Δεσποινίς ετών 39 (και βάλε…)

Μεγαλώσαμε λέει!

Άντε τώρα να κάθεσαι να μετράς τα καλοκαίρια σου και να έχει και καύσωνα! Και να σκέφτεσαι πως μπορεί να έχεις μεν ζήσει το μισό σου προσδόκιμο, αλλά σιγά μη φοβηθείς.

Μεγαλώσαμε έχοντας στο μυαλό μας πως εκεί κοντά στα 40, μια γυναίκα πρέπει να έχει αποκτήσει οικογένεια, παιδιά ή να έχει μείνει στο «ράφι»!

Βρε πως αλλάζουν οι εποχές τελικά!

Ειδικά αν η ηλικία μας έχει ξεπεράσει τις τιμές του καύσωνα ή του πυρετού και έχουμε να αντιμετωπίσουμε εκτός από την γκρίνια των δικών μας ανθρώπων και τις ορμονικές μας διαταραχές.

Για να τα βάλουμε σε μια σειρά όμως!

Ας ξεκολλήσουμε από το «Δεσποινίς ετών 39» και να το πάμε ένα βήμα παρακάτω.

Ποιο είναι άραγε το προφίλ μιας γυναίκας μετά τα σαράντα και λίγο πριν συμπληρώσει τα πενήντα της έτη σήμερα;

Σίγουρα καμία σχέση με την εποχή των μαμάδων μας. Οι γυναίκες αυτής της κατηγορίας σήμερα, δεν μοιάζουν ούτε εξωτερικά ούτε εσωτερικά με εκείνες μερικές δεκαετίες πριν.

Καμαρώνουν για την εμπειρία που έχουν αποκτήσει διανύοντας αυτή την δεκαετία της ζωής τους και έχουν κατανοήσει πως δεν χρειάζεται να αποδείξουν τίποτα σε κανέναν. Έχουν ήδη κάνει το πρώτο γερό ξεσκαρτάρισμα και έχουν κρατήσει τόσους, όσους, στη ζωή τους.

Καμαρώνουν για την εμπειρία που τους έδωσαν τα χρόνια που πέρασαν και ονειρεύονται τα επόμενα -όσα κι αν είναι αυτά- με την ανυπομονησία ενός μικρού κοριτσιού, τη λαχτάρα μιας έφηβης και τη σοφία μιας ώριμης γυναίκα.

Δίνουν μεγάλη σημασία στην εξωτερική τους εμφάνιση και φροντίζουν ακόμα περισσότερο το σώμα και την υγεία τους. Ίσως αυτό και να είναι και το βασικό στοιχείο μιας γυναίκας αυτής της ηλικίας, στη σημερινή εποχή. Οι επιλογές που έχουν πλέον στιλιστικά, διαφέρουν από εκείνες του παρελθόντος καθώς έχουν πληθώρα επιλογών σχετικά με την εξωτερική τους εμφάνιση και την διαμόρφωση της.

Κάπου εκεί συνειδητοποιούν ότι στην καλύτερη περίπτωση έχουν ζήσει τα μισά τους χρόνια και αυτό τις κάνει λιγότερο αναβλητικές και περισσότερο αποφασιστικές στην καθημερινότητα τους.

Φήμες λένε πως αυτή η δεκαετία, είναι αυτή που τις προσδιορίζει ερωτικά αφού πλέον γνωρίζουν καλά τι θέλουν και απολαμβάνουν τον έρωτα!

Κάποτε, έλεγαν “δεσποινίς ετών 39” υπονοώντας τη γεροντοκόρη, μεγαλοκοπέλα που έχει χάσει το τρένο της ζωής, Σήμερα, μια γυναίκα μεταξύ των 40 και 50 ετών, ζει την καλύτερη περίοδο της ζωής της για πολλούς λόγους και κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

Εντάξει, υπάρχουν και εκείνες οι… ακραίες περιπτώσεις που εμείς οι γυναίκες στον βωμό του να παρατείνουμε τα νιάτα μας, το παρακάνουμε λιγάκι.

Έτσι, έχουμε συναντήσει κατά καιρούς γυναίκες που η ηλικία τους, δεν συμβαδίζει με την εξωτερική τους εμφάνιση.

Στο αντίποδα, στο παγκόσμιο στερέωμα, έχουμε συναντήσει γυναίκες που τιμούν την ηλικία τους, χωρίς η εξωτερική τους εμφάνιση να «φωνάζει» την απελπισία τους.

Για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε λοιπόν με επιτυχία στις αυξημένες ανάγκες αυτής της δεκαετίας και να μην τρελάνουμε τους πάντες και με τα ορμονικά και ψυχολογικά μας, καλό θα ήταν να ιεραρχήσουμε -επιτέλους- τις προτεραιότητες μας.

Είτε έχουμε οικογένεια και παιδιά, είτε έχουμε χαθεί στα πελάγη αυτής της περιβόητης καριέρας (στην χειρότερη περίπτωση έχουμε και τα δύο), συνιστώ ψυχραιμία.

Κανείς δεν πέθανε αν έμειναν πιάτα άπλυτα στο νεροχύτη, ούτε αν το σπίτι μας έχει λίγη παραπάνω σκόνη, (αυτό σε περίπτωση που δεν έχουμε καταφέρει να μοιράσουμε ρόλους). Όλοι σίγουρα όμως, θα θυμούνται για καιρό το τεράστιο, γεμάτο χαμόγελο μας και την ικανοποίηση που θα ζωγραφίζεται στο πρόσωπο μας, όταν θα ‘χουμε κάνει κάτι που μας ευχαριστεί!

Κυρία ετών…

Μένει να προσθέσουμε την ηλικία της ψυχής μας, γιατί με αυτή θα πορευτούμε για το υπόλοιπο του βίου μας. Και πάνω από όλα, ψυχραιμία.

Έχουμε δίκιο και το ξέρουμε!

Δεν χρειάζεται βία για να το καταλάβουν και οι γύρω μας.

Μαρία Βουζουνεράκη

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *