Και το ταξίδι συνεχίζεται, με την αγάπη για οδηγό

Νιώθω πως θέλω να μιλήσω για σένα σήμερα. Να μπω στο μικρό μα τετραπέρατο μυαλουδάκι σου και να αφουγκραστώ την καρδιά σου. Και συγχώρεσέ με, αν οι λέξεις μου είναι φτωχότερες από το μέγεθος των συναισθημάτων σου. Αυτά που θα ήθελες να πεις άλλωστε, τα είδα όλα να αποτυπώνονται στα ρυάκια που έτρεχαν απ’ τα μάτια σου. Κι από όλων μας τα μάτια, όπως πάντα συμβαίνει όταν κλείνει όμορφα ένας κύκλος στη ζωή μας. Πλημμύρισε το προαύλιο από συναισθήματα κι αγκαλιές, πλημμύρισε και η δική μας καρδιά μαζί σας. 
 
Πριν λίγες μέρες με ρώτησες, αν έπρεπε να γράψω ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο, ποιο θα ήταν αυτό; 
Χωρίς δεύτερη σκέψη, σου απάντησα:
 
«Ν’ Αγαπάς, γιατί με την αγάπη όλα τα μπορείς. Η αγάπη είναι κάτι σαν φάρμακο, σαν γιατρικό.» 
 
Ήμουν σίγουρη εκείνη την στιγμή από το βλέμμα σου, πως ενώ σε ικανοποίησε η απάντησή μου, 
δεν μπορούσες ωστόσο να καταλάβεις απόλυτα τι εννοούσα. Δεν μπορούσα κι εγώ να φανταστώ όμως, πως λίγες μόνο μέρες μετά, θα βίωνες με τόσο δυνατό τρόπο μέσα σου, το μεγαλείο του ν’ αγαπάς και ν’ αγαπιέσαι.
Ξεδιπλώθηκαν όλα μπροστά στα μάτια μου, χάθηκα ανάμεσα σε ένα πλήθος από παιδικές αγκαλιές και κλάματα συγκίνησης και ταξίδεψα μαζί σου για λίγο, πίσω στον χρόνο. 
 
Είμαι βέβαιη πως τώρα ξέρεις.
Το ένιωσες στο μέγιστο βαθμό και μπορεί τα συναισθήματα εκείνη τη βραδιά να ήταν ανάμεικτα μέσα σου, σε βάθος χρόνου όμως, θα καταλάβεις και θα επανέρχεσαι σε εκείνη τη μέρα της πρώτης σου αποφοίτησης, με μια γλυκιά νοσταλγία. 
Να θυμάσαι πως τίποτα δεν χάνεται μάτια μου και κανείς δεν μπορεί να σου πάρει τα όσα έζησες σε αυτόν τον χώρο του σχολείου, στο δεύτερο σπίτι σου, γιατί όλα θα τα έχεις φυλαγμένα στην καρδιά σου, στο δικό σου απαραβίαστο θησαυροφυλάκιο. 
 
Να αγαπάς λοιπόν! 
Σε ότι κι αν επιλέγεις να δοκιμάζεις στην ζωή σου, το κύριο συστατικό η αγάπη να είναι. 
Να αγαπάς τα πάντα γύρω σου και να ‘σαι ευγνώμων. Μα πάνω απ’ όλα, να αγαπάς τους ανθρώπους. 
Κι αν καμιά φορά πληγωθείς και απογοητευτείς, να μην το βάλεις κάτω και να μην σταματήσεις να τους πιστεύεις, γιατί ακόμα κι από εκείνους που θα σε πληγώσουν ηθελημένα ή άθελά τους, κάτι θα έχεις κερδίσει. 
 
Να θυμάσαι όμως πως η αληθινή, η άδολη, η ατόφια αγάπη ποτέ δεν πληγώνει. Μόνο καλύτερο μπορεί να σε κάνει. 
 
Μπορεί ο κύκλος αυτός λοιπόν να έκλεισε, όμως δεν πρόκειται ποτέ του να σβηστεί, γιατί στη ζωή σου θα χρειαστεί μεν να διαγράψεις πολλούς κύκλους, θα είναι όμως ομόκεντροι και το κέντρο τους κάθε φορά, θα είσαι εσύ αγάπη μου! Τι σημαίνει αυτό; 
Κάθε επόμενος κύκλος σου, θα είναι και μεγαλύτερος από τον προηγούμενο, μέσα του όμως πάντα θα περικλείει όλους τους μικρότερους. Και οι κύκλοι ολοένα θα μεγαλώνουν και μαζί τους κι εσύ και θα χωράνε μέσα τους νέοι άνθρωποι, νέες γνώσεις, καινούριες εμπειρίες και πάντα Αγάπη. Μπόλικη αγάπη, αυτό μην το ξεχνάς. 
 
Το μαγικό σου όπλο όμως, στις δύσκολες στιγμές, θα είναι πάντα εκείνοι οι μικρότεροι, οι πρώτοι σου κύκλοι, γιατί αυτοί θα είναι οι βάση και τα θεμέλια για όλους όσους θα ακολουθήσουν. Δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι ευγνώμων λοιπόν, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι από τα θεμέλιά σου, αυτός ο μικρός αλλά τόσο καθοριστικός κύκλος που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν γεμάτος με αγάπη. Αγάπη από σένα και για σένα. Αγάπη που αντανακλούσε εκείνο το βράδυ στα μάτια σου και τα μάτια δεν λένε ψέματα ποτέ. 
 
Σ’ αγαπώ ζωή μου, το ταξίδι συνεχίζεται και τα καλύτερα σε περιμένουν! 
 
Μαρία Μαραγκού

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *