Η νίκη δείχνει πόσο ικανός είσαι. Η ήττα δείχνει τι αξίζεις

Χαίρετε. Το 713 μ.Χ οι άραβες καταλαμβάνουν την Ισπανία. Θα μείνουν στην  ευρωπαϊκή ήπειρο έως το 1492 μ.Χ με την πτώση της Γρανάδας. Όλες οι μελέτες, οι έρευνες και τα ευρήματα κατέδειξαν τη σοφία τους και την επιρροή τους άμεση και έμμεση στην Αναγέννηση. Αυτός ο σοφός λαός που ανέστησε και θεμελίωσε την αριστοτελική σκέψη στην Ευρώπη , είχε πλήθος από ρήσεις που διακρίνονται από οξύνοια και βαθιά γνώση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Μια από τις πολλές ρήσεις είναι αυτή εδώ. Η νίκη δείχνει πόσο ικανός είσαι. Η ήττα δείχνει τι αξίζεις. Δεν ξέρω πολλούς που να επιδιώκουν να χάσουν. Για την ακρίβεια δεν ξέρω κανέναν. Υπάρχουν όμως πολλοί και ανάμεσα τους και εγώ στις νεανικές περιόδους που δεν ξέρουν να διαχειριστούν μια ήττα στην προσωπική τους ζωή. Μεγάλη προσοχή. Δεν λέω να είμαστε ηττοπαθείς. Ουαί και αλίμονο αν σκέφτεσαι και πράττεις με την ήττα στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Θα μάχεσαι μέχρι τελικής πτώσης για τα πάντα. Για τη ζωή σου, τις σχέσεις σου, τους ανθρώπους, τις ιδέες και τα θέλω σου. Ούτε η ανάσα μας δεν είναι δεδομένη.  Είναι μονάκριβο το δώρο της ζωής αλλά φέρει και εξίσου μεγάλο τίμημα.

 Για όλους όμως κάποτε θα φτάσει η ώρα της ήττας. Με την πάροδο του χρόνου, έφτασε η διαχείριση της ήττας να αποτελεί βασικό κριτήριο αξιολόγησης του χαρακτήρα των άλλων και του δικού μου. Δεν αντέχω τη μιζέρια στην ήττα. Έπαιξες και έχασες. Δυο δρόμους έχεις, Να τα ρίξεις στο κακό σου το ριζικό και σε όλους τους άλλους. Είναι ο εύκολος δρόμος. Ο ασφαλής επίσης να σε οδηγήσει  σε μια ακόμη ήττα. Υπάρχει και ο άλλος δρόμος. Της αγρυπνίας, της εξουθενωτικής μελέτης όλων των λάθος βημάτων. Της αυτοκριτικής. Αν είναι οδυνηρή;  Τσούζει και ζεματάει, σας διαβεβαιώνω.

Αν κάτι έμαθα στα χρόνια που ζω, είναι ότι στους θριάμβους κρύβεται ο σπόρος της  επόμενης καταστροφής και το αντίστροφο. Την ώρα της μεγάλης ήττας κυοφορείται ο επόμενος θρίαμβος. Έχω πετύχει σημαντικές νίκες και τα έχω σκατώσει εμφατικά επίσης. Σε αυτό το τρενάκι καταστάσεων και συναισθημάτων επιλέγεις είτε να είσαι οδηγός είτε να κλείσεις τα μάτια και να χάσεις τη διαδρομή. Στην επόμενη μεγάλη ήττα λοιπόν, βαθιά ανάσα και συνεχίζουμε. Όσο ακούς το καμπανάκι της ζωής έχεις τη δυνατότητα για την επάνοδο. Να φωνάξεις σε φίλους και εχθρούς. Είμαι εδώ!!

Τα σέβη μου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *