15 Ιανουαρίου 2023
Share

Ξεπέρασε τα εμπόδια

Είναι προφανές ότι ταλαντευόμαστε μεταξύ των δυο κόσμων, της λογικής και των συναισθημάτων. Ο νους παλινδρομεί μπρος πίσω σαν ένα εκκρεμές χωρίς να μπορεί να εστιάσει απολυτά σε έναν κόσμο. Μέχρι σε ένα βαθμό είναι σε θέση να ενεργεί κατά βούληση προς τη λογική σκέψη, όταν όμως βρεθεί αντιμέτωπος με μια τραυματική εμπειρία θα παρασυρθεί σε μια συγκινησιακή – φορτισμένη αντίδραση. Τότε δε θα μπορέσει να ελέγξει τα συναισθήματα και θα νοιώσει αποπροσανατολισμένος και ευάλωτος.

Έστω και εάν λειτουργήσαμε με δυνατό και δημιουργικό νου στο παρελθόν, θα υπάρχει και κάτι που μας βασανίζει ακόμα στο παρόν. Οι γκουρού της αυτοβελτίωσης επιμένουν πως πρώτα πραγματοποιούμε εσωτερικά το στόχο μας και μετά αυτό γίνεται ορατό και στον υλικό κόσμο. Ο στόχος δεν είναι να κλειδώσουμε την καρδιά μας ούτε και να εγκαταστήσουμε μια παγερή και αδιάφορη στάση σε ό,τι μας συμβαίνει. Αντίθετα από αυτά, χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες για να κατανοούμε την όποια ταραγμένη συναισθηματική μας κατάσταση. Αναντίρρητα θέλουμε τους κώδικες που θα μας βοηθήσουν να αποκωδικοποιούμε γρήγορα τη φύση του προβλήματος και να ενεργούμε ανάλογα. Η αντίδραση θα πρέπει να διατηρεί τη νηφαλιότητα και την αξιοπρέπειά μας, έστω και αν μας κατακλύζει η ανησυχία και ο πόνος. Ένα συναισθηματικό ξέσπασμα μπορεί να περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα και πιθανόν να μας οδηγήσει τελικά σε αδιέξοδο. Εάν θυμηθείς τη φράση ‘’εν βρασμώ ψυχής’’ θα κατανοήσεις καλυτέρα τα παραπάνω.

Η πηγή, η αφετηρία όλων παραμένει ο εαυτός μας και αυτό δεν είναι εγωιστικό. Εμείς δημιουργούμε τις ήττες και τις νίκες μας με βάση τις ηθικές αξίες μας. Εμείς διαθέτουμε τη σοφία της ανώτερης συναισθηματικής ύπαρξης και βάση αυτής μπορούμε να κατευνάσουμε την όποια βασανιστική κατάσταση βιώνουμε. Αυτή είναι και η σημαντικότερη ένδειξη του σημείου της ατομικής μας εξέλιξης. Ο άνθρωπος είναι ο μόνος έμβιος οργανισμός που μπορεί να ακολουθήσει ατομική εξέλιξη. Αν διαπιστώσουμε ότι δεν εξελισσόμαστε όπως θα έπρεπε, τότε θα πρέπει να βρούμε τη δύναμη να αλλάξουμε ό,τι εμποδίζει την εξέλιξή μας. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι γνωστό ότι μας τελματώνουν και μας κρατούν αιχμάλωτους στον παλιό πληγωμένο μας εαυτό. Ας απελευθερώσουμε την ψυχή μας από οτιδήποτε άχρηστο και περιοριστικό αφού πρώτα το αναγνωρίσουμε. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα χρειαστούμε ισχυρή θέληση και υπέρμετρη προσπάθεια.

“Κάθε αξιόλογη πράξη είναι δύσκολη. Η άνοδος είναι πάντα δύσκολη. Η κάθοδος είναι εύκολη και συχνά ολισθηρή”. (Μαχάτμα Γκάντι, Ινδός στοχαστής και ακτιβιστής).

Παρασκευή Φωτοπούλου

 

 

 

About Παρασκευή Φωτοπούλου

Αγαπώ να διαβάζω και ειδικά Ελληνική Μυθολογία όταν έχω ελεύθερο χρόνο ασχολούμαι με την συγγραφή κειμένων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει