12 Ιουλίου 2024
Share

Όνειρα μου ταξιδιάρικα

Post Views: 3

Κοιμάμαι κι ονειρεύομαι. Βραβεία, διακρίσεις, best seller και άγιος ο Θεός! Κι άλλα πολλά ονειρεύομαι! Πάρα πολλά! Ότι είμαι λέει ένας πανδιάσημος συγγραφέας (με σταματούν οι θαυμαστές μου στο δρόμο για σέλφι) και το αναγνωστικό μου κοινό αδημονεί για το επόμενο βιβλίο μου, το οποίο σίγουρα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας πουλάει πάνω από 50.000 αντίτυπα. Το οποίο μεταφράζεται σε τουλάχιστον 20 γλώσσες.

Ονειρεύομαι ότι το βιβλίο είναι μπαμπάτσικο, 500 σελίδων και βάλε και αυτό αρέσει ακόμα πιο πολύ στους αναγνώστες μου. Και στο εξώφυλλο δείχνει μια αιθέρια ύπαρξη γυρισμένη πλάτη – πάντα πλάτη πουλάνε αυτά – και λουλούδια επιχρυσωμένα. Και το βιβλίο ξεκινάει κάπως έτσι… “Ήταν μια ηλιόλουστη μέρα του Αυγούστου… ο παίδαρος βγήκε από τη θάλασσα και αμέσως άναψα… με πλησίασε και με κέρασε ένα δροσιστικό κοκτέιλ… μετά με πήγε πίσω από ένα βράχο και κάναμε αχαλίνωτο σεξ!”

Όταν ξυπνώ ονειρεύομαι, αλλά όχι όλα τα παραπάνω. Μια χαρά είμαι εκεί που κάθομαι. Και ας μη με σταματούν στο δρόμο για σέλφι. Καλύτερα! Έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Επίσης τα βιβλία μου δεν είναι 500 σελίδων και το κάνω επίτηδες για να μη βαριέται ούτε ο αναγνώστης ούτε εγώ. Επίσης ποιος είναι ο λόγος που όλα τα εξώφυλλα έχουν γυναίκες γυρισμένες πλάτη; Αυτοί οι γραφίστες καθόλου φαντασία πια;

Πάμε τώρα στην πραγματικότητα. Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Κανένας συγγραφέας στην Ελλάδα δεν πουλάει 50.000 αντίτυπα με (πολύ μικρές εξαιρέσεις βέβαια). Όλα είναι για το marketing. Κανένας συγγραφέας – στην Ελλάδα – το τονίζω αυτό, δε ζει από τα βιβλία του. Πολλοί κάνουν μεταφράσεις και κάπως έτσι έρχονται τα πράγματα σε μια ευθεία. Λίγοι είναι οι συγγραφείς που βιοπορίζονται από τη συγγραφή. Λίγοι είναι οι συγγραφείς που γράφουν ωραία βιβλία, που έχουν κάτι να πουν. Λίγοι είναι οι εκδοτικοί οίκοι που μπορείς να εμπιστευτείς.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω σ’ εσένα, αγαπητέ αναγνώστη, πως καλά, χρυσά και άγια είναι τα ευπώλητα βιβλία, αλλά υπάρχουν και βιβλία που αξίζουν το χρόνο σου, που αξίζουν την προσοχή σου. Ψάξε καλύτερα στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου και δε θα χάσεις!

Τα είπα και ξεθύμανα!

Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης

Post Views: 3

About Guest Μεταξύ μας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει