτό τόσο όμορφο, τόσο αρμονικό στο σύνολό του. Το πλησίασα για να το δω πιο καθαρά. Έρως και ψυχή! Γλυπτό του Ιταλού Αντόνιο Κανόβα. Το γλυπτό αναπαριστά τον έρωτα να ξαναζωντανεύει την ψυχή. Την αγκάλιαζε τόσο τρυφερά. Φάνταζε τόσο πολύτιμη γι’ αυτόν. Η ιστορία μεγάλη και ρομαντική. Ο Έρως ήταν σύντροφός της Ψυχής, αλλά την είχε βάλει να του υποσχεθεί ότι δε θα τον έβλεπε ποτέ. Η Ψυχή του το υποσχέθηκε καθώς τον αγαπούσε. Μέχρι που μία νύχτα, η περιέργεια της ήταν πιο μεγάλη από την υπόσχεσή της. Ο Έρωτας θύμωσε, έφυγε και πέρασαν πολλές περιπέτειες μέχρι να πειστεί πως τελικά η Ψυχή τον αγαπάει αληθινά.

Ένα ρίγος με διαπέρασε. Τι είναι αγάπη; Τι είναι έρωτας; Πόσοι αρχαίοι έχουν χάσει τη ζωή τους στο όνομα της αγάπης; Μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει κάποιος για την αγάπη; Αγάπη είναι η ανιδιοτελής πράξη να μπορέσεις να περάσεις από τη δική σου ψυχή στην ψυχή του άλλου την ιδέα πως είσαι εκεί γι’ αυτόν. Ότι η ζωή σου έχει νόημα, δεν εμπλέκονται εγωισμοί, υπάρχει εμπιστοσύνη!  Η Ψυχή την πάτησε, πρόδωσε την εμπιστοσύνη που της είχε ο Έρωτας, μα στο τέλος τη συγχώρεσε γιατί την αγαπούσε και δεν μπορούσε να ζήσει μακριά της.

Όλοι κάνουν λάθη. Το θέμα είναι πόσο ματώνεις να συγχωρήσεις τον άλλον, μιας κι αν δεν το κάνεις υπάρχει η πιθανότητα να νιώθεις χειρότερα στην πορεία. Ο έρωτας σε ωθεί στα σύννεφα. Ταξιδεύεις. Νους και σώμα γίνονται ένα. Μην αφήσεις λοιπόν τον ήρωα της ψυχής σου να αφανιστεί στη μοναχική απογοήτευση της ζωής που δεν μπόρεσες να αποκτήσεις. Εμπιστεύσου τον ήρωα αυτόν και άφησε τα φτερά της καρδιάς σου να σας ταξιδέψουν συντροφιά με τον έρωτά σου. Ο κόσμος είναι ένα χάος! Βρείτε έναν άνθρωπο “έρωτα”, που θα κάνει το χάος να μοιάζει με φτερά. Να μπορείτε να τα φοράτε και απλά να πετάτε μαζί του!

Κατερίνα Κάρτζια

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *