Μη χάνεις ποτέ την ευκαιρία να φερθείς σαν άντρας

Σου είπε θέλω χρόνο και θέλω να μείνω μόνος μου. Σου είπε δεν κάνεις για μένα είσαι πολύ καλύτερη μου. Σου είπε ότι σου αξίζει κάτι καλύτερο στην ζωή. Σου είπε τα πιο όμορφα ψέμματα. Γιατί ο μόνος λόγος που θα χωρίσει ένας άντρας μια γυναίκα, είναι μία άλλη γυναίκα. Κανένας άλλος. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια με δράκους.
 
Τώρα, γιατί ποτέ ο άνθρωπος δεν επιλέγει την αλήθεια που θα πονέσει σαν  μαχαίρι μεν, αλλά μια φορά, και βασανίζει το θύμα του με απορίες, με εφόσον, εάν και όλα τα υποθετικά, δεν κατάλαβα ποτέ. Γιατί βρε παιδί μου πρέπει να χάνουμε χρόνο ανάμεσα σε αναλύσεις, σε μηνύματα, σε συσκέψεις ολονύχτιες με την κολλητή μας να εξηγούμε το κόμμα, την απόστροφο, τα αποσιωπητικά; Γιατί δεν επιλέγει ο καθένας που θέλει να φύγει από μια σχέση μια έντιμη αλήθεια, που μπορεί μεν να ματώσει πολύ, αλλά δεν θα τυραννάει καιρό μια ψυχή;
 
Δεν είναι η αλήθεια που πονάει. Είναι το ψέμα. Το ψέμα μας προκαλεί μια ανείπωτη λύπη, ένα άδειασμα, μια ανασφάλεια. Η καρδιά δε θέλει να δεχτεί κάτι που έχει ελπίδα να σωθεί. Δεν μπορεί να ακούσει μια δικαιολογία που εφηύρε το μυαλό σου για να κανονίσεις εσύ να φύγεις το επόμενο τριήμερο με τη νέα σου κατάκτηση. Όσο δουλεμένο και εάν είναι κάτι, όσες πρόβες και να έχεις κάνει, δε θα μπορέσεις να πείσεις μια ψυχή που σε αγαπάει πως δεν ταιριάζετε, πως είσαι λίγος για εκείνη, όταν μέχρι χθες ήσουν ο κόσμος της όλος.
 
Πες θαρραλέα την αλήθεια. Κοίταξε την στα μάτια και πόνεσε την αντρίκεια ρε φίλε, δώσε της την αλήθεια φορώντας τα παντελόνια σου και όχι την φορεσιά της κοκκινοσκουφίτσας. Θα πονέσει μεν πολύ και ακαριαία, θα σε μισήσει, ναι, θα σε βρίσει, ναι, ίσως φας και καμία στα μούτρα, αλλά θα ξέρει πως στάθηκες μπροστά της σαν άντρας και είπες την αλήθεια σου. Και από σένα αυτό θα θυμάται. Γιατί να ξέρεις, όλα τα ψέμματα γυρίζουν στον αποστολέα τους. Ό,τι έδωσες θα λάβεις.
 
Γιατί όταν εσύ φίλε μου, έχεις παραμυθιάσει μια ψυχή, να ξέρεις πως την επόμενη φορά που θα σου πει πως έχει προβλήματα στη δουλειά, έχει πιεστεί πολύ από το αφεντικό της, δεν έχει χρόνο για τις φίλες της, την ίδια ακριβώς στιγμή, το μόνο που θα την νοιάζει είναι εάν είναι διαθέσιμος ο νέος της έρωτας, εάν παραδόθηκε το μήνυμα και προπαντός εάν διαβάστηκε.
 
Διαβάστηκες και εσύ όμως κάποτε, όταν άφηνες την κοπέλα που στην άγνοια της σε παρακαλούσε να της πεις τι συμβαίνει. 
 
Και τώρα για να μην κατηγορηθώ για ρομαντική θα πω το εξής. Δικαίωμα του καθενός είναι να μην θέλει άλλο, να χωρίζει, να ξαναφτιάξει τη ζωή του, να προσπαθήσει.
 
Έχω χωρίσει και έχω “χωριστεί” και εγώ με διάφορους τρόπους. Ο πιο ελεεινός όμως χωρισμός, ήταν εκείνος που μου απέκρυπταν την αλήθεια. Ο πιο χυδαίος ήταν εκείνος ο χωρισμός που αφού διαισθανόμουν και ήξερα πως μου έλεγαν ψέμματα, έψαχνα και ρωτούσα για να εισπράξω μία αλήθεια και όχι μία ακόμα παραμύθα.
 
Και με βασάνιζε, όχι ο χωρισμός ο ίδιος, αλλά η πραγματικότητα που δε μου έλεγαν. Στο τέλος δε σιχαινόμουν την εγκατάλειψη, γιατί αυτή τη δέχομαι, σιχαινόμουν το ψέμα που με έσερνε καιρό σε ένα μακρόσυρτο βασανιστήριο. 
 
Πείτε την αλήθεια και φύγετε γενναία από μια σχέση. Έτσι, γιατί είστε Άντρες. Έτσι, γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο αντρίκειο από μια γερή δόση αλήθειας. Έτσι, γιατί θα κάνετε μεγαλύτερο κακό εάν αφήσετε μια ψυχή να βασανίζεται, από το να της κρατήσετε το χέρι και να μιλήσετε ευθέως. Μη φοβάστε. Κανένας δε θα σας κατηγορήσει που η καρδιά σας χτυπάει κάπου αλλού. Άλλωστε δεν είναι συμβόλαιο ο έρωτας. Ούτε με το ζόρι θα σας κρατήσει κανείς σε μια σχέση. Και πάλι ελεύθεροι θα είστε. Αλλά θα έχετε κερδίσει τουλάχιστον μία τίμια ελευθερία, από μια ανέντιμη φυγή. 
 
“Μη χάνεις ποτέ την ευκαιρία να φέρεσαι σαν άντρας” 
 
Μπέττυ Κούτσιου
 
 
 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια σκέψη για “Μη χάνεις ποτέ την ευκαιρία να φερθείς σαν άντρας”