«Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον»

Πεπρωμένο, μοίρα, κισμέτ, γραμμένο, ριζικό…

Πεπρωμένο, ένα παράξενο παιχνίδι συγκυριών;

Όπως αναφέρουν διάφορες πηγές :

«…η σύμπτωση δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Τίποτα δεν είναι αποκομμένο από τα υπόλοιπα. Τα πάντα, από μια φευγαλέα σκέψη και έναν κεραυνοβόλο έρωτα, μέχρι την έκρηξη ενός σούπερ νόβα ή η πτήση μιας πεταλούδας έχουν μεταξύ τους μια μυστική συνοχή. Ομοιάζουν ίσως άσχετα και ασύνδετα. Και όμως, δεν είναι.

Στην πραγματικότητα, ότι ονομάζουμε ευτυχή ή ατυχή σύμπτωση είναι η ανταπόκριση του περιβάλλοντος στη βαθύτερη ανάγκη του ατόμου ή των καιρών. Οι συμπτώσεις έχουν μέσα τους ένα στοιχείο οιωνού. Όσο περισσότερο πιστέψουμε σ’ αυτό, τόσο περισσότερο θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το μυστικό τους μήνυμα.»

Από μικρό παιδί άκουγα τις γιαγιάδες του χωριού μου να εξιστορούν τις περιπέτειες των ανθρώπων που ήρθαν αντιμέτωποι με το πεπρωμένο τους. Κάποιες φορές οι εξηγήσεις ήταν λογικές, άλλες πάλι είχαν κάτι μεταφυσικό!

Πάντα αναρωτιόμουν για τις φράσεις  «μέχρι εκεί ήταν το καντήλι του», «αυτό του έγραψε» κλπ.

 

Μεγαλώνοντας άρχισα να ψάχνω αυτό το περιβόητο ριζικό του καθενός μας. Δεν έβρισκα πάντα απαντήσεις.

Αργότερα, ήρθε η ζωή να λύσει κάποιες απορίες μου και να δημιουργήσει μεγαλύτερα ερωτηματικά, καθώς είχα ήδη μπει στον κυκεώνα μιας σειράς γεγονότων, απροβλέπτων, ανατρεπτικών για την πορεία της ζωής μου και επώδυνων.

 

Συνεχίζοντας το βίο μου και καθώς πλέον είχα κληθεί να αντιμετωπίσω σοβαρές καταστάσεις και έπρεπε να πάρω καθοριστικές για την ζωή μου αποφάσεις, κατέληξα να υιοθετήσω μια φράση που αποτελεί την σημαία μου έως και σήμερα: «τίποτα δεν γίνεται τυχαία»!

 

Τι είναι λοιπόν πεπρωμένο; μια σειρά συγκυριών ή κάτι που η ζωή έχει προκαθορίσει για εμάς; Και αν ναι , γίνεται να υπάρχει ένα «ριζικό» για τον κάθε άνθρωπο πάνω στην γη;

Φτιάχνουμε μόνοι μας το ριζικό εκμεταλλευόμενοι τις συγκυρίες ή λειτουργούμε σαν μαριονέτες κάτω από την καθοδήγηση ενός αόρατου χεριού;

 

Ποτέ δεν πίστεψα πως  με την γέννηση του καθενός μας, έρχονταν οι μοίρες στην κούνια μας και ό,τι μοίραζαν εκείνη την ημέρα, τίποτα δεν θα μπορούσε να το αλλάξει.

Επίσης πάντα πίστευα πως η ζωή μας είναι ένα ντόμινο ευκαιριών αρκεί να ξέρεις να στήσεις σωστά τα «τουβλάκια» σου.

 

Όμως ποτέ κανένας, δεν μπόρεσε να μου αποδείξει το αντίθετο σχετικά με την διαίσθηση μας, που ενδεχομένως μυστικά μας υποκινεί και καταλήγουμε σε μια σειρά ενεργειών που υποσυνείδητα έχουμε  επεξεργαστεί.

 

Υπάρχουν όμως και οι φορές ,που παρά τους δικούς μας οραματισμούς, τα πράγματα ξεφεύγουν από τα δεδομένα μας.

Όμως, η διαίσθηση, που σε κάποιους από εμάς είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, είναι αλάνθαστο κριτήριο για την πορεία μας.

 

Οι άνθρωποι έχουμε πάντα την ανάγκη να πιστέψουμε σε κάτι εξωπραγματικό, να αφεθούμε στο αόρατο χέρι της μοίρας.

Πολλές φορές τα γεγονότα έρχονται να το διαψεύσουν ή να το επαληθεύσουν.

 

Χιλιάδες βιβλία, τραγούδια, ποιήματα έχουν γραφτεί για το πεπρωμένο. Ένα σωρό άνθρωποι είδαν να γίνονται πράξη πράγματα που δεν περίμεναν, καλά ή άσχημα.

 

Συνήθως, όταν πιστέψεις σε κάτι πολύ και μεταφέρεις αυτή την πίστη και την επιθυμία σου στο Σύμπαν, αυτό σου το ανταποδίδει!

Η διαίσθηση εφ’ όσον υπάρχει πρέπει να λαμβάνεται υπόψη

 

Ίσως αυτό να είναι η λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ του μεταφυσικού και της πραγματικότητας. Καθώς μια σειρά συμπτώσεων, γίνεται για κάποιο λόγο, άνθρωποι έρχονται και παραμένουν στην ζωή σου για κάποιο λόγο επίσης, παρότι είχαν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες, για να πάψουν απλά να υπάρχουν!

 

Προκειμένου να ισορροπήσουμε σαν άνθρωποι, έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε σε οτιδήποτε μεταφυσικό μας περιβάλει. Αυτό όμως, δεν μας επιτρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας αυτά που έτσι και αλλιώς θα έρθουν. Πολλές φορές η παρέμβαση μας στα γεγονότα αλλάζει την ροή της εξέλιξης τους και της ζωής μας της ίδιας!

 

Μοίρα του εαυτού μας μπορούμε να γίνουμε οι ίδιοι! Μελετώντας τα σημάδια των καιρών, την διαίσθηση μας και τις εμπειρίες μας!

 

Όλα για κάποιο λόγο γίνονται λοιπόν, αρκεί να έχουμε πεισθεί ότι ο λόγος αυτός είναι μια σειρά συμβάντων που έχουμε «σπρώξει» ελαφρώς προκειμένου να οδηγηθούμε σε αυτό που επιθυμούμε! Και η επιθυμία είναι αυτή που έλκει όλα τα θετικά πράγματα και τα βοηθάει να συμβούν!

 

Πεπρωμένο, μοίρα, κισμέτ, γραμμένο, ριζικό…  όπως και αν το ονομάζεται είναι στο χέρι μας!!

Μαρία Βουζουνεράκη

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *