7 Μαΐου 2022
Share

Η ευτυχία είναι δωρεάν


Το να είσαι ευτυχισμένος δε σημαίνει ότι είναι όλα τέλεια. Σημαίνει ότι αποφάσισες να δεις πέρα από τις ατέλειες (άγνωστου). Τι ορίζει την ευτυχία; Πόσο μπορούμε να αξιολογήσουμε αυτό που λέγεται ευτυχία; Τι σημαίνει για τον καθέναν από εμάς αυτή η λέξη; Γιατί όταν στρέφουμε το κεφάλι στο παρελθόν σχεδόν πάντα γελάμε με την ‘’προηγούμενη δυστυχία μας’’;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ευτυχία είναι η αναγκαία συνθήκη που δημιουργείται από τον καθένα μας ξεχωριστά και δε μας προσφέρεται όπως «λανθασμένα πιστεύουμε» από τους άλλους. Συχνά μπερδεύουμε τη χαρά, την ικανοποίηση ή και την ευημερία με την ευτυχία. Όλα αυτά λειτουργούν κατευναστικά για την ψυχή, δεν είναι όμως ευτυχία. Οι ειδικοί περιγράφουν την ευτυχία σαν μια κατάσταση όπου βιώνεται εσωτερική πληρότητα και παράλληλα η αίσθηση ότι η ζωή έχει αξία και νόημα.

Μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο αγωνία και κάματο χωράει άραγε η ευτυχία; Ανάμεσα στα λυπητερά και τα αλλόκοτα είναι θαυμαστό, αλλά ναι, υπάρχει. Έχει κάτι από τη μαγεία των παραμυθιών. Άλλοτε μοιάζει με το τρυφερό βλέμμα ενός πονεμένου ζώου που βρήκε ένα καταφύγιο στοργής. Συχνά θυμίζει κάτι από μια νύχτα σιωπής που νιώθεις όλα τα αστέρια να σε κοιτάζουν. Αντιλαμβάνεσαι τότε ότι η ευτυχία δεν αναβάλλεται, είναι μόνο προσωπική. Δεν είναι εμπορεύσιμη και ως εκ τούτου δεν εξαγοράζεται.

Ο τεράστιος αριθμός ανικανοποίητων ανθρώπων καταδεικνύει ότι όσο μακριά και εάν φτάσουμε και όσες κατακτήσεις θέσεων και πλούτου και να αποκτήσουμε, ευτυχισμένοι δε θα γίνουμε. Αν και διδαχτήκαμε ότι θα πρέπει να μοχθήσουμε και να κερδίζουμε ολοένα και περισσότερα, φαίνεται πως γελαστήκαμε. Η ζωή μας ως πολιτισμένων και αγχωτικών βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς αμφιβολίας και ανασφάλειας και κάθε λεπτό υπονομεύει την ψυχική μας υγεία. Σκλαβωθήκαμε στο χρόνο και γίναμε έρμαιά του, δεσμευτήκαμε με εργασίες και καθήκοντα, υποδουλωθήκαμε στα αγαθά και στις ‘’εξυπηρετήσεις’’ που μας προσφέρουν. Δεν έχουμε χρόνο για να ζήσουμε, μεταβαλλόμαστε σε άψυχες μαριονέττες κρεμασμένες σε σχοινάκια που χορεύουν.

Η ευτυχία δεν είναι αποτέλεσμα, είναι απόφαση, τρόπος και στάση ζωής και είναι δύσκολη. Φαίνεται αδύνατο να αποτινάξουμε νοοτροπίες που καθιστούν την ανθρωπινή φύση θύμα. Είναι πιο βολικό να περιμένουμε να μας σηκώσει κάποιος άλλος από το ‘’λάκκο’’. Η μοίρα του ανθρώπου δεν είναι έξω από αυτόν, είναι αυτός, είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και έχει το δικαίωμα της επιλογής ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

Παρασκευή Φωτοπούλου

About Παρασκευή Φωτοπούλου

Αγαπώ να διαβάζω και ειδικά Ελληνική Μυθολογία όταν έχω ελεύθερο χρόνο ασχολούμαι με την συγγραφή κειμένων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει