20 Απριλίου 2019
Share

Γυναίκα του δάσους. Μια παράσταση τροφή για σκέψη.

Πρόσφατα είδα λοιπόν αυτό το θεατρικό μονόπρακτο και σίγουρα αυτός ο μονόλογος μου έδωσε απαντήσεις και μου πρόσφερε το έδαφος για να σκεφτώ. Είδα ποια είμαι εγώ και ποιοι είναι οι άλλοι γύρω μου και σίγουρα αυτός ο αντικατοπτρισμός ήταν μια ευκαιρία για να δω την αλήθεια. Αυτήν που εκφράστηκε από μια γυναίκα του ιθαγενούς λαού των Σόρα μέσα από την επάξια ερμηνεία της ηθοποιού Νατάσσας Γαβαλά.

Έτσι μέσα από αυτήν παρουσιάστηκαν συναισθήματα που εύκολα μπορεί να πει κάποιος πως τα κατέχει αλλά δύσκολα αποδεικνύει πως τα γνωρίζει. Αυτά της άδολης αγάπης, της αποδοχής του διαφορετικού, της ισότητας και της αυταπάρνησης εντέλει του εγώ που γίνεται πανοπλία. Αυτό που μας εμποδίζει να αγγίξουμε το εμείς και να ακολουθήσουμε εμπράκτως το αγαπάτε αλλήλους. Διότι στα λόγια το φαίνεσθαι μεγαλοποιείται απέναντι στο καθαρό είναι.
 
Αυτή τη γυναίκα λοιπόν την παρακολουθούμε να στέκεται και να ζητά εξηγήσεις από τον ένα και μοναδικό Θεό. Αυτές που απαράμιλλα είναι υποχρεωμένος να της δώσει ως πανταχού παρών και τα πάντα πληρών. Αυτός που προσφέρει αγάπη αλλά παράλληλα ζητά και την υποταγή. Απαιτεί τον σεβασμό αλλά δεν ξέρει να πει σε αυτή τη γυναίκα γιατί ο λαός της κυνηγήθηκε, εξαθλιώθηκε σε ορυχεία για να προσφέρει χρήμα στους δυνατούς και εντέλει έχασε ανθρώπους του στο κυνήγι της δόξας άλλων. Αυτός όμως δεν έχει να της δώσει απαντήσεις εκτός από μία.
 
Η αμαρτία είναι η αιτία για όλα τα προβλήματα τους και η μόνη λύση η μετάνοια. Άγνωστες λέξεις για αυτήν, μα σύμφωνα με αυτόν έπρεπε να τις γνωρίζει. Τι πάει να πει δεν ξέρεις σε τι έχεις φταίξει για να βασανίζεσαι, αυτός ξέρει. Έτσι η εντολή είναι ξεκάθαρη, το κεφάλι χαμηλά και προσευχή γιατί οι ερωτήσεις της είναι δύσκολες και αυτός δεν μπορεί να της δώσει απαντήσεις. 
 
Μα εκείνος δεν ξέρει ένα πράγμα σε αντίθεση με αυτή, πως το δικαίωμα στο όνειρο δεν μπορεί να το στερήσει ούτε κι αυτός ακόμα.
 
Χριστίνα Ρογκάκου
 
Γυναίκα του δάσους 
Κείμενο- σκηνοθεσία: Γιάννης Πετσόπουλος
Ερμηνεία: Νατάσσα Γαβαλά
Παραγωγή: θεατρική ομάδα “Πολυμήχανοι”

About Χριστινα Ρογκακου

"Καταγόμενη από την Μάνη θεωρητικά θα έπρεπε να έχω ένα δυναμικό χαρακτήρα, κάτι όμως που πάντα έρχεται σε σύγκρουση με τα χαρακτηριστικά του ζωδίου μου “Καρκίνου”. Αθεράπευτα ρομαντική και ονειροπόλα!! Με μια ροπή προς τα ρίσκα και φανατική ακόλουθος της τάσης για την απόκτηση του άπιαστου. Πάντα λάτρευα το να γράφω μιας και με αυτόν τον τρόπο μπορούσα να εκφράσω πάντα τις σκέψεις μου πολύ καλύτερα από το να χρησιμοποιώ τα λόγια! Ερωτευμένη με την ζωή και ανοιχτή στο ότι μπορεί αυτή να μου δώσει."

Μπορεί επίσης να σας αρέσει