ΝΑ ΦΕΥΓΕΙΣ

Να φεύγεις. Κάθε φορά που ο κλοιός στενεύει και τα περιθώρια εξαντλούνται να φεύγεις. Κάθε φορά που ξεμένεις από επιλογές· που τα κίνητρα εκλείπουν και οι δυνάμεις σου στερεύουν, να φεύγεις. Να διεκδικείς το χαμόγελο που σού πρέπει και τη σκέψη εκείνη που θα κάνει κάθε νέα χαραυγή να φαντάζει άλλη μια πρόκληση.

Να τολμάς. Να διαλύεις και να ξαναχτίζεις τη ζωή σου μέχρι να βεβαιωθείς πως εκείνο το καλύτερο αύριο που τις νύχτες αποζητούσες επιτέλους ξημέρωσε. Και όταν η συνήθεια ρίξει τις άμυνές σου και η μελαγχολία μονοπωλήσει και πάλι την παλέτα των συναισθημάτων σου, να τη διαλύσεις ξανά.

Να ξεβολεύεσαι. Να συνθλίβεις τις αλυσίδες της μονοτονίας και της αναποφασιστικότητας και να δραπετεύεις από καταστάσεις τοξικές και ανθρώπους μισερούς. Να αποδράς από οτιδήποτε παγειωμένο και επιβεβλημένο. Από οτιδήποτε προβλέψιμο και πληκτικό. Να οραματίζεσαι την καθημερινότητά σου και όλα όσα κάποτε σε κράτησαν πίσω, να υπάρχουν μόνο σαν ανάμνηση.

Να επιζητάς τη δύναμη και το κουράγιο να αναπροσδιορίζεσαι. Να μη φοβάσαι τις μεγάλες αλλαγές και τις βραχώδεις διαδρομές. Να γυρίζεις τον κόσμο ανάποδα προκειμένου να πετύχεις το κάτι παραπάνω. Κι αν η διαδικασία αναπροσαρμογής μοιάζει επίπονη και μακρά, θυμήσου, ότι είναι προτιμότερο να αποτύχεις γιατί πίστεψες στο όνειρο, παρά να υπομένεις μια βάναυση τάξη πραγμάτων γιατί κάποτε φοβήθηκες το αβέβαιο.

Να αντιδράς. Να μην αφήνεις τη ζωή να σε οδηγεί. Να αποβάλλεις οτιδήποτε σε κρατά δέσμιο μιας ψυχρής πραγματικότητας και να αναζητάς διαρκώς την επόμενη δοκιμασία. Να είσαι ο κοντινότερος άνθρωπος και ο αυστηρότερος κριτής του εαυτού σου. Να έχεις κάθε ώρα και στιγμή απαιτήσεις από εκείνον και να είσαι πάντα εσύ αυτός που θα του γλείφει τις πληγές.

Να απαρνείσαι. Να μη χωράς σε προκαθορισμένα πλαίσια και αδιέξοδες καταστάσεις. Να αποτινάσσεις τα όρια και τις σταθερές. Να είσαι ικανός για το καλύτερο και το πιο απίθανο. Για το ακριβότερο και το πιο δύσκολο. Να ανατρέπεις την αναβλητικότητα και τη λογική, και κάθε φορά που νιώθεις τη σιγουριά να σε αγκαλιάζει ασφικτικά, να ανησυχείς.

Να είσαι πάντα άγρυπνος. Ο χρόνος δεν είναι αστείρευτος, ούτε και δεδομένος. Να αδράττεις κάθε σου στιγμή και να μετατρέπεις κάθε σου μέρα σε ένα νέο στοίχημα. Σε μια περιπετειώδη εξόρμηση στο ανεξερεύνητο. Σε ένα μικρό κι αχόρταγο ταξίδι στο άγνωστο, που μόνο εσύ τόλμησες να κάνεις.

Χατζηκυριάκου Παντελής

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *