Δημιουργήματα του μυαλού

Ο τρόπος που δουλεύει το μυαλό μας είναι μοναδικός. Κοίτα γύρω σου και δες πόσα όμορφα πράγματα γεννήθηκαν σαν απλές σκέψεις σε κάποιο μυαλό. Μνημεία, παραστάσεις και ιστορίες. Όλα γεννήθηκαν σαν μια ιδέα μέσα σε κάποιο μυαλό. Ύστερα με την φαντασία για οδηγό και με την ατομικότητα για όπλο, γεννήθηκαν έργα τέχνης.

Με το μυαλό δημιουργείς, σκέφτεσαι και αφήνεις το στίγμα σου στο ατελείωτο βιβλίο της ιστορίας. Όμως το μυαλό σου, αυτό που μπορεί μια μέρα να σε κάνει αθάνατο στις καρδιές των συνανθρώπων σου, μπορεί να σε σκοτώσει.

Είναι τόσο δυνατό και τόσο μοναδικό. Δισεκατομμύρια άνθρωποι επάνω στην γη και όμως ποτέ δύο δεν έχουν τις ίδιες ιδέες, τα ίδια θέλω και πιστεύω.

Έτσι απλά, όπως θα δημιουργήσει μια όμορφη ιστορία που θα αποτυπώσεις στο χαρτί, έτσι θα χτίσει και σενάρια φοβερά και τρομερά που θα σε τρομάξουν. Όποτε δεν γνωρίζεις την απάντηση σε ένα γιατί, το μυαλό σου θα γράψει μια ιστορία πόνου με πρωταγωνιστή εσένα. Στην ιστορία αυτήν θα είσαι ο αθώος που προδόθηκε από τα άτομα που εμπιστεύτηκε. Δίχως λόγο και αιτία θα λυγίσεις, θα πέσεις στα γόνατα σου και θα μείνεις εκεί. Θα περιμένεις, μικρός και αβοήθητος, φυλακισμένος σε ένα κλουβί μοναξιάς και απογοήτευσης που μόνος σου έχτισες.

Σίγουρα απορείς, αναρωτιέσαι γιατί να στο κάνει αυτό το ίδιο σου το μυαλό. Μα γιατί θέλει το καλό σου φυσικά. Σε προετοιμάζει για τα χειρότερα, έτσι εάν το σενάριο αποδειχτεί ότι ήταν βασισμένο σε πραγματική ιστορία και όλοι σου οι φόβοι βγουν αληθινοί, εσύ ήσουν έτοιμος, είχες χρόνο να προετοιμαστείς για το χτύπημα που σου έδωσε η ζωή.

Συνήθως το σενάριο αποδεικνύεται έργο επιστημονικής φαντασίας και η αλήθεια δεν είναι τόσο τρομερή. Εσύ είχες προετοιμαστεί για τα χειρότερα, οπότε δεν πόνεσες όσο περίμενες. Μπορεί ακόμα και να νιώθεις μια ανακούφιση γιατί γνωρίζεις πως τα πράγματα μπορούσαν να έχουν γίνει πολύ χειρότερα.

Το άγνωστο γεννάει φόβο. Δυστυχώς δεν μπορείς να το σταματήσεις, οπότε πρέπει να μάθεις να το ελέγχεις. Να χρησιμοποιείς τον φόβο σου δημιουργικά, να φροντίζεις κάθε φορά που παλεύεις μαζί του, να βγαίνεις πιο δυνατός.

Γιώργος Χατζηκυριάκου

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *